Ο νόμος ορίζει πως τα πλημμελήματα, όπως αυτό της ψευδομαρτυρίας ή της συκοφαντικής δυσφήμησης, παραγράφονται μετά την πάροδο οκτώ ετών και, έτσι, οι φερόμενες ως ψευδείς καταθέσεις των ανθρώπων που έμειναν γνωστοί στο πανελλήνιο ως «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» θα πρέπει να μπουν υποχρεωτικά στο αρχείο τον Φεβρουάριο του 2026, οπότε και θα πρέπει να έχει λήξει η δίκη σε δεύτερο βαθμό.
Μάλιστα, αυτό το χρονικό σημείο αφορά την τελευταία κατάθεση των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων, αφού η φερόμενη ψευδομαρτυρία που σχετίζεται με την πρώτη κατάθεση παραγράφεται τον Νοέμβριο του 2025, κάτι που έως τότε μοιάζει απίθανο να προλάβουν να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες σε δεύτερο βαθμό.
Υποπτοι
Ωστόσο, η Εισαγγελία οφείλει να κάνει τη δουλειά της όπως προβλέπει ο νόμος, οπότε αναμένεται να κληθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι «Σαράφης» και «Κελέση» στην Εισαγγελία, κατ’ αρχάς με την ιδιότητα του υπόπτου, και εφόσον προκύψουν επαρκείς ενδείξεις προς τούτο, οι δύο εισαγγελείς που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση σε αυτό το στάδιο θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην άσκηση ποινικής δίωξης.
Εκτός και εάν… Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο, σε μία ποινική διαδικασία που είναι ανοιχτή και ερευνάται, οι εισαγγελικές Αρχές να καταλήξουν σε συμπεράσματα διαφορετικά από αυτά που είναι το αντικείμενο της μήνυσης.
Ετσι, ο εισαγγελέας έχει τη δυνατότητα ακόμα και να ασκήσει κακουργηματική δίωξη, στην περίπτωση που κρίνει πως υπάρχουν οι σχετικές προς αυτό ενδείξεις.
Στην περίπτωση αυτή, η παραγραφή των αδικημάτων επέρχεται έπειτα από είκοσι χρόνια, οπότε υπάρχει άπλετος χρόνος για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.
Φυσικά, για να συμβεί αυτό, πρέπει να υπάρχουν επαρκείς προς αυτό ενδείξεις. Υπάρχουν τέτοια στοιχεία; Στις μηνύσεις κάποιων πολιτικών προσώπων γίνονταν εκτενείς περιγραφές γύρω από τις φερόμενες ψευδομαρτυρίες.
Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ο πρώτος από τα πολιτικά πρόσωπα που είχε κάνει μήνυση κατά των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων στις 15 Φεβρουαρίου 2018, λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου των καταθέσεών τους.
Τότε, η μήνυση στρεφόταν και κατά των Αλ. Τσίπρα και Δημ. Παπαγγελόπουλου, καθώς και των τότε εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, τους οποίους ο πρώην πρωθυπουργός εγκαλούσε κατά περίπτωση και για βαρύτερα αδικήματα, όπως κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και σύσταση συμμορίας.
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
Σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες, στη μήνυσή του ανέφερε πως οι καταθέσεις τους είναι «ψευδείς και κατασκευασμένες», μιλούσε για «υποκρυπτόμενους υποβολείς» και έκανε λόγο για «παιδαριώδη κατασκευή».
«Οι μαρτυρίες αυτές σαφέστατα δεν είναι αθώες», σημείωνε τότε στη μήνυση ο Αντ. Σαμαράς. «Είναι μέρος ενός εγκληματικού σχεδίου του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και των δολοπλόκων συνεργατών του, προκειμένου να κατασκευασθεί ένα προαναγγελθέν σκάνδαλο σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, για να εμφανιστούν οι ίδιοι ως δήθεν σταυροφόροι της κάθαρσης. Οι καταθέσεις τους είναι ψευδείς και παράνομες. Ενορχηστρωτές όλης αυτής της σκευωρίας, πίσω από τους μάρτυρες που κακώς και παρανόμως προστατεύονται, είναι ο Αλ. Τσίπρας και ο Δ. Παπαγγελόπουλος», ανέφερε τότε ο Αντ. Σαμαράς, σε ένα πολύ πιο «ροκ» πολιτικό σκηνικό, λίγες μέρες μετά τις δημόσιες αναφορές Παπαγγελόπουλου για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».
Οι κατηγορίες για εγκληματική ομάδα και το δικαστικό προηγούμενο
Αναφορές για εγκληματική ομάδα υπήρχαν και σε άλλες μηνυτήριες αναφορές και, άρα, οι εισαγγελικές Αρχές θα ερευνήσουν και αυτές.
Πάντως, μια τέτοια περίπτωση δεν φαίνεται πως συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, αφού υπάρχει ένα ισχυρό προηγούμενο: η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου που παρέπεμπε τον Δ. Παπαγγελόπουλο και την Ελ. Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο. Τότε οι ανώτατοι δικαστές έκριναν πως δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την παραπομπή τους σε δίκη για τη φερόμενη σκευωρία γύρω από την υπόθεση Novartis.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης είχε καθίσει στο εδώλιο για άλλες παρεμβάσεις του στη Δικαιοσύνη (για κάποιες από τις οποίες είχε καταδικαστεί), ενώ η Ελ. Τουλουπάκη αθωώθηκε, χωρίς το Ειδικό Δικαστήριο να ασχολείται καθόλου με τη Novartis, αφού κρίθηκε πως δεν υπήρχαν ενδείξεις προς τούτο.
Την ίδια «τύχη» είχε και η κατηγορία της σύστασης συμμορίας, σε ένα χρονικό σημείο, βέβαια, που οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν είχαν αξιολογηθεί ποινικά, αφού είχαν τη σχετική ασυλία, που ήρθη την περασμένη εβδομάδα.
Οπως και να ’χει, τώρα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ερευνώνται όλες οι καταγγελίες για τους «Σαράφη» και «Κελέση», πάντα με ορίζοντα πως η παραγραφή για τα μηνυόμενα αδικήματα είναι οκταετής, ώστε να «τρέξουν» οι διαδικασίες όσο πιο γρήγορα γίνεται.