ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με 124 εκατ. επιχορηγήθηκαν οι φορείς πολιτισμού το 2020 – Διπλασιάστηκαν οι ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού

Μενδώνη για Λιγνάδη: Δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία - Αν υπάρξει θα ερευνηθεί

Newsroom eleftherostypos.gr

Με το ποσό των 124.432.275 ευρώ ενίσχυσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εποπτευόμενους οργανισμούς, πολιτιστικούς φορείς, νομικά και φυσικά πρόσωπα, το 2020.

Οι τονωτικές «ενέσεις», μέσω επιχορηγήσεων, ήταν διπλάσιες των προηγούμενων ετών λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών που επέβαλε η πανδημία.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε χθες το ΥΠΠΟΑ, στην κατηγορία των εποπτευομένων φορέων -όπως είναι η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος-το συνολικό ποσό των επιχορηγήσεων ανήλθε στα 98.245.630,8 ευρώ.

Επιπλέον διετέθησαν  18.226.000 ευρώ για την ενίσχυση τρίτων φορέων και άλλων δράσεων Πολιτισμού

Οι επιπρόσθετες ενισχύσεις μέσω των Ειδικών Προσκλήσεων διά του Μητρώου των Πολιτιστικών Φορέων ήταν  7.960.645 ευρώ

Έτσι οι συνολικές ενισχύσεις το 2020 έφτασαν τα  124.432.275 ευρώ

Από αυτό το ποσό «η τακτική επιχορήγηση ήταν 50.038.457,8 ευρώ ενώ οι έκτακτες επιχορηγήσεις ανήλθαν σε 48.207.173 ευρώ».

«Η επιχορήγηση σχεδόν διπλασιάστηκε», επισημαίνει το υπουργείο Πολιτισμού και τονίζει πως οι «έκτακτες επιχορηγήσεις δόθηκαν προκειμένου οι Οργανισμοί να χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμά τους, καθώς και για να καλύψουν τις απώλειες από την πανδημία, η οποία προκάλεσε σημαντική μείωση των εσόδων τους».

Για παράδειγμα, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έλαβε τακτική επιχορήγηση 5.800.000 ευρώ και έκτακτη επιχορήγηση 3.251.650.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή εκτός από την τακτική επιχορήγηση που ανήλθε σε 12.500.000 ευρώ έλαβε και το ποσό των 5.892.000 ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση προκειμένου να καλυφθούν οι «πληγές» της πανδημίας. Δηλαδή, να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Οργανισμού, η παραγωγή υψηλής ποιότητας έργου (σύντομα πρόκειται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα της Λυρικής για το 2021), να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας του προσωπικού…

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη «το ΥΠΠΟΑ εξάντλησε όλα τα περιθώρια που είχε για να υποστηρίξει εποπτευόμενους οργανισμούς, φορείς, φυσικά και νομικά πρόσωπα. Προσέφερε όποια δυνατή υποστήριξη προς τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό και αυτό αποδεικνύεται από το ύψος των ποσών που δόθηκαν στις επιχορηγήσεις και ενισχύσεις στο 2020».

Από το υπουργείο διευκρινίζεται ότι «στο ποσό των 124.432.275,84€ δεν περιλαμβάνονται τα επιδόματα και οι άλλες παροχές που έλαβαν οι επαγγελματίες του Πολιτισμού, σύμφωνα με τα οριζόντια μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Σημειώνεται, επίσης, πως «για την ενίσχυση τρίτων φορέων και άλλων δράσεων Πολιτισμού εκτός των ανωτέρω, το 2020, διετέθησαν 18.226.000€.

Για παράδειγμα το Μουσείο της Ακρόπολης έλαβε πρόσφατα έκτακτη επιχορήγηση 3.900.000 ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απώλειες που είχε από την πανδημία.

Να σημειώσουμε πως το Μουσείο, το οποίο αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (και το πρότυπο για την αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος σε πέντε εμβληματικά μουσεία της χώρας) δεν επιχορηγείται από το κράτος, αντίθετα συνεισέφερε μέχρι πρόσφατα με τα έσοδά του στην ενίσχυση μικρότερων μουσείων, μέσω του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.

Τέλος, το ΥΠΠΟΑ διέθεσε άλλα 7.960.645 ευρώ, μέσω των Ειδικών Προσκλήσεων διά του Μητρώου των Πολιτιστικών Φορέων. Επισημαίνεται ότι το ποσό αυτό είναι «υπερδιπλάσιο σε σχέση με τα αντίστοιχα των προηγουμένων ετών. Το 2019 είχαν διατεθεί 3.329.976 ευρώ, ενώ το 2018 το αντίστοιχο ποσό ήταν 3.143.255 ευρώ».

Ειδήσεις 

Θησαυροί στη θάλασσα της Κάσου: Στο «φως» τέσσερα αρχαία ναυάγια! [εικόνες]

Πέθανε ο Ηλίας Μαρινάκης, μπασίστας των Πελόμα Μποκιού

Μάριαν Φέιθφουλ: Νίκησε τον κορωνοϊό και κυκλοφορεί νέο δίσκο – Στα 74 πιστεύω μόνο τα θαύματα, λέει η Βρετανίδα μουσικός

Black Sabbath: Ζωντανές ερμηνείες τραγουδιών από επανεκδόσεις άλμπουμ!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Πεδίον του Άρεως – Άγιος Χαράλαμπος: Τα άμεσα μέτρα για τη σωτηρία της κληρονομιάς Κόντογλου – Η ιστορία του ναού [εικόνες]

Δημήτρης Ντόγκας

«Έτος Καμπανέλλη» το 2022 : Στις 2 Δεκεμβρίου 2021, ημέρα των γενεθλίων του, ξεκινούν οι εκδηλώσεις

Δημήτρης Ντόγκας

Μενδώνη για Λιγνάδη: Καμία απόπειρα συγκάλυψης – Αναγνωρίζω το λάθος μου στην συνέντευξη τύπου

Μιχάλης Μάρδας

ΣΥΡΙΖΑ: Μιας και ο Ταραντίλης έκανε την αρχή, καιρός να ακολουθήσει και η Μενδώνη

Μιχάλης Μάρδας

GNO TV: Οι «Τέσσερις εποχές» από την ανατρεπτική ομάδα Patari Project για παιδιά 6-96 ετών [βίντεο]

Δημήτρης Ντόγκας

Η «λύσσα» γύρισε μπούμερανγκ

Kon

Ο Καραμανλής στηρίζει Μενδώνη με μήνυμα στους… δήθεν θεματοφύλακες της παράταξης

Μιχάλης Μάρδας

Βουλή – Τσίπρας: Απαντήστε κ. Μητσοτάκη, γιατί δεν αποπέμψατε τη Λίνα Μενδώνη;

Μιχάλης Μάρδας

Μπορεί ο Α. Τσίπρας να «αδειάσει» τον εαυτό του;

Kon