ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τελευταίο «αντίο» στον Βασίλη Αλεξάκη με τρία «διαμάντια» του

ΞΕΝΙΑ ΣΤΟΥΚΑ, [email protected]

Η αρχή της προηγούμενης εβδομάδας σημαδεύτηκε από την απώλεια του σπουδαίου συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη, που έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, σε ηλικία 77 ετών, στο σπίτι του στο Κολωνάκι.

Το λαμπρό λογοτεχνικό του έργο παρακαταθήκη των νεότερων γενιών θα συστήνει το νεανικό του πνεύμα, το φλεγματικό χιούμορ του, αστείρευτη τρυφερότητα και συγκίνηση. Στις εβδομαδιαίες μας επιλογές δεν θα μπορούσαμε να μην ξεχωρίσουμε τρία από τα βιβλία του σπουδαίου Βασίλη Αλεξάκη (όλα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο), που υφαίνουν λέξεις και βαθιά νοήματα.

«ΤΑΛΓΚΟ»

Το «Τάλγκο» είναι το πρώτο έργο Βασίλη Αλεξάκη γραμμένο στην ελληνική γλώσσα. Κυκλοφόρησε το 1982 από τις εκδόσεις Εξάντας και εξακολουθεί ως σήμερα να σημειώνει επιτυχία. Εχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 200.000 αντίτυπα. Ενας ξαφνικός έρωτας σε τρεις πόλεις -Αθήνα, Παρίσι, Βαρκελώνη-, τον οποίο διηγείται η ηρωίδα της ιστορίας, Ελένη. Το δάκρυ της πένας του Αλεξίου Αλεξάκη γεμάτο αισθήματα και λέξεις προσφέρουν στον αναγνώστη ένα νέκταρ νοημάτων.

«ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ»

Ο σπουδαίος συγγραφέας ταξιδεύει από το Παρίσι στην Ελλάδα της κρίσης, όπου γνωρίζεται με ανθρώπους χτυπημένους από την οικονομική ανέχεια. Ανάμεσα στη μητρική γλώσσα και στη γραφή ξεφυτρώνει αναπάντεχα το ερώτημα: Γιατί ξεχνάμε; Αμείλικτες αλήθειες συναντούν την έξοχη γραφή και τον διεισδυτικό λόγο του συγγραφέα.

«ΘΑ ΣΕ ΞΕΧΝΑΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ»

Με χιούμορ, τρυφερότητα και συγκίνηση, ο Βασίλης Αλεξάκης πηγαινοέρχεται από το παρελθόν στο παρόν προσπαθώντας να διατηρήσει στη μνήμη του ζωντανή την παρουσία της μητέρας του. Ενα ταξίδι από την Τήνο έως το διαμέρισμά του στην Αθήνα ο συγγραφέας «συνομιλεί» με τη μητέρα του… Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2005, ενώ είχε προηγηθεί η γαλλική έκδοση, η οποία ήταν υποψήφια για το Βραβείο Γκονκούρ.

 

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Βασίλης Αλεξάκης: Πέρασε στην ιστορία με τα ανήσυχα μυθιστορήματά του

Δημήτρης Ντόγκας

Πέθανε ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης

Tinad