«Το 2023 χάσαμε διότι δεν κάναμε ποτέ σοβαρή ανάλυση και ουσιαστική συζήτηση για τους λόγους που ηττηθήκαμε το 2019» είπε ο βουλευτής Χανίων που κατέθεσε μια πλατφόρμα 5 σημείων ως ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» ώστε να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνες τις κοινωνικές ομάδες, που αποτελούν την σκληρά εργαζόμενη πλειοψηφία του τόπου: τους μισθωτούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τη νεολαία, την προοδευτική διανόηση καθώς και τους ανθρώπους της τέχνης. «Για να το πω ξεκάθαρα: δεν είμαστε με όλους. Είμαστε με την ΕΝΤΙΜΗ πλειοψηφία της κοινωνίας που τα τελευταία 13 χρόνια βλέπει το επίπεδο ζωής της να υποβιβάζεται συνεχώς» είπε.
Στην ομιλία της, η Έφη Αχτσιόγλου επιχείρησε να ισορροπήσει ανάμεσα στην τάση των προεδρικών και την εσωκομματική αντιπολίτευση της «Ομπρέλας» , ενώ άσκησε κριτική για την προεκλογική τακτική, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατανόησε την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για κυβερνητική σταθερότητα. Ακόμα, η Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ως αίτια της ήττας την προεκλογική κακοφωνία, την επικοινωνιακή υστέρηση αλλά και την έλλειψη επάρκειας τεχνικού χαρακτήρα, ενώ είπε ότι η διεύρυνση του κόμματος αξιοποιήθηκε για να χαραχτούν στρεβλές εσωτερικές διαχωριστικές γραμμές. Παράλληλα, χαρακτήρισε και πάλι άγονη σύγκρουση το δίλημμα «Αριστερά ή Κέντρο» [διαβάστε εδώ αναλυτικά].
«Εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλον τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Κάθε αναδίπλωσή μας στη «φωλιά» της ριζοσπαστικής αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος» ανέφερε κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο Νίκος Παππάς, δηλώνοντας επισήμως την υποψηφιότητά του. «Η περίοδος της απλής αναλογικής έκλεισε. Σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, μόνο παρατάξεις που εκφράζουν ευρύ τόξο δυνάμεων μπορούν να κερδίζουν εκλογές. Αν, λοιπόν, η διακήρυξή μας ήταν μία φορά επίκαιρη όταν τη συνομολογήσαμε, είναι πολλαπλά πιο επίκαιρη τώρα, σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής» τόνισε ο κ. Παππάς, υπογραμμίζοντας με νόημα πως «αυτή η παράταξη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, έχει ισότιμους αγωνιστές και αγωνίστριες που ο καθένας και η καθεμιά κουβαλά περήφανα στις αποσκευές του, την πορεία και τους αγώνες του για την πρόοδο και τη δημοκρατία στην πατρίδα μας» [διαβάστε εδώ αναλυτικά].
Ο Ευκλείδης Τσακαλωτος στην σημερινή του τοποθέτηση επανέλαβε το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται και συνέχεια και τομή. Είπε ότι μετά την ήττα χρειάζεται αναστοχασμός σκέψη και συλλογικότητα. Και ότι αυτό μπορεί να γίνει σε μια πορεία προς το συνέδριο. Αλλά το θέμα είναι να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε. Πρέπει να ξέρουμε που θέλουμε να είμαστε το 2026 και άρα να ξέρουμε πως πρέπει να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε από τώρα για τότε. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας αριστερός, ούτε μια αριστερή που να μην θέλει να απευθυνθεί σε πλατιά ακροατήρια. Αλλά αυτό είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το κάνει έχοντας σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα. Και άρα πρέπει να έχεις σαφείς και γνωστές προτεραιότητες.
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
Νωρίτερα, ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος απέτυχε να εκλεγεί στο νότιο τομέα της Β’ Αθήνας, κατέθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος. Ο πρώην υπουργός μοίρασε δακτυλογραφημένο «μίνι μανιφέστο» με το οποίο ζητά να δημιουργηθούν συνδικαλιστικές παρατάξεις του κόμματος στους χώρους όπου δρουν οι πολίτες και οι νέοι, όπως και τη θεσμοθέτηση θέσης αντιπροέδρου στο κόμμα [διαβάστε εδώ αναλυτικά].
Aνοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές άφησε ο Διονύσης Τεμπονέρας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα κατά τις δηλώσεις του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, μετά την τοποθέτηση του στην κλειστή συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος [διαβάστε εδώ αναλυτικά].
Ειδήσεις σήμερα
Θεσσαλονίκη: 4χρονο αγοράκι κατέρρευσε σε παραλία της Χαλκιδικής – Νοσηλεύεται διασωληνωμένο
Κοινωνικός Τουρισμός: Αιτήσεις από σήμερα για 25.000 συνταξιούχους – Ποιοι οι δικαιούχοι