«Πρόκειται να καταστρέψει μια ιστορική πόλη,» είπε ο Ζεϊνέπ Αχούνμπεϊ, ένας καθηγητής αρχιτεκτονικής ιστορίας στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος έχει αντιταχθεί του έργου.
Η πόλη Χασάνκεϊφ έχει 12.000 χρόνια ιστορίας, και χρονολογείται από τη Νεολιθική περίοδο, όταν η περιοχή ήταν μια από τους πρώτους οργανωμένους ανθρώπινους οικισμούς του κόσμου. Οι αυτοκράτορες που πέρασαν αργότερα – Βυζαντινοί, Ρωμαίοι, Σελτζούκοι και Οθωμανοί – άφησαν τα αποτυπώματα τους εκεί. Το αρχαιολογικό αριστούργημα στην πόλη παραμένει να είναι το φρούριο, σε ένα ύψωμα με θέα στο ποτάμι, και παρόλο που θα παραμείνει πάνω απ’ το νερό, οι επιστήμονες ανησυχούν ότι με την πάροδο του χρόνου ο ασβεστόλιθος της βάσης θα διαβρώσει και τελικά το φρούριο θα καταρρεύσει.
Το έργο του φράγματος έχει τις ρίζες της στις φιλοδοξίες του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, ο οποίος οραματίστηκε μία συλλογή φραγμάτων στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
Σχέδια για το φράγμα του Ιλισού πρώτα εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1980. Υπήρξαν πολλές καθυστερήσεις όμως: στάσεις εργασίας, αντίσταση από οικολόγους, ακόμη και σαμποτάζ. Το 2009, οι Ευρωπαίοι πιστωτές τράβηξαν τη χρηματοδότησή τους επειδή φοβήθηκαν ότι το έργο θα καταστρέψει την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.
Για δεκαετίες, οι κάτοικοι της Χασάνκεϊφ – πολλοί από τους οποίους μιλούν κουρδικά, αραβικά και τουρκικά, και ζουν μέσω της βοσκής ή της ύφανσης χαλιών – έχουν ζήσει με τη γνώση ότι, σε κάποια στιγμή, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Για να τους φιλοξενήσει, η Τουρκική κυβέρνηση χτίζει ένα νέο Χασάνκεϊφ αγοράζοντας σπίτια στην παλιά πόλη αν και, δεδομένων των καθυστερήσεων, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα γεμίσει η δεξαμενή.
Οι παρακάτω εικόνες είναι των New York Times.