«Η χώρα αντιμετωπίζει στα πεδία του περιβάλλοντος και της ενέργειας την κλιματική κρίση που βρίσκεται στην πρώτη της φάση και στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, θα χειροτερεύσει δυστυχώς και απαιτεί εξαιρετικά φιλόδοξες και αποτελεσματικές πολιτικές προσαρμογής, τόσο σε ό,τι αφορά το φυσικό όσο και το ανθρωπογενές περιβάλλον και την μετάβαση προς την πράσινη οικονομία που έχει πολλαπλές προκλήσεις, καθώς θα συντελείται σε ένα ενεργειακό περιβάλλον ασταθές και μεταβαλλόμενο», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.
Παράλληλα, προσδιόρισε «τις πέντε αρχές που είναι σε απόλυτη προτεραιότητά στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας», «οι οποίες αποτελούν οδηγό της δουλειάς του υπουργείου στα επόμενα χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά:
1. Προσεκτικό μέτρημα, μέγιστη διαφάνεια και αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών σε ότι αφορά τις τιμές των ενεργειακών υπηρεσιών καθώς η πολυπλοκότητα της σύγχρονης αγοράς ενέργειας και το ασταθές περιβάλλον, κρύβει κινδύνους με δυνητικά τεράστιο κόστος, που τελικά λειτουργούν εις βάρος του τελικού καταναλωτή.
2. Αποτελεσματική χρήση των πολύ σημαντικών πόρων που διαθέτει σήμερα η χώρα. Θα απορροφηθούν μέχρι κεραίας και θα πιάσουν τόπο σε όλα τα επίπεδα, περιβαλλοντικά, ενεργειακά, αναπτυξιακά.
3. Ταχύτητα. Ταχύτητα. Ταχύτητα. Η πράσινη μετάβαση, η προσαρμογή στην κλιματική κρίση, η προστασία των οικοσυστημάτων μας αλλά και του οικιστικού περιβάλλοντος δεν μας αφήνουν την πολυτέλεια του χρόνου. Ούτε μια ημέρα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη, θυσία σε γραφειοκρατικές δομές, ελλείψεις προσωπικού, ιδιοκτησιακές νοοτροπίες και ράθυμες συνήθειες. Οι διαγωνισμοί πρέπει να τελειώνουν. Οι διαβουλεύσεις να γίνονται ουσιαστικά και με ταχύτητα, οι περιβαλλοντικές μελέτες να υλοποιούνται, οι άδειες να εκδίδονται. Τα Προεδρικά Διατάγματα να θεσμοθετούνται. Οι ενστάσεις να κρίνονται.
4. Χρήση σύγχρονης τεχνολογίας και νέων εργαλείων. Παράδειγμα ο έλεγχος της νέας αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα μέσα και με παράλληλη κεντρική και τοπική παρακολούθηση. Έτσι ώστε η αυθαιρεσία να σταματά εν τη γενέσει της.
5.Προτεραιότητα στους κοινωνικά ευάλωτους και στους συνεπείς.
«Χτίζοντας πάνω στο Σχέδιο Δράσης που ήδη προετοιμάσαμε στην προηγούμενη θητεία για την ενίσχυση των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών, θα δώσουμε πρόσθετα κίνητρα για δράσεις εξοικονόμησης από ενεργειακά ευάλωτους, θα βελτιστοποιήσουμε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και θα προχωρήσουμε στην παραγωγή πράσινης ενέργειας από ΟΤΑ για την στήριξη της κατανάλωσης των ευάλωτων δημοτών τους μέσα από Ενεργειακές Κοινότητες. Επίσης πρόκειται να θεσμοθετηθεί ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος για τις πολύτεκνες οικογένειες, με βάση και την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ταυτόχρονα οι πόροι από την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση όσων υιοθετούν την ασυνέπεια σε σχέση με το νόμο ή τις πληρωμές ως στρατηγική πλουτισμού, θα φροντίσουμε να φτάνουν επιτέλους στους συνεπείς πολίτες και καταναλωτές, αποζημιώνοντάς τους κάπως για τη διαχρονική κακομεταχείρισή τους», επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης.
«Με βάση αυτές τις αρχές θα προωθήσουμε παντού έργα και μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποκωδικοποιώντας τους 12 βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί και που είναι:
1. Περαιτέρω επιτάχυνση της εισαγωγής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μας μίγμα,
2. Εμβληματικές διασυνδέσεις στο Σύστημα Ηλεκτρισμού. Προχωρούν ή δρομολογούνται σημαντικές διεθνείς διασυνδέσεις προς βορρά και προς νότο, ώστε να εξασφαλίσει η χώρα όχι μόνο την ενεργειακή της ασφάλεια αλλά και την μετατροπή της σε εξαγωγέα πράσινης ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.
3. Τα νέα μεγάλα έργα πράσινης ενεργειακής μετάβασης μέσω του νέων πόρων του REPower EU του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πρόκειται για έργα και προγράμματα ύψους 795 εκ. ευρώ που αφορούν την αποθήκευση ενέργειας, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες, την ενεργειακή εξοικονόμηση σε επιχειρήσεις, τη δημιουργία πιλοτικών έργων υδρογόνου και βιομεθανίου αλλά και την δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα.
4. Την επιτάχυνση της μετάβασης στην ψηφιακή ενεργειακή εποχή για τα δίκτυα και τις υποδομές.
5. Την προώθηση και ολοκλήρωση των έργων και προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης για την εξοικονόμηση ενέργειας σε νοικοκυριά, με προτεραιότητα στα ευάλωτα νοικοκυριά και στο δημόσιο τομέα και την παραγωγή, εξοικονόμηση και αποθήκευση ενέργειας στις επιχειρήσεις με προτεραιότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στους αγρότες.
6. Τα πράσινα και Έξυπνα Νησιά. Με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ αλλά και το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών με πόρους που υπερβαίνουν το 1,5 δισ ευρώ, δρομολογούνται στα ελληνικά νησιά πολύ μεγάλα έργα για την ενεργειακή μετάβαση, την βιώσιμη διαχείριση των πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.
7. Τα μεγάλα έργα για την προστασία των δασών μας από τις απειλές της κλιματικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα έργων αναδάσωσης και πρόληψης με φυτεύσεις σε 165.000 στρέμματα έως το 2025, με έμφαση σε ανθεκτικά στις νέες συνθήκες είδη. Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται για τη δασοπροστασία, διάνοιξη δασικών δρόμων μήκους 40.000 χλμ., διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 10.000 χλμ., με έμφαση σε αντιπυρικές γραμμές άμυνας «στρατηγικού» χαρακτήρα
8. Ολοκλήρωση του βασικού χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, που αποτελεί ανεκπλήρωτο ζητούμενο σε όλη τη σύγχρονη ιστορία του νέου ελληνικού κράτους.
9. Προσαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού και των πολεοδομικών κανόνων στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και των νέων τεχνολογιών, με έμφαση στην αύξηση των κοινόχρηστων χώρων και του πρασίνου στις πυκνοκατοικημένες περιοχές.
10. Μεταρρύθμιση για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων ως δημοσίου αγαθού στην οποία περιλαμβάνεται η μεταρρύθμιση που αφορά τις ΔΕΥΑ και τους ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ, η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο, αλλά και πλήθος μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα ύδρευσης, άρδευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας που έχουν ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
11. Στον τομέα των αποβλήτων, επιδιώκεται να κερδηθεί το χαμένο έδαφος και να προσεγγίσει η χώρα τους στόχους για την ανακύκλωση και τις δεσμεύσεις της για τη διαχείριση των αποβλήτων. Δίνεται έμφαση στην ανακύκλωση και στα κίνητρα και στην επιμόρφωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε να αυξηθεί η ανακύκλωση στην πηγή και να προστεθούν νέα ρεύματα -όπως ο καφέ κάδος- με τρόπο απλό και λειτουργικό για τον πολίτη. Μπαίνει τέλος στις παράνομες χωματερές, εφαρμόζεται μαζικά το «πληρώνω όσο πετάω», για να μειωθούν τα δημοτικά τέλη και να αποκτήσει η χώρα πιο καθαρές πόλεις
12. Συνεχίζεται το σημαντικό έργο για την προστασία των πιο ευαίσθητων οικοσυστημάτων, που ξεκίνησε την πρώτη τετραετία με πρωτοβουλίες όπως τα «απάτητα βουνά».
«Πρόκειται για φιλόδοξους στόχους που απαιτούν πολλαπλή δουλειά. Θα πρέπει να κοιτάμε διαρκώς προς το μέλλον. Στην προσαρμογή της χώρας στην κλιματική κρίση και στην προετοιμασία μας για τις μεγάλες και επιταχυνόμενες τεχνολογικές αλλαγές των επόμενων δεκαετιών, που θα επηρεάσουν κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής. Την εργασία, τις μετακινήσεις, την ανάγκη για περισσότερο δημόσιο χώρο. Οι προκλήσεις αυτές δεν είναι μακριά μας. Συμβαίνουν ήδη και δεν υπάρχει ούτε μέρα διαθέσιμη», κατέληξε ο κ. Σκυλλακάκης.
Ειδήσεις σήμερα
Μητσοτάκης: Ο οδικός χάρτης της νέας 4ετίας για ισχυρή Ελλάδα
Βουλή: Το κομματικό κόλλημα στο «χθες» του ΣΥΡΙΖΑ, οι αμβλώσεις και η φωνή των αδικημένων
ΣΥΡΙΖΑ: «Κρύφτηκε» ο Τσίπρας, έφυγε η Τσαπανίδου