Εν αναμονή των υγειονομικών οδηγιών από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και των εμπλεκόμενων υπουργείων για την ασφαλή έναρξη των χειμερινών σκηνών ο «Ε.Τ.» της Κυριακής μίλησε με ανθρώπους του θεάτρου, οι οποίοι κάνουν έκκληση για την άμεση υποστήριξή τους από την Πολιτεία.
Η αυριανή σχολική πρεμιέρα -όπως όλοι υποστηρίζουν- είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και στον πολιτισμό. «Βήμα βήμα είναι η συνθήκη… Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα περισσότερο από το να περιμένεις. Η υγεία είναι πάνω από όλα. Στόχος μας είναι να περιορίσουμε τα αρνητικά. Οι πρώτες ημέρες της σχολικής χρονιάς θα βοηθήσουν στο να καθοριστεί η πορεία στον κλάδο μας», υποστηρίζει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης και σκηνοθέτις Μαριάννα Κάλμπαρη.
Ο πολύπειρος παραγωγός της εταιρίας «Λυκόφως», Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, επισημαίνει: «Δεν θυμάμαι άλλη χρονιά με τόση αβεβαιότητα και ανασφάλεια όσο η φετινή που διανύουμε.
Είμαστε μετέωροι. Δεν γνωρίζουμε πότε θα ανοίξουν τα χειμερινά θέατρα, υπό ποιες συνθήκες και με τι προδιαγραφές θα γίνονται οι πρόβες. Για να παρουσιάσουμε παραστάσεις τον Νοέμβριο θα έπρεπε κανονικά να είχαμε ήδη ξεκινήσει τις πρόβες, αλλά δεν μπορούμε λόγω συνθηκών.
Προς το παρόν, ελπίζουμε να συνεχίσουμε τις παραστάσεις στα ανοιχτά θέατρα με ασφάλεια και τα μέτρα που θα παρθούν για τον χειμώνα να είναι βιώσιμα για το θέατρο». Αν όλα, λοιπόν, πάνε καλά, η «Λυκόφως» θα πραγματοποιήσει στις 28 και τις 29 Σεπτεμβρίου την πολυαναμενόμενη παράσταση «Επιστολές και αναμνήσεις της Μαρίας Κάλλας» με τη Μόνικα Μπελούτσι υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Τομ Βολφ στο Ηρώδειο.
Για τον χειμώνα θα επαναληφθεί ο «Αμλετ» στο Αμφιθέατρο σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, ενώ σε λίγους μήνες θα επαναλειτουργήσει το Θέατρο Οδού Κυκλάδων, όπου θα ανέβει το έργο «Τέφρα και σκιά» του Πίντερ σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα, με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Ημελλο και Μαρία Σκουλά. Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο ο Στάθης Λιβαθινός θα σκηνοθετήσει το «Συμφορά από το πολύ μυαλό» του Αλεξάντρ Γκριμπογέντοφ, που ανέβηκε από τον Βογιατζή το 1985, σε μετάφραση Μήτσου Αλεξανδρόπουλου.
«Για το καλοκαίρι κάναμε έναν ήπιο προγραμματισμό τηρουμένων των αναλογιών. Σαφέστατα, η ανταπόκριση του κοινού λόγω της πανδημίας ήταν μειωμένη, περίπου στο 50%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Ο κόσμος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ιδιαίτερα από τον Αύγουστο, που ξεκίνησε και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, είναι πολύ συγκρατημένος στις εξόδους του», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Νέου Κόσμου, Μίλτος Σωτηριάδης. Παραδοσιακά το ιστορικό Θέατρο της οδού Θαρύπου και Αντισθένους ανανέωνε το ραντεβού του με το κοινό στο τέλος Σεπτεμβρίου με το νέο του ρεπερτόριο.
Πριν από περίπου δύο χρόνια η διακεκριμένη θεατρική σκηνή μεγάλωσε τη «βεντάλια» της και συνεργάστηκε και με άλλα θέατρα της πόλης, όπως το «Τζένη Καρέζη», το Ανεσις και το Bios. «Το φετινό πρόγραμμα θα είναι κατά 80% μειωμένο σε σχέση με πέρυσι. Δεν θα ανοίξουμε με κάθε κόστος. Θα ανοίξουμε όταν τα πράγματα για το θέατρο θα είναι ασφαλή.
Ο καθένας μας έχει ατομική ευθύνη. Εφόσον δεν υπάρχει πλαίσιο, δεν μπορούμε να παίξουμε με την υγεία κανενός, ούτε των εργαζομένων, των ηθοποιών και συντελεστών και ούτε φυσικά με την υγεία των θεατών μας. Το Θέατρο του Νέου Κόσμου είναι προετοιμασμένο για όλα τα ενδεχόμενα».
Στην ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι θα περιοριστεί η λειτουργία της κεντρικής σκηνής ή τη μη λειτουργία κάποιων σκηνών που είχαν αναλάβει, ο κ. Σωτηριάδης απαντάει: «Δεν γνωρίζω τι θα γίνει. Κάθε ημέρα έχει και νέα δεδομένα. Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, με κύριο μέλημά μας την ασφάλεια όλων».
Στην ίδια αβέβαιη θέση βρίσκεται και το Θέατρο Τέχνης, σύμφωνα με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου και σκηνοθέτιδα Μαριάννα Κάλμπαρη. «Δεν μπορούμε να πάρουμε κάποια οριστική απόφαση, πηγαίνουμε βήμα βήμα με προσοχή. Υπάρχουν σχέδια και εναλλακτικές λύσεις για να λειτουργήσει το Θέατρο Τέχνης, αλλά ο κύριος άξονάς μας είναι η υγεία και η ασφάλεια εργαζομένων και θεατών.
Εκ των πραγμάτων, δεν μπορούμε να έχουμε το πρόγραμμα που θα υπήρχε σε περίπτωση κανονικότητας. Είμαι της άποψης ότι οι συνθήκες Covid-19 σε όλους τους τομείς και στον πολιτισμό μπορεί να δώσουν το έναυσμα για να αξιοποιήσουμε αυτήν τη χρονιά για να επαναπροσδιορίσουμε τους άξονές μας.
Το Θέατρο Τέχνης είναι έτοιμο σε αυτές τις νέες συνθήκες και να ανοίξει τη “βεντάλια” του στις δράσεις του και στον εκπαιδευτικό του τομέα». Οπως μας ενημερώνει η κ. Κάλμπαρη, το Θέατρο Τέχνης σχεδιάζει έργα αποκλειστικά για κινηματογραφική αναπαράσταση στο Διαδίκτυο. «Ο προορισμός των θεατρικών παραστάσεων δεν είναι να μεταφέρονται στην οθόνη. Ετσι, αποφασίσαμε να εξερευνήσουμε αυτό το νέο είδος, όπως υπάρχει και το ραδιοφωνικό θέατρο», σημειώνει η κ. Κάλμπαρη και υπογραμμίζει:
«Θεωρώ ότι ο χώρος του πολιτισμού μπορεί και έχει ανάγκη την έρευνα και να συσπειρωθεί. Η κρίση, αντί να φέρει συνένωση, επέφερε πολυδιάσπαση. Η οικονομική κρίση γέννησε την υπερπαραγωγή των παραστάσεων. Οι συνθήκες της πανδημίας στον εργασιακό χώρο πρέπει να μας κάνουν ως κλάδο να σκεφτούμε να μελετήσουμε τις κινήσεις μας. Σημασία έχει πού θα στρέψουμε το βλέμμα».
Από τη μεριά του ο παραγωγός των μεγάλων θεάτρων, Βρετάνια, Αθηνών και Μουσούρη, Κάρολος Παυλάκης, επισημαίνει ότι έχει ξεκινήσει να προετοιμάζεται για την πρεμιέρα στα μέσα Οκτωβρίου με στόχο οι σκηνές να λειτουργήσουν σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Η επόμενη ημέρα είναι ο άγνωστος “Χ”. Οι συνθήκες της πανδημίας και η διαμόρφωση της οικονομίας θα κριθούν τους επόμενους μήνες. Προς το παρόν, σχεδιάζουμε με επιφυλακτικότητα. Οταν όμως ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος διότι ο κόσμος δεν ξέρουμε πώς θα ανταποκριθεί, τότε θα ξεκινήσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στον κλάδο και η Πολιτεία πρέπει να μας υποστηρίξει», τονίζει.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr