Το πρόγραμμα του θεσμού «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2022» αποτίνει φόρο τιμής στην εκατονταετηρίδα μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής. Αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία ανά την επικράτεια θα πλημμυρίσουν με παραστάσεις και έργα τιμώντας τη μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής. Παράλληλα, το υπουργείο έχει ήδη ανακοινώσει ειδική πρόσκληση για την επιχορήγηση προγραμμάτων και δράσεων που θα υλοποιηθούν από τα Προσφυγικά Σωματεία και τις Ομοσπονδίες Προσφυγικών Συλλόγων και Ενώσεων, με την προϋπόθεση οι φορείς να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων.
» ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το 2022 ανατέλλουν «νέες προκλήσεις» για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ανάμεσα στις δραστηριότητές του δύο πρωτοποριακές εκθέσεις για τα δεδομένα του μουσείου προετοιμάζονται να συστήσουν στο κοινό το νέο πιο εξωστρεφές πρόσωπο του πρώτου μουσείου της χώρας.
Παράλληλα στην εκπνοή του 2021 η ευγενική δωρεά της οικογένειας Νικολάου και Ειρήνης Λαιμού αποτελεί το πρώτο βήμα στην έναρξη του έργου της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο θα συμβάλει ουσιαστικά στην αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.
Η σύμβαση αφορά στην εκπόνηση μελέτης αρχιτεκτονικού προσχεδίου της αναβάθμισης, ανάδειξης και υπόγειας επέκτασης του ΕΑΜ σε συνδυασμό με το κτίριο του Ακροπόλ, καθώς και την πρόβλεψη δυνατότητας επικοινωνίας του με το συγκρότημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.
» ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Από την αρχή του έτους το Μουσείο Ακρόπολης μπαίνει στην επικαιρότητα! Στις 3 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η απόδοση των δέκα παρθενώνειων θραυσμάτων από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στον φυσικό τους χώρο, στο Μουσείο Ακρόπολης.
Η ηγεσία και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), σε συνεργασία με τον νέο γενικό διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, Νικόλα Σταμπολίδη, κλιμακώνουν τις ενέργειες για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία, αλλά και από πέντε επιπλέον χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία και Δανία) που κατέχουν στα μουσεία τους θραύσματα του γλυπτού διακόσμου του μνημείου.
Η εκλογή της Ελλάδας στην Επιτροπή Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO σηματοδοτεί μία πιο έντονη δυναμική παρουσία στα δρώμενα αλλά και πληθώρα δράσεων για τα επόμενα χρόνια. Στις αρχές του νέου έτους το ΥΠΠΟΑ αναμένεται να καταθέσει φάκελο υποψηφιότητας του Ζαγορίου για την εγγραφή του στα Πολιτιστικά Τοπία της UNESCO.
» ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Λίγες ημέρες μετά την ανατολή του 2022 τα δύο εμβληματικά έργα που είχαν κλαπεί το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη, το «Γυναικείο κεφάλι» του Πικάσο και «Ο ανεμόμυλος Στάμμερ» του Πιετ Μοντριάν, βρίσκουν τη θέση τους στη νεοσύστατη πτέρυγα δυτικοευρωπαϊκής τέχνης του μουσείου.
Εντυπωσιακή πρεμιέρα της κινέζικης κροβατικής παράστασης «Ιπτάμενη Νεράιδα»
Πρόκειται για έναν χώρο 1.000 τ.μ. που ετοιμάζεται πυρετωδώς, προκειμένου να εγκαινιαστεί σε λίγες ημέρες, όπως έχει αναγγελθεί. Εμβληματικά έργα τέχνης των Τσέκο ντελ Καραβάτζο, Πάολο Βερονέζε, Ιγκ Ταραβάλ και Φρανζ-Κρίστοφ βρίσκουν τον χώρο τους στη νέα πτέρυγα και εμπλουτίζουν την περιήγηση του επισκέπτη στην Εθνική Πινακοθήκη. Τον Ιούλιο του 2022 λήγει η θητεία της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, που επί 30 χρόνια βρίσκεται στο τιμόνι του μουσείου.
» ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το Νομισματικό Μουσείο διοργανώνει μια άκρως ενδιαφέρουσα περιοδική έκθεση με τίτλο «Μετάλλια του Αγώνα», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Η έκθεση αποτελεί έναν γόνιμο εικαστικό διάλογο ανάμεσα σε χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τους ήρωες και τους πρωταγωνιστές της, που αποθησαυρίζονται στο Νομισματικό Μουσείο, και σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες δεκαεπτά διακεκριμένων καλλιτεχνών, εμπνευσμένες από τα «Μετάλλια του Αγώνα».
Κομβικό έκθεμα με ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία αποτελεί η αναμνηστική σειρά 12 ιστορικών μεταλλίων με κύριο θέμα τον Αγώνα του 1821, έργο του επίσημου χαράκτη του ελληνικού νομισματοκοπείου επί Οθωνος, Konrad Lange (1806-1856). Για πρώτη φορά θα εκτεθούν στο κοινό και οι μοναδικές μήτρες των εν λόγω μεταλλίων, δείγματα της εξαιρετικής καλλιτεχνίας του χαράκτη. Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για τις 18/1.
Ο Ηνίοχος αποκαλύπτει τα μυστικά του
Τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκεται υπό εξέλιξη το πρόγραμμα μελέτης του Ηνιόχου των Δελφών, συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος, της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής και του Μουσείου του Λούβρου.
Το 2022 θα παρουσιαστούν στην Αθήνα ή στους Δελφούς τα συμπεράσματα αυτής της μεγάλης μελέτης του αριστουργηματικού αγάλματος που στόχο έχει την καλύτερη κατανόηση των τεχνικών καινοτομιών του «αυστηρού ρυθμού» (480-460 π.Χ.), ως προς την ανάπτυξη της μνημειώδους χαλκοπλαστικής στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα γίνει γνωστή η προέλευση του κράματος χαλκού που θα ξεκλειδώσει περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες για τον Ηνίοχο, που συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής και παγκόσμιας τέχνης.
Το 2022, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται διεθνής συνάντηση στους Δελφούς με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την υπογραφή της Σύμβασης για την Προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς του 1972.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr