ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θηβαίος στον Ε.Τ: Ολο αυτό που ζούμε είναι ένα μεγάλο… μπουμ!

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ

Με γεμάτες τις μπαταρίες του, με πολλή όρεξη να ανέβει στη σκηνή και να συναντήσει το κοινό, έστω και μέσω της οθόνης, έρχεται ο Χρήστος Θηβαίος.

Ορμώμενος από την επιθυμία του να επικοινωνήσει μαζί μας, ο τρυφερός «Αμλετ της Σελήνης» του ελληνικού τραγουδιού παίρνει τη σκυτάλη στις διαδικτυακές συναυλίες που διοργανώνει ο «Σταυρός του Νότου» και μας προσκαλεί να τραγουδήσουμε μαζί του -από την ασφάλεια του σπιτιού μας- την Κυριακή 7 Μαρτίου. Η βραδιά έχει για σημαδιακό τίτλο τη φράση «Επειτα απ’ το μεγάλο μπουμ», με τραγούδια αγαπημένα και πολλά, έτσι για να ξορκίσουμε την πανδημία μετά μουσικής.

Λίγο πριν ο Χρήστος Θηβαίος ανέβει στη σκηνή του «Σταυρού του Νότου» μίλησε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής γι’ αυτήν τη μοναδική βραδιά. 

Πώς σου φαίνεται η συναυλία μέσω live streaming;

Δεν είναι η πρώτη συναυλία που κάνω σε live streaming, έχω κάνει κι άλλες. Είναι κάτι διαφορετικό που οφείλουμε να το συνηθίσουμε για χάρη των ανθρώπων που μας αγαπάνε και θέλουν να ονειρεύονται μαζί μας. Είναι μια διέξοδος στις δύσκολες εποχές που ζούμε, με τις μουσικές σκηνές και τα θέατρα κλειστά. 

Πιστεύεις ότι το κοινό έχει εξοικειωθεί με τη live streaming επικοινωνία και παρακολουθεί τις συναυλίες αυτές;

Πιστεύω ότι το κοινό διψάει, θέλει να ξαναγυρίσει στους ανοιχτούς χώρους, τουλάχιστον για εκκίνηση, αλλά νομίζω ότι όλοι προπονούμαστε για Ολυμπιακούς Αγώνες με μάσκα. Δεν πειράζει, ας το έχουμε κι αυτό. Θα κερδίσουμε το χρυσό μετάλλιο. 

Τι θα παρουσιάσεις στον «Σταυρό του Νότου»; Πώς θα είναι το πρόγραμμα;

Η παράσταση έχει τίτλο «Επειτα απ’ το μεγάλο μπουμ», που είναι ένα τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου σε ποίηση Κώστα Τριπολίτη. Μου φάνηκε ιδανικός αυτός ο τίτλος. Θα παρουσιάσω τα δικά μου τραγούδια, τραγούδια συναδέλφων, όπως είναι ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Ορφέας Περίδης. Μπορεί να εντάξω και κάποιο τραγούδι της Ελένης Βιτάλη και σίγουρα όσα έχετε αγαπήσει όλα αυτά τα χρόνια από μένα. Στο δεύτερο μέρος θα έχει ένα μικρό αφιέρωμα, μια μικρή διαδρομή από τη συνεργασία μου με τον Θάνο Μικρούτσικο, με «Σταυρό του Νότου», «Γραμμές των Οριζόντων», «Αμλετ της Σελήνης» και τη συνεργασία μου με τον Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα, την ιδιαίτερη συνεργασία μου με τον Χάρη Κατσιμίχα στο άλμπουμ «Από τους κήπους των ψιθύρων» και τραγούδια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Ο «Παλιός στρατιώτης» μου και ο «Αμλετ της Σελήνης» είναι η μικρή μου πατρίδα για όσα πολύ αγάπησα και θέλω να το μάθετε. Γιατί δεν είμαι άλλος… Νομίζω ότι θα είναι μια μικρή πολιτιστική διαδήλωση! Μαζί μου ο Θύμιος Παπαδόπουλος στις σάλπιγγες του αέρα, ο Μάξιμος Δράκος στο πιάνο βυθού και ο Καλλίστρατος Δρακόπουλος στα τύμπανα της νίκης.

 Ονόμασες τη βραδιά «Επειτα απ’ το μεγάλο μπουμ». Ενα τραγούδι του Β. Παπακωνσταντίνου σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου. Γιατί επέλεξες ειδικά αυτό και τι μήνυμα θέλεις να στείλεις; Ποιο είναι το δικό σου μεγάλο μπουμ;

Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος. Ποίηση: Κώστας Τριπολίτης. Ερμηνεία: Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Νομίζω ότι όλο αυτό που ζούμε είναι ένα μεγάλο μπουμ και απλά εγώ θα υπογράμμιζα τη λέξη «έπειτα». Το ποιο είναι το δικό μου μεγάλο μπουμ θα το μάθω αύριο! 

Είχες συνδεθεί ιδιαίτερα με τον Θάνο Μικρούτσικο, επαγγελματικά και προσωπικά. Πώς καλύπτεις το κενό έναν και πλέον χρόνο μετά τον χαμό του;

Ο Θάνος είναι πάντα εδώ και μέσα μου για μένα, είναι δίπλα μου στο πιάνο, τον νιώθω και τον συμβουλεύομαι κάθε φορά που αισθάνομαι να τρέχω 110 μέτρα μετ’ εμποδίων και κάθε φορά που χτυπάει το γόνατό μου σε ένα εμπόδιο, τον σκέφτομαι και τον συμβουλεύομαι. Αυτό είναι για μένα ο Θάνος. Το αριστερό του χέρι χτυπώντας βαριά τα πλήκτρα μού δείχνει πάνω αριστερά ότι πρέπει να συνεχίσω να γράφω, εφτά με παίρνει αριστερά.

 Οι δυνατότητες της τεχνολογίας έχουν ιδιαίτερα τονιστεί αυτήν την εποχή. Εσύ πώς τα πας με την τεχνολογία;

Προσπαθώ να μάθω μέσα από τα παιδιά μου και τους συναδέλφους μου, τους συνεργάτες μου. Είμαι πολύ τυχερός που συνεργάζομαι με το γραφείο παραγωγής Cricos, την Αντιγόνη Γιαλλουρίδου και τον Μάνο Τρανταλλίδη, πραγματικά, γιατί με βοηθούν ανά πάσα στιγμή να αντεπεξέλθω τεχνικά. Χαίρομαι πάρα πολύ, γιατί μπορώ αυτήν τη στιγμή να κοιτάζω τον ήλιο χωρίς γυαλιά ηλίου. 

Πώς σου φαίνεται που δεν έχεις το κοινό μπροστά σου, αλλά ξέρεις ότι κάπου μακριά από το σπίτι σε παρακολουθούν;

Εφόσον δεν το έχω μπροστά μου, προσπαθώ ποιητικά να το φανταστώ μέσα μου.

Πώς έχουν επιδράσει στη ζωή σου η καραντίνα και τα μέτρα;

Γνωρίζω καλύτερα τα παιδιά μου, γνωρίζω καλύτερα τους φίλους μου και αρχίζω σιγά σιγά να σκιαγραφώ, σαν να ’τανε μια ανάγνωση ενός ποιήματος του Σεφέρη, του Ρίτσου ή του Νίκου Καρούζου, όλη αυτήν τη νέα πραγματικότητα μέσα μου.

 Ποιο είναι το δικό σου αντίδοτο σ’ αυτό που ζούμε;

Μια τεράστια θάλασσα, να καταφέρω να κολυμπήσω ξανά μέσα στη χαρά.

Η καραντίνα έχει λειτουργήσει θετικά στη δημιουργικότητά σου ή όχι;

Εχει λειτουργήσει άλλοτε θετικά, άλλοτε νοσταλγικά θα έλεγα. Αυτές είναι οι δύο λέξεις: Θετικά και νοσταλγικά.

 Ετοιμάζεις κάτι άλλο αυτήν την εποχή, κάποια άλλη συνεργασία;

Ετοιμάζω τη μεγαλύτερη συνεργασία της ζωής μου, τις σχέσεις μου με τους ανθρώπους που αγαπάω πολύ και τους έχω πάντα μέσα μου. Εχω γίνει τράπεζα συναισθημάτων.

Είσαι αισιόδοξος για την έξοδό μας από την πανδημία;

Είμαι αισιόδοξος για τα παιδιά μου, είμαι αισιόδοξος για τους φίλους μου, είμαι αισιόδοξος για τα παιδιά των φίλων μου, είμαι αισιόδοξος, πάνω απ’ όλα, για τη χαρά και το χαμόγελο των ανθρώπων που αγαπώ.

 Τι ονειρεύεσαι για τη μουσική και τη ζωή σου;

Αυτό που είχα χθες και αυτό που έχω σήμερα!

Συνεργάστηκες με έναν εξαιρετικό δημιουργό που κάνει λιγοστές και αυστηρά επιλεγμένες κινήσεις, τον Χάρη Κατσιμίχα, στο άλμπουμ «Από τους κήπους των ψιθύρων». Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία, πώς ήταν η συνύπαρξη με τον Χάρη Κατσιμίχα και τι σου άφησε αυτή η συνεργασία;

Κατ’ αρχάς, η μεγάλη τιμή από έναν μεγάλο δημιουργό και μεγάλο ερμηνευτή, να ερμηνεύσω εγώ τα τραγούδια του. Η συνεργασία προέκυψε επειδή ο Χάρης μού το ζήτησε, θεωρώντας με ικανό να αντεπεξέλθω. Ο Χάρης Κατσιμίχας είναι ο αγαπημένος μου τραγουδιστής και ερμηνευτής, κέρδισα έναν φίλο πολύτιμο και είναι σαν να έχω πάντα αυτήν τη σχέση με τον Χάρη Κατσιμίχα, εκεί που ψάχνω τις πένες στην τσέπη μου για να παίξω πάνω στη σκηνή, μπερδεύομαι και βρίσκω ένα διαμάντι. Αυτό είναι ο Χάρης Κατσιμίχας για μένα.

Info

ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ LIVE STREAMING

ΑΠΟ ΤΟΝ «ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ»

ΠΟΤΕ: 7 Μαρτίου

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.00

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: 7 ευρώ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: Ηλεκτρονικά στο www.viva.gr και τηλεφωνικά στο 11876

Από την έντυπη έκδοση

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Μουσείο η βίλα του Ιόλα

Πέθανε ο σπουδαίος πεζογράφος Πέτρος Μπίκος

Σοκάρει η Αγγελική Καρυστινού στον Ε.Τ. για το ελληνικό MeToo και τη δική της τραυματική εμπειρία

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Live streaming: Ο Αγγελάκας από το Ηρώδειο, ο Θηβαίος στον «Σταυρό του Νότου»

Δημήτρης Ντόγκας

MEGA: «Σπίτι» με την Ελένη Βιτάλη και special guests [βίντεο]

Δημήτρης Ντόγκας

Θηβαίος, Θωμαΐδης και Αντωνοπούλου στον «Ε.Τ.» για τον Θ. Μικρούτσικο με αφορμή την κυκλοφορία του νέου διπλού CD

Kon

Χρήστος Θηβαίος: Έπινα τόσο που άρχισαν να τρέμουν τα χέρια μου [βίντεο]

Στέργιος Πουλερές