Η ανακάλυψη πιο προσφάτων ελληνικών επιγραφών στον αρχαίο σουμεριακό ναό της αρχαίας πόλης Γκίρσου είχε προβληματίσει τους επιστήμονες. Όμως, πλέον, οι αρχαιολόγοι του Βρετανικού Μουσείου πιστεύουν ότι ένας ελληνικός ναός του Μεγάλου Αλεξάνδρου ιδρύθηκε στην περιοχή, πιθανότατα από τον ίδιο τον Αλέξανδρο.
Η ανακάλυψη ενός ασημένιου νομίσματος που κόπηκε γύρω στο 330 π.Χ. από τα στρατεύματα του Αλεξάνδρου υποδηλώνει ότι ο Μακεδόνας βασιλιάς και κατακτητής μπορεί να επισκέφθηκε το ναό μετά την ήττα των Περσών.
Κάτι τέτοιο θα καθιστούσε την ίδρυση του ναού μια από τις τελευταίες πράξεις της ζωής του Αλεξάνδρου, λίγο πριν από τον θάνατό του σε ηλικία 32 ετών.
Μετά την έναρξη των ανασκαφών τον 19ο αιώνα, υπήρχαν ενδείξεις ότι μπορεί να είχε χτιστεί ένα ελληνικό οικοδόμημα στην περιοχή, αλλά η μόνη απόδειξη ήταν μια μυστηριώδης πινακίδα.
Τόσο στα ελληνικά όσο και στα αραμαϊκά η πινακίδα έγραφε: “Adad-nadin-aḫḫe”, που σημαίνει «δωρητής των δύο αδελφών».
Αυτό που προβλημάτισε τους ερευνητές ήταν ότι ο ναός είχε εγκαταλειφθεί το 1750 π.Χ., περισσότερα από 1.000 χρόνια πριν καν γεννηθεί ο Μέγας Αλέξανδρος.
Ο αρχαιολόγος του Βρετανικού Μουσείου δρ. Σεμπάστιαν Ρέι θεωρεί ότι οι Έλληνες είχαν ιδρύσει τον δικό τους ναό στην αρχαία τοποθεσία, ενδεχομένως για να ανακηρύξουν τη θεΐκή υπόσταση του Αλεξάνδρου.
Πρίγκιπας Χάρι: Δεκτή η «συγνώμη» του Μέρντοχ - Δεκτή και η μεγάλη αποζημίωση
«Είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Οι ανακαλύψεις μας τοποθετούν τον μεταγενέστερο ναό κατά τη διάρκεια της ζωής του Αλεξάνδρου», δήλωσε ο Δρ Ρέι.
«Βρήκαμε προσφορές, το είδος των προσφορών που θα δίνονταν μετά από μια μάχη, μορφές στρατιωτών και ιππέων».
«Υπάρχει μια πιθανότητα, που ποτέ δεν θα μάθουμε με βεβαιότητα, ότι μπορεί να είχε έρθει εδώ, όταν επέστρεψε στη Βαβυλώνα, λίγο πριν πεθάνει», δήλωσε ο Δρ Ρέι στην Telegraph.
Η ανακάλυψη του ασημένιου νομίσματος δίπλα σε έναν βωμό με προσφορές που συνήθως βρίσκονται σε ελληνικούς ναούς υποδηλώνει ότι ο χώρος χρησιμοποιούνταν ως τόπος λατρείας από τους άνδρες του Αλεξάνδρου.
Οι προσφορές περιλάμβαναν αγαλματίδια ιππέων από τερακότα, τα οποία έμοιαζαν πολύ με τους Εταίρους, το επίλεκτο βαρύ ιππικό του Μακεδονικού στρατού.
Οι ανακαλύψεις ρίχνουν επίσης φως στο νόημα της αινιγματικής ελληνικής επιγραφής που βρέθηκε στην περιοχή και αναφέρεται στον «δωρητή των δύο αδελφών».
Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε τεράστιο προσωπικό ενδιαφέρον για τον Ηρακλή και είχε δηλώσει ότι ήταν γιος του Δία όταν βρισκόταν στην Αίγυπτο, κάτι που τον καθιστούσε αδελφό του μυθικού ήρωα.
Ο Αλέξανδρος μπορεί να ρώτησε τους Σουμερίους ποιος έμοιαζε περισσότερο με τον Ηρακλή μέσα στον πολιτισμό τους και εκείνοινοι να τον παρέπεμψαν στο ναό του Νινουρτά, του θεού των πολεμιστών.