Γιατί είναι σημαντικές οι εκλογές της 21ης Μαΐου; Τι διακυβεύεται κατά την άποψή σας;
Το μείζον διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι η δημιουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης. Η πολιτική αντιπαράθεση, όπως διαμορφώνεται, μας οδηγεί αναντίρρητα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι εφικτές οι κυβερνήσεις συνεργασίας. Βλέπουμε τα κόμματα της Αριστεράς να μην αποδέχονται μεταξύ τους προγραμματικές δηλώσεις. Βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ να απομακρύνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα να απομακρύνεται και από ένα ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που το κάθε ένα από αυτά τα κόμματα προτάσσουν δεν εξυπηρετούν καμία συνεργασία. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερή στην άποψή της ότι ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί από αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Για το λόγο αυτό, στον πολιτικό μου λόγο κυριαρχεί η επιχειρηματολογία για την ανάγκη να πάει ο κάθε ένας μας να ψηφίσει στις εκλογές και να ψηφίσει με νηφαλιότητα και ρεαλιστικότητα, γιατί όποιος παραιτείται από αυτό το δικαίωμα, περιφρονεί και αποδυναμώνει τη Δημοκρατία. Η αντισυστημική ψήφος δεν εξυπηρετεί κανέναν μας. Αντίθετα, θα μας δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο μέλλον.
Ποιες πρέπει να είναι οι σημαντικότερες αναπτυξιακές προτεραιότητες για τη Χίο την ερχόμενη τετραετία κατά τη γνώμη σας;
Υπάρχουν τρία βασικά στοιχεία που συνθέτουν την οικονομική δραστηριότητα της Χίου: μαστίχα, ναυτιλία, τουρισμός. Τρεις τομείς, οι οποίοι τυγχάνει να συμπίπτουν με τομείς προτεραιότητας και δυναμικής που έχει η ελληνική οικονομία.
Μαστίχα: Η μαστίχα είναι ένα πανίσχυρο brand name διεθνώς. Δεν παράγει κανένας άλλος αυτό το μοναδικό προϊόν και πρέπει να εστιάσουμε στην παραγωγή της. Και επιπλέον χρειαζόμαστε συνέργειες και συνεργασίες. Να συνδέσουμε δηλαδή την αγροτική παραγωγή με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως τον τουρισμό και την εστίαση, τη βιομηχανία καλλυντικών και φαρμακευτικών φυτών, τη χημική βιομηχανία και τη βιομηχανία τροφίμων.
Ναυτιλία: Η ναυτιλία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για την πατρίδα μας και παραδοσιακά η Χίος έχει μεγάλες δυνατότητες. Πολλές ναυτιλιακές εταιρίες είναι συμφερόντων της Χίου. Πρέπει να ενισχύσουμε τη ναυτική εκπαίδευση και να ενθαρρύνουμε τον προσανατολισμό των νέων μας προς αυτή την κατεύθυνση.
Συλλυπητήριο μήνυμα της Σακελλαροπούλου στον Ερντογάν για την τραγωδία με τους 76 νεκρούς
Τουρισμός: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, η Ελλάδα δέχεται 26 εκατ. τουρίστες και σε 15 χρόνια θα δέχεται 50 εκατ. τουρίστες. Αυτό σημαίνει αύξηση των υποδομών. Η Χίος πρέπει να έχει μερίδιο σε αυτή τη σπουδαία προοπτική. Τι χρειαζόμαστε; Βασικές υποδομές, αεροδρόμιο, λιμάνι, και βέβαια ένα ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν, που θα είναι αντάξιο των προσδοκιών των επισκεπτών του νησιού μας.
Ποιο είναι το μείζον πρόβλημα της Χίου, το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί στα επόμενα τέσσερα χρόνια;
Ζώντας στη Χίο λαμβάνω καθημερινά τους προβληματισμούς, αλλά και τις επιπτώσεις των προβλημάτων του νησιού μας στην καθημερινότητά μας. Θεωρώ ότι το σημαντικότερο πρόβλημα του νησιού είναι η προσβασιμότητα, η βελτίωση της οποίας είναι επιτακτική. Θα πρέπει να εξομαλύνουμε την αεροπορική και ακτοπλοϊκή επικοινωνία του νησιού μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, σε όλες τους τις διαστάσεις. Υποδομές, ήδη το αεροδρόμιο βρίσκεται σε τελική φάση, σωστή χρήση λιμένων, ήδη έχουμε ένα ολοκληρωμένο πολύ μεγάλο έργο υποδομής εδώ και χρόνια, το λιμάνι των Μεστών. Θα πρέπει να εντάξουμε στον άμεσο σχεδιασμό μας και το λιμάνι της Χίου και να ενεργοποιήσουμε λειτουργικά και τα δύο λιμάνια προς όφελος των κατοίκων της. Πύκνωση αλλά και εξορθολογισμός των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών δρομολογίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με την επίλυση του προβλήματος της προσβασιμότητας θα δοθεί, κατά τη γνώμη μου, ώθηση σε περαιτέρω επενδύσεις. Θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για την εγκατάσταση των νέων, των παιδιών μας, τα οποία αποφεύγουν να επανέλθουν και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στη Χίο.
Ως ιατρός αλλά και συντονιστής του Προγράμματος Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, μπορείτε να μας εξηγήσετε το σχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΣΥ;
Βεβαίως, είμαι σε θέση να γνωρίζω πάρα πολύ καλά, από πολλές πλευρές και με πολλές ιδιότητες, και του στρατιωτικού ιατρού και του ακαδημαϊκού, του καθηγητή της Ιατρικής και του μάχιμου ιατρού και του επιχειρηματία ιατρού, αν επιτρέπεται ο όρος, όλες τις εκφάνσεις και πτυχές της Υγείας. Υπάρχει η γενική παραδοχή ότι αν και στην πανδημία τα πήγαμε πολύ καλά και αυτό είναι το ευχάριστο, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν στην Υγεία. Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κυρίως με προσωπικό, -έχουν εξαγγελθεί 10.000 θέσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού-, η παροχή κινήτρων για να επανδρωθούν τα νοσοκομεία των νησιών και των δυσπρόσιτων ορεινών περιοχών, και φυσικά η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κυρίως με την ανάπτυξη ενός σημαντικού προγράμματος προληπτικής ιατρικής, έτσι ώστε με προληπτικές εξετάσεις που θα παρέχονται δωρεάν είτε από το δημόσιο είτε τον ιδιωτικό τομέα κατά τα πρότυπα ή μάλλον στα πλαίσια του προγράμματος «Δοξιάδη» που ήδη έχει αναπτυχθεί, να αναπτύξουμε ένα ισχυρό πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής και με αυτόν τον τρόπο και να σώσουμε ζωές και να αυξήσουμε το προσδόκιμο επιβίωσης, αλλά και να εξοικονομήσουμε σημαντικούς πόρους που δίνουμε αυτήν τη στιγμή στη Δευτεροβάθμια και στην Τριτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Εκλογές 2023
Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω – Βρείτε εύκολα online το εκλογικό σας κέντρο
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις, οι δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls
Εκλογές; 2023: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την διαδικασία και την τσέπη σας