Γράφει η Χριστίνα Τσιλιγκίρη*
Υποχρέωση να εξαλείψουν στην πράξη φαινόμενα αποκτήνωσης απέναντι σε ΑμεΑ, να ξεριζώσουν νοοτροπίες που επιλέγουν τον ωχαδερφισμό έναντι της ανθρωπιάς απέναντι σε αυτούς τους συμπολίτες μας, να επιμορφώσουν τις νέες γενιές στη βάση της ισότιμης μεταχείρισης και όχι του οίκτου για τα άτομα αυτά.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση έχει προβεί σε ένα άνευ προηγουμένου μεταρρυθμιστικό μπαράζ για την βελτίωση της καθημερινότητας των ΑμεΑ.
Έτσι, γενικεύεται για όλες τις κατηγορίες η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας που λειτουργεί από την 1η Νοεμβρίου. Ξεκινά, επίσης, ένα νέο πρόγραμμα απασχόλησης 3.000 ΑμεΑ, με ταυτόχρονη υποστήριξη, τόσο του μισθού, όσο και των εισφορών τους. Παράλληλα, ιδρύεται νέα Σχολή Ψηφιακής Κατάρτισης ατόμων με προβλήματα αυτισμού, ενώ θα εφαρμοστεί άμεσα η πιλοτική εφαρμογή του «Προσωπικού Βοηθού» στο σπίτι σε όλη τη χώρα.
ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδρίασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή - Αυτές είναι οι οδηγίες για τις εκλογές
Πρόσφατα, ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που βελτιώνει την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία σε προϊόντα και υπηρεσίες. Επιπροσθέτως, ήδη, έχουν τεθεί σε λειτουργία η Εθνική Ψηφιακή Πύλη Αναπηρίας, τα Ηλεκτρονικά Κέντρα Πιστοποίησης και το Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία. Φέρνοντας, άλλωστε, τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, εκμηδενίζονται οι αποστάσεις που διήνυαν μέχρι τα κτίρια των δημοσίων υπηρεσιών και καταργούνται τα εμπόδια που αντιμετώπιζαν.
Η ίδια αίσθηση ευθύνης, όμως, διαπνέει και όλους εμάς, τα μέλη της Διοίκησης και της Διεύθυνσης του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Με την ίδια προσήλωση, σε ένα Στάδιο που αλλάζει, εδώ και 3 χρόνια, προκειμένου να γίνει πιο φιλικό και εύκολα προσβάσιμο για τους ξεχωριστούς συμπολίτες μας. Πλέον, η κεντρική αρένα, οι χώροι πέριξ του Σταδίου και οι περιπατητικές διαδρομές είναι στο σημείο που θέλαμε από την αρχή. Επιπλέον, στο Σ.Ε.Φ. θα μεταστεγαστούν όλα τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας της Αττικής, κατόπιν κοινών μας πρωτοβουλιών με το Υπ. Εργασίας. Το νέο σύγχρονο ΚΕΠΑ που θα τεθεί σε λειτουργία στο ΣΕΦ θα εξυπηρετεί δυνητικά τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους και περίπου 150.000 Άτομα με Αναπηρία κάθε χρόνο.
Τέλος, το Σ.Ε.Φ. συνεχίζει τις δράσεις ευαισθητοποίησης, πραγματοποιώντας για δεύτερη χρονιά την Ημερίδα για την Προσβασιμότητα Ατόμων με Αναπηρία, με πάνελ εκλεκτών καλεσμένων με ακαδημαϊκό και πολιτικό υπόβαθρο. Με σεβασμό στην κοινότητα των ΑμεΑ, με απεύθυνση στην ελληνική κοινωνία, με στόχο την αλλαγή των κακώς κειμένων.
Μέσα από μικρές δράσεις και πρωτοβουλίες, ανοίγουμε δρόμους, που θα μπορούν να διασχιστούν από ανθρώπους με αναπηρικά αμαξίδια, με λευκά μπαστούνια και άλλες απαραίτητες «αποσκευές». Και δεν είναι ευαισθησία της στιγμής, αλλά μια κανονικότητα που θέλουμε να βλέπουμε γύρω μας.
* Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη είναι Οικονομικός Σύμβουλος MSc, Πρόεδρος Σ.Ε.Φ., Πολιτευτής ΝΔ Β’ Πειραιά, Τομεάρχης Αθλητισμού και ΑΜΕΑ UNESCO Πειραιώς και Νήσων