Ο αναγνώστης μεταφέρεται στην Ελλάδα της οθωνικής περιόδου, μία εικοσαετία περίπου μετά την έναρξη του Αγώνα. Συναντά μορφές της εποχής και παρακολουθεί ως θεατής τις εργασίες της Εθνικής Συνελεύσεως του 1843-1844, όταν η νεότερη Ελλάδα αποκτά το νέο της Σύνταγμα, μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843.
Με ευαίσθητη ματιά και ταλέντο, ο Mary καταφέρνει να αποτυπώσει στα έργα του την προσωπικότητα και το χαρακτήρα των πρωταγωνιστών του Αγώνα: και των πολιτικών αλλά και των στρατιωτικών που επέδειξαν τόλμη, ανδρεία, αυταπάρνηση, οξυδέρκεια και κατάφεραν πολλά. Αλλά έκαναν και πολλά λάθη. Αλλωστε, ο Benjamin Mary ήταν παρών και σε μια περίοδο κατά την οποία η εξουσία του Οθωνα αλλά και ο ανταγωνισμός των τριών δυνάμεων για επιρροή στην Ελλάδα μέσα από τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις ήταν στα φόρτε τους. Και νομίζω πως κατάφερε με τρόπο ξεχωριστό μέσα από τη ζωγραφική του να αποκρυσταλλώσει όλα τα μειονεκτήματα και τα προτερήματα της φυλής μας.
Ενα έργο ανεκτίμητης αξίας από κάθε άποψη που θα πρέπει να διαβαστεί από όλους τους Ελληνες.
Ο Benjamin Mary γεννήθηκε στην πόλη Μονς του σημερινού Βελγίου το 1792. Διορίστηκε διπλωματικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα από τον βασιλιά του Βελγίου Λεοπόλδο Α’. Παράλληλα με τα διπλωματικά του καθήκοντα, ξεδίπλωσε το ταλέντο του στη ζωγραφική. Η παρατηρητικότητα και η καλλιτεχνική ευαισθησία του τον ώθησαν να ζωγραφίσει εκ του φυσικού δεκάδες σχέδια, προσωπογραφίες και τοπία, κατά την παραμονή του σε Αθήνα και Πειραιά, αλλά και στη διάρκεια των περιοδειών του στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο. Τα σχέδια αυτά προσφέρουν μια πινακοθήκη επωνύμων και ανωνύμων της μετεπαναστατικής Ελλάδας στην εποχή του Οθωνα.
Μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843, ο Mary παρακολουθούσε από το διπλωματικό θεωρείο τις εργασίες της Εθνικής Συνέλευσης του 1843-1844 στην Αθήνα, που οδήγησε στην ψήφιση του Συντάγματος του 1844. Μέσα στην αίθουσα όπου διεξαγόταν η Εθνική Συνέλευση ζωγράφισε δεκάδες πληρεξουσίους και θεατές που είχαν προσέλθει από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Αυτό το υλικό είναι μοναδικό για την Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας, χάρη στην αμεσότητα των σχεδίων του Mary, ο οποίος προσπάθησε με ταχύτητα και ακρίβεια να συλλάβει τις εκφράσεις και τη στάση των παρισταμένων.
Τα 125 άγνωστα σχέδια, το συναρπαστικό αυτό υλικό περιλαμβάνεται στην κοινή έκδοση του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Ενδεικτικά, στα πορτρέτα εικονίζονται οι: Θ. Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Λ. Κουντουριώτης, Ι. Μακρυγιάννης, Χ. Χατζηπέτρου, G. Finlay, Π. Νοταράς, Θ. Φαρμακίδης, Ν. Θησεύς, Β. Πετιμεζάς, Α. Μαυρομιχάλης, Η. Σαλαφατίνος, Ι. Κωλέττης, Ι. Καρατζάς, Μπότσαρης και πολλοί άλλοι.
Ενδελεχής έρευνα
Ο τόμος συμπληρώνεται με εισαγωγικά σημειώματα που περιγράφουν το τεκμήριο αυτό καθαυτό, την εποχή και τον διπλωμάτη-ζωγράφο, την ιστορική στιγμή της Εθνικής Συνελεύσεως του 1843-1844, το εκκλησιαστικό ζήτημα της περιόδου, την παρουσία της Κύπρου στο λεύκωμα και, τέλος, με βιογραφικά σημειώματα των εικονιζομένων, αρκετοί από τους οποίους ταυτίστηκαν έπειτα από ενδελεχή έρευνα.
Στην παρουσίαση της έκδοσης στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής), η Προέδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπογράμμισε ότι «καθώς τα περισσότερα από αυτά τα πορτρέτα είναι, κατά παραίνεση [του Benjamin Mary], υπογεγραμμένα από τους απεικονιζομένους, έχουμε μια επιπλέον ανεκτίμητη και συγκινητική ιστορική μαρτυρία – τον γραφικό τους χαρακτήρα».
Στην ίδια εκδήλωση, ο Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Οι μορφές τους όπως τις αποτύπωσε ο Mary αναδεικνύουν ανάγλυφα το μεγαλείο της γενιάς εκείνης που δημιούργησε εν πολλοίς την πατρίδα μας, χαρίζοντάς μας την ελευθερία αλλά και μια εθνική εστία».
Info
«Η Ιστορία έχει πρόσωπο – Μορφές του 1821 στην Ελλάδα του Οθωνα από τον Βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary»
Ερευνα – Κείμενα: Ιφιγένεια Βογιατζή, Μαρία Γιουρούκου, Χαρίκλεια Γ. Δημακοπούλου, Δήμητρα Κουκίου, Leonora Navari, Γιώργος Τζεδόπουλος. Επιστημονική επιμέλεια – Συντονισμός έρευνας: Χαρίκλεια Γ. Δημακοπούλου. Η έκδοση είναι διαθέσιμη και στα Αγγλικά σε μετάφραση Geoffrey Cox.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πέτρος Φιλιππίδης: Διακοπή στη δίκη μετά το αίτημα για καταθέσεις κεκλεισμένων των θυρών – Έντονη λογομαχία των δικηγόρων
- Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Εβδομάδα εξελίξεων για την λύση της υπόθεσης
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Καταγγελίες για στρατόπεδα συγκέντρωσης Ουκρανών στη Ρωσία
- Πόλεμος στην Ουκρανία-Ανάλυση: Μπορεί ο Πούτιν να πατήσει το… κουμπί – Τα σενάρια του ολέθρου
- Όσκαρ 2022: Σοκ από το χαστούκι του Γουίλ Σμιθ στον Κρις Ροκ – Τι προκάλεσε την αντίδραση του ηθοποιού [βίντεο]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr