«Να προσπαθείς να αφήσεις τον κόσμο καλύτερο από ό,τι τον βρήκες». Ηταν το τελευταίο μήνυμα του ιδρυτή του προσκοπισμού, πάτερ Πάουελ, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, το οποίο και επηρέασε τον κ. Χαγκαμπιμάνα. Από παιδί, όπως αναφέρει, ασχολείται με τα κοινά.
«Ημουνα μέσα στον εθελοντισμό, στη κοινωνία, όπου υπήρχε ένα ζήτημα αισθανόμουν ότι με αφορά. Μικρός, ως πρόσκοπος, θυμάμαι, κάθε ημέρα είχα την έννοια εάν είχα κάνει την καλή μου πράξη».
Στον κ. Χαγκαμπιμάνα δεν χαρίστηκε τίποτε εύκολα. Αντιθέτως, αγωνίστηκε και κόπιασε να καταφέρει να σταθεί στα πόδια του. Η ζωή του είναι, θα έλεγε κανείς, βγαλμένη σαν από κινηματογραφική ταινία.
Στην Ελλάδα ήρθε το 1991 όπου φοίτησε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από όπου και αποφοίτησε το 1996 πρώτος μεταξύ των αλλοδαπών Δοκίμων. Ορκίστηκε μάχιμος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, εισήχθη στη Νομική Σχολή Αθηνών και ως φοιτητής εντάχθηκε στη φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Το 2005 αιτήθηκε και έλαβε την ελληνική υπηκοότητα.
Τον Ιούλιο του ίδιου έτους επέστρεψε στο Μπουρούντι, καθώς τότε άλλαξε το καθεστώς και το δημοκρατικό πολίτευμα ήταν στην ανατολή του μετά από 10 χρόνια εμφύλιου σπαραγμού, ο οποίος και τον κράτησε μακριά από την πατρίδα του. Εντάχθηκε στο οικείο Λιμενικό Σώμα, το οποίο διοικητικά υπαγόταν στην Αστυνομία του Μπουρούντι, φτάνοντας στο βαθμό του αντισυνταγματάρχη.
Μάλιστα, την περίοδο 2013-2015 διετέλεσε υπαρχηγός των επιχειρήσεων της Αστυνομίας του Μπουρούντι. Η ενεργός στάση του στην υπεράσπιση του Συντάγματος στο Μπουρούντι -το οποίο παραβιάσθηκε από τον πρόεδρο της χώρας- ήταν η αιτία να συλληφθεί (27 Ιουνίου 2015) και να υποστεί βασανιστήρια με την κατηγορία του πραξικοπηματία εναντίον του καθεστώτος.
Απελευθερώθηκε μετά από 210 ημέρες κράτησης. Η υπόθεσή του έγινε γνωστή και τον Φεβρουάριο του 2016 ύστερα από διπλωματικές πιέσεις που άσκησαν προς το καθεστώς του Μπουρούντι, η ελληνική πολιτεία, η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο ΟΗΕ, απελευθερώθηκε. Από τότε ξεκίνησε ένα μαραθώνιο αγώνα για να καταγγείλει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αφρικανική χώρα.
Στην ερώτηση του «Ελεύθερου Τύπου» εάν η περιπέτειά του αυτή τον έκανε πιο δυνατό, απαντά: «Με έκανε πιο συνειδητοποιημένο».
Ο κ. Χαγκαμπιμάνα διορίστηκε (2020) σύμβουλος στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, θέση την οποία διατήρησε μέχρι και τις αρχές Μαρτίου, όπου τότε ορίστηκε υποδιοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης της γ.γ. Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο.
Υποψήφιος σε μια δύσκολη περιφέρεια, τη Β΄ Πειραιά, δεσμεύεται να αγωνιστεί για την ευημερία των συμπολιτών του. Γιατί, όμως, κατεβαίνει στην Β’ Πειραιά;
«Ο Πειραιάς είναι ο τόπος όπου σπούδασα, έμαθα τις πρώτες μου ελληνικές λέξεις, εργάστηκα και ζω. Μέσα από αυτή την περιοχή έμαθα να αγαπώ την Ελλάδα» τονίζει.
Και προσθέτει: «Διάλεξα συνειδητά τη Β΄ Πειραιά γιατί είναι μια περιφέρεια που χαρακτηρίζεται από την εργατιά, έχουμε σε μεγάλο βαθμό φτώχεια σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας, αυξημένα ποσοστά ανεργίας. Δυστυχώς, ζούμε ακόμα τα επακόλουθα της προσφυγιάς και θέλω να ασχοληθώ με την καθημερινότητα των συμπολιτών μου, να κάνω πράγματα εθελοντικά ώστε να φέρουμε ανάπτυξη».
ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΕΔΩ
Μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο είναι και οι νέοι. «Με απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα των νέων ανθρώπων. Η ψυχαγωγία τους, να μεγαλώνουν ανθρώπινα, χαρούμενοι, με αρχές».
Πέραν αυτών, θα μπορούσε, όπως σημειώνει, να γίνει και η γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αφρικής για μια σειρά από ζητήματα. «Επίσης, θα μου άρεσε όσοι έχουν επιλέξει να ζήσουν στην Ελλάδα να βρουν στο πρόσωπό μου ένα παράδειγμα που θα τους βοηθήσει να είναι νομοταγείς. Να θέλουν να βοηθήσουν και να προσφέρουν στον τόπο και παράλληλα η Ελλάδα να μπορέσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που αυτοί οι άνθρωποι έχουν».
Εκλογές 2023
Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω – Βρείτε εύκολα online το εκλογικό σας κέντρο
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις, οι δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls
Εκλογές; 2023: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την διαδικασία και την τσέπη σας