Η κορυφαία κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν θα προχωρήσει σύμφωνα με την αναδιάρθρωση που αποφάσισε το Δ.Σ. της λίγκας τον περασμένο Μάρτιο. Τότε είχε επιλεγεί η ανάδειξη πρωταθλητή της σεζόν μέσα από τη διαδικασία των πλέι οφ, καθώς και μείωση των ομάδων σε 14 την περίοδο 2018/19. Τον περασμένο μήνα το σκηνικό άλλαξε, η μεταρρύθμιση αναβλήθηκε και το σκηνικό στα ελληνικά ποδοσφαιρικά σαλόνια θα παραμείνει ως είχε, ενώ δεν υπήρξε παράλληλα ουσιαστική λύση στην εμπλοκή με τα τηλεοπτικά.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Με τον μόνιμο πρωταθλητή (με μία μόλις εξαίρεση τη σεζόν 2009-10) από τη σύσταση της Super League (2006) και έπειτα και θριαμβευτή στις 19 από τις 21 τελευταίες εκδόσεις της κορυφαίας κατηγορίας, Ολυμπιακό, να έχει πριν ξεκινήσει ο αγώνας δρόμου των 30 αγωνιστικών τον πρώτο λόγο να τερματίσει στην κορυφή. Δίχως τις προπονητικές κυρίως αλλά και μεταγραφικές… περιπέτειες που σημάδεψαν την περσινή του πορεία και με τον όχι δημοφιλή ως επιλογή Αλβανοκοσοβάρο, Μπέσνικ Χάσι, στον πάγκο, η ομάδα του Πειραιά έχει δείξει τόσο στα φιλικά όσο και τα δύο επίσημα αγωνιστικά της ευρωπαϊκά ραντεβού με την Παρτιζάν ότι σε εθνικό μέτωπο είναι ένα βήμα μπροστά από τους άλλους μνηστήρες του τίτλου. Προβάδισμα που είναι προϊόν και των επιλογών στο μεταγραφικό μέτωπο (παρελθόν οι Ντομίνγκεζ, Καμπιάσο, Λεάλι, Σισοκό, Οσκαρ Καρντόσο, Βιάνα, Σιόβας, Ντα Κόστα, Ντε Λα Μπέγια, παρόν οι Σισέ, Ταχτσίδης, Εμενίκε, Καρσελά, Οφόε, Βούκοβιτς, Μπεν, Ζιλέ) των «ερυθρολεύκων» που θα εκτίσουν τις δύο αγωνιστικές της τιμωρίας της έδρας της (με ΑΕΛ και Αστέρα Τρίπολης).
Το τρίο των μεγαλύτερων απειλών για την «ερυθρόλευκη» ηγεμονία στη Super League συνθέτουν κλασικά οι συνήθεις ύποπτοι Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.
ΑΕΚ
Η Ενωση, με τον αέρα της περυσινής επιτυχημένης πορείας στα πλέι οφ, που της έδωσε ένα εισιτήριο για τα εφετινά προκριματικά του Champions League, την, με επίμαχο τρόπο, απώλεια του Κυπέλλου και ίσως πάνω απ’ όλα τον Μανόλο Χιμένεθ εδώ και καιρό στον πάγκο της αναζητά ένα βήμα παραπάνω. Στόχος που όμως μάλλον είναι σε δεύτερο πλάνο στις τάξεις της πίσω από την ταχύτερη δυνατή απόκτηση (ξανά) γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το νερό στο ποτάμι αυτό έχει αρχίσει να κυλάει αλλά σε ό,τι αφορά τον πρωταθλητισμό, τα σημάδια δεν είναι και τόσο ευοίωνα. Αποδεδειγμένα δεν ήταν σε θέση για τις μεγάλες απαιτήσεις της Ευρώπης το εφετινό καλοκαίρι, ενώ το μεγαλύτερο ζήτημα αποτελούν οι απώλειες στην επίθεση (Αραούχο, Πέκχαρτ, Αραβίδης και Βάργκας). Ηρθαν μεν αξιόλογοι παίκτες (Γιακουμάκης, Ελντερ Λόπες, Κλωναρίδης, Λιβάγια, Τσόσιτς, Τρίστασον) όμως, δίχως άλλο, δεν είναι τόσες και τέτοιες οι ενισχύσεις που θα επιθυμούσαν ο κόσμος και πιθανότατα ο Ισπανός της τεχνικός. Στα μείον και οι τέσσερις αγωνιστικές τιμωρίας λόγω των επεισοδίων στο Πανθεσσαλικό, που θα την αναγκάσουν να μην έχει τη συμπαράσταση του κοινού της με Παναιτωλικό και ΑΕΛ και πιθανόν το ντέρμπι με Ολυμπιακό, αν δεν προκύψει ματς στο πλαίσιο του Κυπέλλου.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Σε ανάλογα νερά κινείται πάνω-κάτω και ο Παναθηναϊκός. Η παρουσία του Μαρίνου Ουζουνίδη στον πάγκο της ομάδας είναι μάλλον το πλέον δυνατό ατού των «πρασίνων» στο ξεκίνημα της σεζόν, όπως έδειξε με το συμμάζεμά της στο φινάλε της τόσο προβληματικής περυσινής. Στο «τριφύλλι» έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται αισιοδοξία, για περισσότερα, εφέτος με δεδομένο τόσο την εικόνα του στα περυσινά πλέι οφ όσο και εκείνη στα ματς με την Καμπάλα για τα προκριματικά του Europa League. Το κεντρικό ζητούμενο είναι όμως η τεράστια απώλεια του Μάρκους Μπεργκ. Ο Σουηδός επί μία 4ετία πρόσφερε πολλά με τα πάμπολλα γκολ (που τον έφεραν στην 7η θέση των «πράσινων» σκόρερ όλων των εποχών) και τις ασίστ του πριν ενδώσει τον Ιούλιο στα πετροδόλαρα της Αλ Αΐν και το κενό στη γραμμή πυρός είναι δεδομένα μεγάλο. Και αφήνει σε δεύετρο πλάνο εκείνα των Λέτο, Κλωναρίδη, Εμποκού, Γουακάσο, Μπουμάλ. Με τις προσθήκες (Αλτμαν, Δώνη, Κολοβέτσιου, Κότσαρη, Καμπέσας, Λουτσιάνο, Γιόχανσον, Διούδη) να μην είναι σε πρώτη ανάγνωση ικανές να δημιουργήσουν… ισορροπία στο ισοζύγιο του ρόστερ της ομάδας που στα συν της έναντι των άλλων υποψήφιων για το ελληνικό «στέμμα» η μόλις μία αγωνιστική για την έδρα της.
ΠΑΟΚ
Ευρωλίγκα: «Πάγωσε» στο Κάουνας ο Παναθηναϊκός - Ηττα με 84-77 από τη Ζαλγκίρις
Οσο για τον ΠΑΟΚ, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κάθε άλλο παρά βρίσκεται στο επίπεδο που επιθυμούν τόσο οι φανατικοί του φίλοι όσο και οι άνθρωποι της ομάδας. Η εικόνα στον «Δικέφαλο του Βορρά» απέχει παρασάγγας από εκείνη του άκρατου ενθουσιασμού για την κατάκτηση του Κυπέλλου τρεις μήνες πριν. Ο διάδοχος του Βλάνταν Ιβιτς, Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς, τα βρίσκει σκούρα να… προσαρμοστεί, η ομάδα της Θεσσαλονίκης κάθε άλλο παρά πειστική είναι, ενώ και μεταγραφικά οι έως τώρα «επιδόσεις» της (Λημνιός, Λεβέκ, Μακ από Ζενίτ, Ρέι, Πασχαλάκης) δεν είναι αυτές που θέλει και χρειάζεται αν και οι αποχωρήσεις (προσωρινές οι περισσότερες) δεν χαρακτηρίζονται σημαντικές. Ισως πάνω απ’ όλα στους «ασπρόμαυρους» κοστίζει η καμπάνα για τα έκτροπα στον τελικό Κυπέλλου επτά αγωνιστικών για την Τούμπα, που αναμφίβολα αποτελεί ένα από τα παραδοσιακά τους όπλα. Και τους υποχρεώνει να αντιμετωπίσουν Κέρκυρα, Παναιτωλικό, ΠΑΣ Γιάννινα, Λαμία, Αστέρα Τρίπολης, Ατρόμητο κεκλεισμένων των θυρών και πιθανότατα μια ομάδα στο Κύπελλο για να ελπίζουν να έχουν τον κόσμο στο πλευρό τους στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (14η αγωνιστική).
Οι στόχοι και οι δυνατότητες των μικρομεσαίων
Σε ό,τι αφορά τώρα την ντουζίνα των μικρομεσαίων, η μεγάλη αποκάλυψη των δύο προηγούμενων σεζόν, Πανιώνιος, μαζί με τους ΠΑΣ Γιάννινα και Ατρόμητο δείχνουν να συνθέτουν τα βασικά φαβορί για μία θέση στα πλέι οφ.
Η ομάδα της Νέας Σμύρνης με νέο προπονητή (Μιχάλης Γρηγορίου) έχει να αντιπαρέλθει για μία ακόμα φορά πολλές αποχωρήσεις στο έμψυχο δυναμικό (Ρισβάνης, Μπεν, Γιαννιώτης, Σιώπης, Ν’Γκονγκ), ενώ ανάλογα διαφοροποιημένοι θα είναι σε σχέση με πέρυσι και οι Περιστεριώτες, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν την πρόσφατη περιπέτεια ανάκλησης του πιστοποιητικού συμμετοχής στο πρωτάθλημα από την ΕΠΟ. Ομως, αντίθετα από τον «Ιστορικό», τα κενά από την απώλεια των Γκορμπούνοβ, Λε Ταλέκ, Μανιάτη, Παντελιάδη, Μπρίτο, Λαζαρίδη, Λημνιού, Τόνσο, Κατράνη, Φυτανίδη πιθανότατα θα καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό από τους Μανούσο, Αντόνιο Τζούνιορ, Χατζηισαΐα, Γιαννούλη, Μένσα, Βασιλακάκη, Μίρκοβιτς, Μάντσον, ενώ πολλές είναι οι… υποσχέσεις που προσφέρει ο νέος τεχνικός τους Νταμίρ Κάναντι. Πολύ λιγότερο διαφοροποιημένοι σε έμψυχο δυναμικό οι Ηπειρώτες, η μία από τις δύο ομάδες που έχει στο ξεκίνημα της σεζόν τον ίδιο προπονητή (Γιάννης Πετράκης) με εκείνον στο ίδιο διάστημα πέρυσι.
Πιο χαμηλά αναμένεται να βρεθεί η Ξάνθη, η οποία έχασε μεγάλο μέρος από τη δύναμη πυρός της (Γιουνές, Βασιλακάκης) όπως και ο Πλατανιάς (Μανούσος, Σίγκνιεβιτς), με τους Θράκες να καλούνται υπό τις οδηγίες του Μίλαν Ράσταβατς να περάσουν στη μετά Ραζβάν Λουτσέσκου εποχή, τους δε Χανιώτες να εξακολουθούν αντίθετα να στηρίζονται στην εμπειρία του Γιώργου Παράσχου.
Μικρές είναι οι διαφοροποιήσεις στο έμψυχο δυναμικό του Παναιτωλικού, που μάλλον είναι προς το παρόν ελαφρά αποδυναμωμένος, ενώ αντίθετα η Κέρκυρα έχει καλές προσθήκες (Βάργκας, Σοϊλέδης, Νούνιες) και μπορεί να ατενίζει πιο ψηλά από την περυσινή 10η θέση. Οπως και ο Αστέρας Τρίπολης που στα φιλικά προετοιμασίας έχει δείξει να αφήνει πίσω την άσχημη περυσινή παρένθεση.
Ερωτηματικό προκαλούν οι μαζικές προσθαφαιρέσεις στις τάξεις του ρόστερ της ΑΕΛ, που με τον Αντρέ Πάους ενορχηστρωτή προσδοκά κάτι πολύ καλύτερο από την περυσινή… περιπέτεια.
Μεταξύ φθοράς και… σωτηρίας
Το γκρουπ των ομάδων που θα κινηθούν στα όρια της μάχης για τη σωτηρία συνθέτουν ο συνήθης ύποπτος Λεβαδειακός (που για μία ακόμα χρονιά κατάφερε να επιστρέψει στα σαλόνια από το παράθυρο) αν και έχει μεγάλο όνομα στον πάγκο (Ζοσέ Ανιγκό) και ηχηρή προσθήκη (Μπραντάο), αλλά και οι δύο νεοφώτιστοι. Ο πρωταθλητής της Football League, Απόλλων Σμύρνης, και η πρωτάρα στη Super League, Λαμία, που πραγματοποίησαν πάμπολλες μεταγραφές.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής