Η πολιτική απόφαση των 27 δεν σημαίνει αυτόματη επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, αλλά καθιστά πιο εύκολη τη δουλειά των υπουργών Ενέργειας των μελών της Ε.Ε., ώστε να τεθεί κάποιου είδους «κόφτης» στις εκτιναγμένες τιμές. Και σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την εκτίμηση του Μ. Μαξίμου, «ό,τι προκύψει θα είναι καλύτερο απ’ αυτό που ισχύει τώρα» και θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές, οι οποίες με τη σειρά τους θα ανακουφίσουν περισσότερο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Εν αναμονή της εξειδίκευσης της σημαντικής πολιτικής απόφασης των 27 -που θα δημιουργήσει πρόσθετο χώρο για κοινωνικό μέρισμα- δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τα μέτρα στήριξης, ελπίζοντας ότι θα ενισχυθούν κι άλλο μετά τις οριστικές ευρωπαϊκές αποφάσεις.
Αλλωστε οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος του Οκτωβρίου ήταν αισθητά μειωμένοι -με την κρατική ενίσχυση-, κάτι που προεξοφλείται ότι θα ισχύσει και με τους λογαριασμούς του Νοεμβρίου. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η απόφαση για την επιδότηση του diesel κίνησης στην αντλία θα επανέλθει, αφού προηγουμένως όμως φανεί καθαρά η τάση της τιμής του πετρελαίου. Ουσιαστικά, φαίνεται ότι είναι θέμα μερικών ημερών.
Εκτός από τα δημοσκοπικά ευρήματα που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση και δείχνουν ότι η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι η κρίση ακρίβειας είναι εισαγόμενη και όχι «ακρίβεια Μητσοτάκη», καθώς και ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί, όσο κι αν δεν λύνει τελείως το πρόβλημα», έχει στο πλευρό της την πραγματικότητα.
Δίχως ανταπόκριση
Π.χ. οι κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ ότι η χώρα «περνά ανθρωπιστική κρίση» ή τη «μεγαλύτερη ακρίβεια στην Ευρώπη» ή για «εξαθλίωση», δεν βρίσκουν ανταπόκριση στην κοινωνία. Δεν μετουσιώνονται σε συχνές διαδηλώσεις και απεργίες ούτε σε «κίτρινα γιλέκα». Οι δρόμοι και οι πλατείες δεν γεμίζουν. Αντιθέτως τα «κίτρινα γιλέκα» επέστρεψαν στη Γαλλία, όπου «στέγνωσαν» τα πρατήρια υγρών καυσίμων λόγω της παρατεταμένης απεργίας των εργαζομένων στα διυλιστήρια. Στην Ιταλία υπάρχουν εξαγριωμένες διαδηλώσεις, όπως και στη Γερμανία, ενώ στη Βρετανία ολόκληροι κλάδοι βρίσκονται σε διαρκείς απεργιακές κινητοποιήσεις. Κι όλα αυτά, ενώ και στη χώρα η ακρίβεια και ο πληθωρισμός βασανίζουν μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Ομως η «ξεσηκωμένη κοινωνία» που «βλέπει» ή φαντασιώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει.
Το πολύ πολύ μετουσιώνονται σε σποραδικές κινητοποιήσεις των γνωστών ολιγομελών μειοψηφιών. Κυρίως του φοιτητικού περιθωρίου και των κλασικών δημοσιοϋπαλληλικών κλάδων.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν δείχνει να αισθάνεται κάποια πίεση από τις ουσιαστικά ανύπαρκτες αντιπροτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας.
Γεγονός που επέτρεψε προχθές στον Κ. Μητσοτάκη στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, να αφήσει μια μεγάλη αιχμή κατά του Α. Τσίπρα, μέσω της Λιζ Τρας, η οποία κατέρριψε κάθε ρεκόρ συντομότερης παραμονής στην πρωθυπουργία της Βρετανίας. Ο πρωθυπουργός μίλησε για την «τιμωρία» των μη κοστολογημένων εξαγγελιών.
Μητσοτάκης: Το Δημόσιο θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους
«ΒΑΡΟΣ» ΣΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Με αυτά τα πολιτικά και δημοσκοπικά δεδομένα και με τον ΣΥΡΙΖΑ να «βρίσκεται αλλού» αποδυναμώνοντας ουσιαστικά την αντιπολιτευτική πίεση, η κυβέρνηση, εκτός της ακρίβειας, έχει σε προτεραιότητα ακόμα δυο ζητήματα αιχμής, τα οποία απασχολούν τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας: Την ασφάλεια και τα ελληνοτουρκικά. Η αποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ. σε συνδυασμό με την ενισχυμένη αποτρεπτική ικανότητα στην αντιμετώπιση της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, όπως αποτυπώνεται και στις μετρήσεις, ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη που είναι προϋπόθεση της ελευθερίας του.
Ικανοποίηση
Η γρήγορη εξιχνίαση του «εγκλήματος στον Κολωνό» με το 12χρονο κοριτσάκι, προκάλεσε ικανοποίηση. Και εμπόδισε την αήθη προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιχειρήσει να ταυτίσει όλη την κεντροδεξιά παράταξη -και τους ψηφοφόρους της- με τους «παιδεραστές» και τους «βιαστές».
Ενώ και η μεγάλη αποδοχή που έχει η πανεπιστημιακή αστυνομία (η οποία κρίθηκε συνταγματική και από το ΣτΕ) σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα οδηγεί την κυβέρνηση στην ενίσχυση της συνολικής πολιτικής της για την ασφάλεια τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στα σύνορα.
Διπλωματικοί κύκλοι που διατηρούν στενή συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς, εκτιμούν π.χ. ότι η συγκλονιστική φωτογραφία-υπόθεση με τους 92 γυμνούς μετανάστες που έστειλε δαρμένους η τουρκική στρατοχωροφυλακή στον Εβρο, «έγινε μπούμερανγκ για την Τουρκία». Παράλληλα θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης.
Την Τετάρτη συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο με σημαντικότερο θέμα την επίλυση ενός χρονίζοντος προβλήματος, που προκαλεί συνεχείς αγκυλώσεις: Το νομοσχέδιο που θα εισηγηθεί ο Μ. Βορίδης για την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
ΤΙ ΘΑ «ΦΕΡΕΙ» Ο ΟΛΑΦ ΣΟΛΤΣ
Την επομένη, στις 27 Οκτωβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς για μια εφ’ όλης της ύλης συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει και θέματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας και τα ελληνοτουρκικά και το ενεργειακό και θέματα ευρωπαϊκής προοπτικής και το μεταναστευτικό.
Θεωρείται πολύ πιθανόν να προχωρήσουν καθοριστικά οι συζητήσεις για την προμήθεια από τις ελληνικές Ε.Δ. υπερσύγχρονων γερμανικών τεθωρακισμένων Lynx KF-41, αλλά και για την αναβάθμιση των Leopard που διαθέτει ο στρατός ξηράς.