Από τις 25 Σεπτεμβρίου, ο χρυσός βαλκανιονίκης στις καταδύσεις Ανδρόγεος Σαμψάκης-Μπακόπουλος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, έχοντας κάνει ήδη δύο εξαιρετικά δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις, με τους γονείς του να περιμένουν το δικό τους θαύμα για να δουν πάλι το γιο τους να κινείται.
Μια άσκηση ρουτίνας στην προετοιμασία του 17χρονου αθλητή για τη φυσική του ενδυνάμωση πριν την επίσημη κήρυξη της αθλητικής χρονιάς έφερε το μοιραίο ατύχημα και ο Ανδρόγεος δίνει τη μεγαλύτερό του ως τώρα αγώνα, αυτόν να σταθεί και πάλι όρθιος.
«Τρέχουμε για όλα μόνοι μας»
Αν και δεκάδες φορείς είναι στο πλευρό των δύο γονιών του και του αθλητή, ωστόσο, οι επίσημες κρατικές και αθλητικές δομές μπορεί να δηλώνουν τη συμπαράσταση τους όχι όμως και την «έμπρακτη υποστήριξη και συμπαράταξή τους» όπως λέει εμφανώς καταβεβλημένος και πικραμένος ο πατέρας του Ανδρόγεου, Γιάννης Σαμψάκης.
«Μας έχουν αφήσει μόνους να τρέχουμε για τα πάντα. Δεν έχει έρθει ένας φορέας, όπως η Κολυμβητική Ομοσπονδία να αναλάβει μέσω μιας επιτροπής να μας πει που να πάνε το παιδί μας μετά για σωστή αποκατάσταση, ποιοι είναι οι κορυφαίοι γιατροί και σε ποια νοσοκομεία, ώστε το παιδί να σταθεί ξανά στα 10 μέτρα. Ούτε έστω να αναλάβει κάποια έξοδα, τα τρέχοντα όπως τα έξοδα της αποκλειστικής νοσοκόμας. Εχω χρειαστεί 4 με 5 φορές να κάνω μόνος μου καθαρισμό στη μάσκα οξυγόνου του γιου μου γιατί σε ολόκληρο ΚΑΤ δεν υπάρχει ούτε ένας ωτορινολαρυγγολόγος», περιγράφει στον Ελεύθερο Τύπο ο κ. Σαμψάκης, ο ίδιος γιατρός και πατέρας ακόμα 4 παιδιών.
Στην ανακοίνωσή της η Κολυμβητική Ομοσπονδία δηλώνει ότι θα «κάνουν αυτό που πρέπει και επιβάλλεται», ωστόσο επιλέγει να αναφέρει ότι ο τραυματισμός του παιδιού ήταν εκτός των επίσημων προπονήσεων για την εθνική ομάδα.
Το πρώτο χειρουργείο είχε ως στόχο να σταθεροποιήσει το σώμα του παιδιού, καθώς είχε υποστεί εξάρθρημα, τέσσερις σπόνδυλοι δηλαδή μετακινήθηκαν από τη θέση τους, ενώ ένας ακόμα έσπασε.
Ταυτόχρονα πιέστηκε ο νωτιαίος μυελός με αποτέλεσμα να παρουσιάζει και νευρολογική συμπτωματολογία. Δυστυχώς, χρειάστηκε και δεύτερη επέμβαση καθώς οι βίδες που τοποθετήθηκαν κρίθηκαν μη αποτελεσματικές, με τη ζωή του να κρέμεται σε μία κλωστή. Αγνωστο είναι ακόμα πότε θα κρίνουν οι γιατροί, αν η ακινησία που έχουν τα πόδια και τα χέρια του νεαρού αθλητή είναι μόνιμη ή παροδική.
«Θα φτάσω στα πέρατα του κόσμου αρκεί να δω πάλι το παιδί μου να περπατά. Είμαι πολύ πικραμένος για το πώς φέρονται σε έναν κορυφαίο αθλητή. Το παιδί μου τραυματίστηκε εν ώρα καθήκοντος. Επρεπε να αγκαλιάσουν το περιστατικό με κάθε τρόπο», λέει συγκινημένος.
Ενέργειες από το Δήμο Πειραιά
Αν και το ελληνικό κράτος δεν έχει δείξει γρήγορα αντανακλαστικά, ωστόσο, φορείς όπως ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά έχει ξεκινήσει ήδη ενέργειες για να συγκεντρωθεί ένα ποσό για την αποκατάσταση του παιδιού ή τα νέα του ιατρικά έξοδα στο εξωτερικό. Για αυτό το λόγο μέρος του συνόλου των εσόδων της παράστασης «Καλιγούλας» που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τις 18 έως τις 29 Οκτωβρίου θα δοθούν στην οικογένεια Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ο «Καλιγούλας» έκανε μια πολύ μεγάλη εισπρακτική επιτυχία πέρυσι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και είναι μια πολύ καλή παράσταση και παραγωγή. Φέτος υπάρχει και ένας λόγος παραπάνω για να τη δει κάποιος. Να υποστηρίξει μια προσπάθεια που γίνεται για καλό σκοπό, για ένα παιδί που παλεύει να σταθεί ξανά στα πόδια του».
Αναστασία Βαμβακά
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου