Η ελληνική οικονομία επηρεάστηκε με έντονα αρνητικό τρόπο κατά την πρώτη χρονιά της πανδημίας, το 2020. Ομως, η στήριξη που παρείχε η κυβέρνηση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά βοήθησε τις επιχειρήσεις να σταθούν όρθιες, κράτησε ενεργή την αγορά εργασίας και διατήρησε την κοινωνική συνοχή.
Μετά την ταχεία ανάκαμψη του 2021, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φαίνεται να ξεπερνά κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις διεθνών οίκων και οργανισμών για το 2022. Η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης για ανάταξη της οικονομίας με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και προσέλκυση επενδύσεων φέρνει απτά αποτελέσματα.
Σήμερα, η χώρα μας έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας της τελευταίας δωδεκαετίας (11,6% από 17,4% τον Ιούλιο του 2019), εκτιμώμενη αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 5,6%, ρεκόρ τριακονταετίας άμεσων ξένων επενδύσεων, το υψηλότερο ποσοστό εξαγωγών στο ΑΕΠ που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα μας, αλλά και αισθητή βελτίωση της ποιότητας των εξαγωγών από τεχνολογική άποψη.
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η οικονομική ανάπτυξη να αφορά όλους -να είναι συμπεριληπτική- γι’ αυτό και έχει έντονο κοινωνικό χαρακτήρα. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με πλήθος νομοθετικών και άλλων πρωτοβουλιών, ασκεί ουσιαστική, στοχευμένη και κοστολογημένη κοινωνική πολιτική στηρίζοντας ειδικά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.
Το μίγμα θετικών ρυθμών ανάπτυξης και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους επιτρέπει στη χώρα μας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της αυξημένης αβεβαιότητας της εποχής και να αμβλύνει χρόνιες ανισότητες που ενδημούν στην ελληνική κοινωνία. Σε σημαντικό βαθμό, το επίπεδο της κοινωνικής προστασίας συναρτάται με τον δυναμισμό της οικονομικής ανάπτυξης. Διότι για να μπορέσει το κοινωνικό κράτος να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις της εποχής χρειάζεται πόρους οι οποίοι προέρχονται από την ανάπτυξης της οικονομίας.
Δράσεις
Πέραν των αμιγώς μακροοικονομικών δεικτών, μεγάλης σημασίας είναι οι δράσεις για τη στήριξη της οικονομίας της καθημερινότητας, που επιτυγχάνεται τόσο με την μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων όσο και με την οικονομική στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων με μέτρα είτε μόνιμου είτε έκτακτου χαρακτήρα.
Εν μέσω διαδοχικών κρίσεων η κυβέρνηση μεριμνά για τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον συνταξιούχο, τα άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Διότι αυτούς αφορούν και η αύξηση του αφορολόγητου, και η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και η αύξηση του κατώτατου μισθού και η στήριξη των εισοδημάτων στην περίοδο της πανδημίας και η έκτακτη βοήθεια στους χαμηλοσυνταξιούχους και άλλους ευάλωτους συμπολίτες μας και η απορρόφηση του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους των οικονομικών επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης αλλά και θεσμικές αλλαγές όπως ο προσωπικός βοηθός, οι νταντάδες της γειτονιάς και τα ψηφιακά ΚΕΠΑ.
Ειδικά στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και παρότι το συνταξιοδοτικό μας σύστημα εξακολουθεί να παράγει σημαντικά ελλείμματα, μετά από σειρά παρεμβάσεων το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι περισσότερο ανθεκτικό και θα παραμείνει βιώσιμο όσο απαντάμε στις κρίσεις με αναπτυξιακές πολιτικές που βελτιώνουν το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Θέλουμε το κοινωνικό κράτος επιταχυντή κι όχι τροχοπέδη ανάπτυξης.
Γνωρίζουμε ότι η επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διεθνών οίκων και οργανισμών οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να γνωρίσουν ύφεση το 2023. Οχι όμως η Ελλάδα, παρότι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης θα είναι αισθητά χαμηλότερος από αυτόν της φετινής χρονιάς. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς όμως, σε καμία περίπτωση, να παραμελούμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους.
Ειδήσεις σήμερα
Εύα Καϊλή: Τα Χριστούγεννα στη φυλακή και οι άλλοι 3 ευρωβουλευτές που είναι στο στόχαστρο
Εκλογές: Κάλπες την Κυριακή των Βαΐων;
Νέες μειώσεις σε αντικειμενικές αξίες και ΕΝΦΙΑ – Που θα γίνουν διορθώσεις το 2023