«Είναι και θέμα οικονομικής διακυβέρνησης της χώρας το ζήτημα των υποκλοπών, όχι μόνο Δημοκρατίας, για το πώς πρέπει να ξοδευτεί το δημόσιο χρήμα…», ανέφερε. «Οταν δεν μπορείτε να τους υποστηρίξετε όλους, δημιουργούνται μικροπροβληματάκια, αλλά κάνετε ό,τι μπορείτε», είπε, ανάμεσα σε άλλα, απευθυνόμενος στα έδρανα της Ν.Δ. στη Βουλή, ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Την τοποθέτηση Τσακαλώτου, ο οποίος μίλησε και για κρίση Δημοκρατίας, σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδης, λέγοντας: «Αν μου πείτε ότι η λίστα Βαξεβάνη είναι κρίση Δημοκρατίας, τότε υιοθετείτε τι λέει το καφενείο, γιατί απόδειξη περί σύνδεσης Μητσοτάκη με λίστες ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί». Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στις δηλώσεις Μαντζουράνη, αλλά και στην υπόθεση της Novartis, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, έστησε στη Βουλή κάλπες για 10 πολιτικά πρόσωπα, τα οποία στη συνέχεια αθωώθηκαν.
«Γιατί δεν είναι εδώ η κυρία Φωτίου σήμερα; Η κυρία Φωτίου ήταν στην Κυβέρνησή σας υπεύθυνη για τα ΑμεΑ. Σήμερα εσείς που ήρθατε ως επικεφαλής των “53” και η κυρία Φωτίου είναι εκ των “53” και η οποία χθες είπε ενώπιον του ελληνικού λαού ότι ο λόγος που οι ολιγάρχες, τα μεγάλα συμφέροντα χτυπούν την Κυβέρνηση με τα σκάνδαλα είναι γιατί δεν είναι ευχαριστημένοι από την μοιρασιά του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Γιατί δεν ήρθε σήμερα να εξηγήσει τη θέση της; Γιατί την κρύψατε; Στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ λείπει η αρμόδια Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΑμεΑ; Προφανώς άνωθεν εντολή, κύριε Τσακαλώτε, κρύψτε την, μην φαίνεται η πραγματικότητα. Δόξα τω Θεώ από Κοινοβούλιο ξέρουμε. Βέβαια, προσπαθήσατε να τη σώσετε αλλά δεν μπορέσατε γιατί και εσείς περίπου το ίδιο είπατε. Είπατε τελικά ότι η μοιρασιά δεν ευχαρίστησε κάποιους και αυτοί οι κάποιοι σας χτυπάνε. Άρα, grosso modo το ίδιο είπατε και εσείς όπως και η κυρία Φωτίου» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Και συνέχισε: «Ως προς το τοξικό κλίμα το οποίο αναφέρατε, το τοξικό κλίμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος τοξικός καθ’ ολοκληρίαν δυστυχώς. Απόδειξη, κλείσατε εσείς, ένας ευπρεπής άνθρωπος, την ομιλία σας λέγοντας: “η Κυβέρνηση πρέπει να πέσει”. Η Κυβέρνηση, κ. Τσακαλώτε, είναι εκλεγμένη Κυβέρνηση με 4ετή θητεία. Το πότε θα λήξει η θητεία της το ορίζει το Σύνταγμα και ποια Κυβέρνηση θα ακολουθήσει, θα το πει ο ελληνικός λαός και όχι εσείς. Και το τοξικό κλίμα για να το τελειώσουμε, όταν μιλάτε για κρίση δημοκρατίας εσείς, ο ευπρεπής Τσακαλώτος, μπορείτε σας παρακαλώ πολύ να πάρετε το λόγο και να μου πείτε ποια είναι η κρίση δημοκρατίας που έχει η Ελλάδα σήμερα; Ποια είναι; Δεν λειτουργούν οι θεσμοί; Το Κοινοβούλιο; Πάσχει η Κυβέρνηση από κάποιο έλλειμμα πολιτικής νομιμοποίησης; Δεν είμαστε νόμιμα εκλεγμένη Κυβέρνηση; Ποια είναι η κρίση δημοκρατίας; Αν μου πείτε ότι η κρίση δημοκρατίας είναι η λίστα υποκλοπών που δημοσίευσε ο κύριος Βαξεβάνης, τότε υιοθετείτε το τι λέει το καφενείο. Γιατί απόδειξη μέχρι σήμερα περί συνδέσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις λίστες που δημοσιεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ο Βαξεβάνης, ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί. Και όχι μόνο δεν έχει παρουσιαστεί αυτό αλλά γίνεται και ακόμα χειρότερο».
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπενθύμισε τις δηλώσεις Ματζουράνη, ότι δεν έχουν κατατεθεί στοιχεία σχετικά με τις λίστες των παρακολουθήσεων που δημοσιεύονται, αλλά και την υπόθεση της Novartis όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε -όπως είπε- κάλπες στη Βουλή για 10 πολιτικά πρόσωπα τα οποία στη συνέχεια αθωώθηκαν. «Αυτό δεν είναι τοξικότητα; Εσείς το λέτε πολιτισμένο διάλογο ή λάσπη;», καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πάει να στήσει «υπόθεση Νοnartis No2».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθυνόμενος στον Άδωνι Γεωργιάδη τόνισε: «αν δεν ξέρετε γιατί έχουμε κρίση δημοκρατίας, σας λέω ότι δημοκρατία για εμάς δεν είναι ο διαγωνισμός μεταξύ των ολιγαρχών. Δημοκρατία δεν είναι να παρακολουθούνται πολιτικοί αρχηγοί και πολιτικοί αντίπαλοι. Δημοκρατία δεν είναι να στήνονται επιτροπές για να καλυφθεί η πραγματικότητα. Η κρίση της δημοκρατίας συνήθως χτυπάει και αυτούς που δεν είχαν τα μάτια και τα αυτιά τους ανοιχτά και άφησαν να περάσουν πράγματα. Η κρίση της δημοκρατίας είναι απειλή για όλους. Η δημοκρατία είναι κάτι πολύ περισσότερο».
Γεωργιάδης: «Εσείς τι κάνατε όταν ο Παύλος Πολάκης είπε “πρέπει να κλείσουμε έναν-δυο αντιπάλους μας στη φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές”»
«Κρατάω τη φράση σας “κρίση της δημοκρατίας είναι και όταν κλείνεις τα μάτια σου και αφήνουν πράγματα να περνούν”. Την φράση του κυρίου Παύλου Πολάκη “πρέπει να κλείσουμε ένα – δυο πολιτικούς μας αντιπάλους στη φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές” που είπε στο συνέδριό σας, την ακούσατε κ. Τσακαλώτε; Και αν την ακούσατε, αν έχετε το θάρρος πάρτε τον λόγο μετά και πείτε μου εσείς τι κάνατε όταν ένας συνάδελφός σας είπε σε κομματικό σας όργανο “πρέπει να κλείσουμε έναν-δυο αντιπάλους μας στη φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές”» απάντησε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «και αν δεν κάνατε τίποτα για αυτό και εμένα με ψάχνανε 4,5 χρόνια μέχρι να αθωωθώ και τον Λοβέρδο 5 χρόνια, δεν έχετε και εσείς ευθύνη που το δεχτήκατε και που το αφήσατε να γίνει; Δεν είστε μέρος αυτής της απειλής της δημοκρατίας από τον οποίο μας γλίτωσε ο ελληνικός στις 7 Ιουλίου του 2019; Εγώ περιμένω να δω αν θα πάρετε το λόγο να καταδικάσετε αυτή τη φράση του Πολάκη αφού έχει ευθύνη όποιος τα βλέπει και δεν αντιδρά».
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων απαίτησε φόρο τιμής στον παππού του κ. Τσακαλώτου, στον στρατηγό Θρασύβουλο Τσακαλώτο. «Πρέπει να το ξεκαθαρίσω και από τη Βουλή τον παππού σας, τον Θρασύβουλο Τσακαλώτο, τον αείμνηστο στρατηγό τον σέβομαι, τον υπολήπτομαι, τον θεωρώ μεγάλο ήρωα του ελληνικού έθνους, νικητής των Δεκεμβριανών, ο βασικός άνθρωπος χάριν στον οποίο σώθηκε η Ελλάδα από τον κομμουνισμό και θα τον τιμώ για πάντα για αυτό. Το δε δίτομο έργο του «40 χρόνια στρατιώτης» το έχω διαβάσει 15 φορές στη ζωή μου, το συστήνω σε εσάς και σε όλους τους συναδέλφους να το διαβάσετε. Μεγάλο πράγμα να είσαι εγγονός του Θρασύβουλου Τσακαλώτου και το λέω ειλικρινά» ανέφερε ο Άδωνι Γεωργιάδη.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, επανέλαβε τα περί συγκάλυψης, Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ επανέλαβε χθες την αφοριστική γραμμή με την ακόλουθη ανακοίνωση: «Το σχέδιο νόμου για τις παρακολουθήσεις αποτελεί ταφόπλακα στην προσπάθεια διαλεύκανσης και επιβεβαιώνει πανηγυρικά την ενοχή Μητσοτάκη:
– Παραπέμπει ενδεχόμενη ενημέρωση των πολιτών για παρακολούθησή τους μετά το πέρας τριετίας. Δεν προβλέπει αναδρομική ισχύ και διασφαλίζει την “ομερτά” για το σκάνδαλο μέχρι τις εκλογές, αφού ως τότε δεν θα μπορεί κανείς να μάθει ποιος ήταν ο λόγος παρακολούθησης από την ΕΥΠ όχι μόνο των κ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη, αλλά ακόμα και υπουργών του κ. Μητσοτάκη που είχαν μολυνθεί ταυτόχρονα και από το Predator.
- Ακόμα και μετά την τριετία, ένα τριμελές όργανο, που την πλειοψηφία θα έχουν ο διοικητής και η εισαγγελέας της ΕΥΠ, αυτοί δηλαδή που αποφάσισαν την παρακολούθηση, θα αποφασίζει εάν θα ενημερωθεί ο πολίτης που έχει παρακολουθηθεί.
– Ο διοικητής της ΕΥΠ θα αποφασίζει ποιο κακόβουλο λογισμικό θεωρείται… παράνομο.
– Επισπεύδει στους έξι μήνες την αυτόματη διαγραφή υλικού παρακολουθήσεων.
Το καθεστώς Μητσοτάκη προσπαθεί να καλύψει τα ίχνη του όπως ακριβώς λειτουργεί τόσο καιρό με τις παρακολουθήσεις: με όρους μαφίας».