Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, τέταρτη γενιά του γνωστού εκδοτικού οίκου, προτιμά να μιλά περισσότερο για τα βιβλία που επιλέγει μαζί με τους συνεργάτες του για να τυπωθούν και να ξεκινήσουν το μεγάλο ταξίδι τους προς τους αναγνώστες. Υστερα από 67 ολόκληρα χρόνια στο παιδικό βιβλίο, οι εκδόσεις «Παπαδόπουλος» δικαίως θεωρούν την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (4 Απριλίου) ως δική τους, προσωπική γιορτή.
Η πρώτη ερώτηση, λοιπόν, δεν θα μπορούσε παρά να είναι η ακόλουθη…
Υστερα από σχεδόν επτά δεκαετίες στο παιδικό βιβλίο, ποιο είναι το κριτήριο που δεν έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια στην επιλογή ενός τίτλου προς έκδοση;
Το ότι εκδίδουμε βιβλία που εμείς οι ίδιοι θεωρούμε άξια να διαβαστούν, χωρίς να παραβιάζουμε τις βασικές αρχές και την αισθητική μας.
Σήμερα τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον τρόπο ανάγνωσης ενός βιβλίου. Αναφέρομαι στα e-books. Πιστεύετε ότι έχουν ικανοποιητική διείσδυση στην αγορά ή οι μικρότεροι αναγνώστες είναι πιο «παραδοσιακοί»;
Στις μικρές ηλικίες, απευθύνονται, κυρίως, βιβλία που είναι εικονογραφημένα, τα οποία οι γονείς θέλουν να διαβάζουν μαζί με το παιδί τους. Το e-book δεν εξυπηρετεί καλά αυτό το format και αυτές τις ανάγκες.
Θεωρείτε ότι μας καθορίζουν τα βιβλία που διαβάσαμε μικροί ή αυτά που προσπεράσαμε;
Σαφώς και αυτά που διαβάσαμε: Ούτως ή άλλως, όλοι μας έχουμε αναγκαστικά προσπεράσει χιλιάδες βιβλία!
Ποιες νέες εκδόσεις να περιμένουμε;
» Τον «Γαλάζιο Καβαλάρη» του Valério Geraldo, ένα εκθαμβωτικό όραμα χωρίς λόγια για το πώς η τέχνη υπερβαίνει την ίδια τη ζωή.
» «Το καταραμένο κουνέλι» της διάσημης Judith Kerr, μια αστεία ιστορία για τα οικογενειακά προβλήματα και τις λύσεις που έρχονται από εκεί όπου κανείς δεν τις περιμένει.
» Την τρίτη περιπέτεια της σειράς «Οι 12 θεοί ντετέκτιβ» του Φίλιππου Μανδηλαρά, με τίτλο «Ο κόσμος άνω-κάτω», μια αστυνομική έρευνα από τα ορυχεία της Αφρικής μέχρι τα γραφεία πολυεθνικών εταιριών!
Η πανδημία δοκίμασε σκληρά και τον εκδοτικό χώρο. Πιστεύετε ότι τα βιβλιοπωλεία έπρεπε να παραμείνουν ανοιχτά;
Ναι, σίγουρα! Ο κόσμος, δυστυχώς, δεν συνωστίζεται στα βιβλιοπωλεία και τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά του όποιου μικρού ρίσκου.
Από την ανταπόκριση του κόσμου στο διάστημα της καραντίνας, είστε αισιόδοξος ή προβληματίζεστε;
Ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς: Στην Ελλάδα η εκδοτική αγορά είχε πτώση 10% το 2020, έναντι του 2019. Από την άλλη, η αγορά του βιβλίου είχε άνοδο 8% στις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου την τελευταία 15ετία! Βλέπουμε νέες τάσεις, το βιβλίο συνεργάζεται, δεν ανταγωνίζεται με τα υπόλοιπα μέσα πολιτισμού (όσο πιο πολλή μουσική ακούει ή βλέπει θέατρο ή σινεμά κανείς τόσο πιο πολλά βιβλία διαβάζει), ειδικά στις πιο νέες ηλικίες, γενικά οι προοπτικές διεθνώς είναι καλές. Το θέμα είναι και η Ελλάδα να ακολουθήσει (και αργά ή γρήγορα θα το κάνει).
Ποιο παιδικό βιβλίο διαβάζετε αυτό το διάστημα;
Τη διασκευή του «Δον Κιχώτη» από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου, σύντομη σε έκταση αλλά με τεράστιες απαιτήσεις προσπάθεια (πρόκειται, ίσως, για το σημαντικότερο μυθιστόρημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, μην το ξεχνάμε αυτό!), που ελπίζουμε να πρωτοσυστήσει το αριστούργημα αυτό στα παιδιά στις πολλές γλώσσες που θα το διαβάσουν με επιτυχία, να τα κάνει να το αγαπήσουν και κάποια μέρα να μπορέσουν να το απολαύσουν και στην πλήρη του έκδοση!
Αν σας ζητούσα να επιλέξετε τρία παιδικά βιβλία, ποια θα ήταν αυτά και γιατί;
Από τις δικές μας εκδόσεις:
- Τον «Γύρο του κόσμου σε 80 μέρες» του Αντώνη Παπαθεοδούλου με εικονογράφηση Ιριδος Σαμαρτζή: Το βιβλίο αυτό εγκαινίασε τη σειρά «Μικρά ταξίδια με τη φαντασία του Ιουλίου Βερν», η οποία ανέδειξε μια νέα, πρωτοποριακή δυναμική στις διασκευές κλασικών συγγραφέων για τα σημερινά μικρά παιδιά και πέτυχε παγκόσμια αναγνώριση, καθώς κυκλοφορεί με μεγάλη επιτυχία μεταφρασμένη σε πολλές γλώσσες, σε πολλές χώρες του κόσμου!
- Τις «Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια – 40 μοναδικές Ελληνίδες» της Κατερίνας Σχινά, το πρώτο ελληνικό βιβλίο της κυρίαρχης πλέον παγκόσμιας τάσης για την απάλειψη των αναχρονιστικών σεξιστικών στερεοτύπων.
- Τον «Λύκο Ζαχαρία», τον αγαπημένο δραστήριο, τρυφερό, αστείο ήρωα που βρίσκεται σε πολλά βιβλία μας, επειδή η επιτυχία του επιβεβαιώνει αυτό που εμείς γνωρίζουμε ήδη από το 1995 (με την έκδοση τότε του «Ο λύκος ξαναγύρισε!», το οποίο κυκλοφορεί ακόμα): Οι λύκοι είναι σταθερά οι αγαπημένοι ήρωες των σημερινών παιδιών!
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr