Δύο προτάσεις, που όπως ανέδειξε από την πρώτη στιγμή που διατυπώθηκαν η κυβέρνηση διά μέσω του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνου Πετραλιά, όσο και, χθες, διά μέσω του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όχι μόνο είναι παράνομες και θα οδηγούσαν στο κλείσιμο της Εθνικής Τράπεζας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά θα είχαν και ολέθρια αποτελέσματα στην εθνική μας οικονομία!
Στην πραγματικότητα, βέβαια, τόσο η «θολή» πρόταση του κ. Φάμελλου όσο και η πιο «στρέιτ» του κ. Πολάκη, στην ούγια τους είναι ίδια, η επανακρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, είτε αυτή ομολογείται ευθέως είτε εμμέσως. Το πολιτικό ενδιαφέρον, όμως, για τα τεκταινόμενα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που απέμεινε, είναι ο τρόπος που ο Σωκράτης Φάμελλος θέλει να πάρει αποστάσεις από τον Παύλο Πολάκη που από την πρώτη στιγμή του έχει διαμηνύσει ότι «εγώ είμαι ο μισός ΣΥΡΙΖΑ» και θα πρέπει να με ακούτε. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, όταν προχθές το βράδυ ο Σωκράτης Φάμελλος με το που διατύπωσε από το βήμα της Ολομέλειας την πρότασή του, έσπευσε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών για να διευκρινίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτείνει την κρατικοποίηση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Δεν υιοθετεί την πρόταση Πολάκη περί κρατικοποίησης, λέγοντας πως αυτή την πρόταση «δεν την έχουμε μελετήσει»!
Με ένα «σιγά τον Ντράγκι… που θα μας απαγορεύσει να παρέμβουμε στα επιτόκια» απάντησε ο Παύλος Πολάκης και επέμεινε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι πρέπει να ξαναγίνει δημόσια τράπεζα η Εθνική Τράπεζα» και μάλιστα βρήκε και τα λεφτά, λέγοντας «γιατί να μην την πάρουμε πίσω τη χασούρα; Εχετε ήδη απώλεια για να μιλάμε με νούμερα, καθαρή ζημιά του Δημοσίου 8,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον μόνο από την Εθνική».
Η Ελλάδα χαιρετίζει τη συμφωνία για την εκεχειρία στη Γάζα – Ώρα για την ανθρωπιστική βοήθεια
Στην ουσία και οι δύο προτάσεις είναι ανέφικτες καθώς, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, μια τέτοια κίνηση απαγορεύεται από του κανόνες της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, δηλαδή το κράτος να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών μιας συστημικής τράπεζας για να καθορίζει εκείνο τα επιτόκια, καθώς στην περίπτωση που το αντιληφθεί η ΕΚΤ και το εποπτικό της όργανο, η τράπεζα θα χάσει την άδειά της. Για τον καθορισμό των επιτοκίων εποπτικός μηχανισμός είναι η ΕΚΤ και το Δ.Σ. μιας τράπεζας είναι υποχρεωμένο να αποφασίζει προς το συμφέρον των υπόλοιπων μετόχων και σε συνάρτηση με τον ανταγωνισμό, άρα μην μπερδεύετε την έννοια του μετόχου με την έννοια του Δ.Σ. και ποιος αποφασίζει για τα επιτόκια. Το κράτος μπορεί να έχει τραπεζικές μετοχές, αλλά δεν μπορεί να αποφασίζει για το ύψος των επιτοκίων».
Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ
Ζούμε στην Ε.Ε., που έχει κανόνες και πλαίσια
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή επισήμανε προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ζούμε στην Ε.Ε. που έχει κανόνες και πλαίσια που πρέπει να τηρούμε, να είμαστε προσεκτικοί σε αυτά που προτείνουμε και δεν μπορούμε το 2025 να ακούμε για κρατικοποιήσεις τραπεζών ή εταιριών», λέγοντας ότι «εάν σήμερα η χώρα δανείζεται με χαμηλά επιτόκια είναι γιατί εξυπηρετεί το χρέος και έχει αυτή τη δημοσιονομική εικόνα που έχει. Η οποιαδήποτε παρέκκλιση θα μας επιβαρύνει με δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό, μεταξύ άλλων, θα έχει επίπτωση και σε όλα τα Προγράμματα Κοινωνικής Συνοχής και Στήριξης των κοινωνικά ευάλωτων πολιτών μας».