Με απλά λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας ρίσκαρε ένα αυτογκόλ στο παρά πέντε των εκλογών, προκειμένου να σώσει ό,τι μπορεί από την οργή των ελεύθερων επαγγελματιών και να μη βρεθεί απέναντι στη μεσαία τάξη λίγο πριν την κάλπη.
Ο κ. Τσίπρας όμως δεν τα κατάφερε, καθώς ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναδεικνύεται σε πρόσωπο-«κλειδί» αυτών των εκλογών και η απομάκρυνση του πρώην υπουργού Εργασίας από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν από προσχηματική, εξελίσσεται σε χαριστική βολή για τον κόμμα του, που πλέον τελεί υπό μείζονα κρίση.
Τα όσα είπε ο κ. Κατρούγκαλος στον Blue Sky και στην εκπομπή «Παρεμβάσεις» (με τους Σωτήρη Ξενάκη και Νίκο Ελευθερόγλου), παρουσία του Αδωνη Γεωργιάδη, για επαναφορά της ασφαλιστικής εισφοράς, προκάλεσαν σοκ στην Κουμουνδούρου, καθώς αποκάλυψαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την ψήφο του ελληνικού λαού για να π@δ@ξει για δεύτερη φορά τη μεσαία τάξη -όπως έλεγε ο Παύλος Πολάκης-, αλλά μέχρι τώρα το έκρυβε!
Επιπλέον, επιβεβαίωνε πλήρως την κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει κρυφούς φόρους για να βγει το πρόγραμμα που έχει καταθέσει, κριτική που η εκπρόσωπος Τύπου, Πόπη Τσαπανίδου, αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήριζαν fake news και μιλούσαν για δήθεν πανικό της κυβέρνησης.
Ο,τι ακολούθησε είναι η προσπάθεια πανικού του Αλέξη Τσίπρα και της ομάδας του να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, καθώς ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές φορές δημοσίως υπερασπιστεί το «νόμο Κατρούγκαλου», τον οποίο έχει χαρακτηρίσει δίκαιο και σωστό. Ακόμη και μέχρι πριν από λίγους μήνες, στο Συνέδριο «Υgeia mou», στις 7.6.2022, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για το «νόμο Κατρούγκαλου», είπε ότι διακρίνεται για τη δίκαιη μοιρασιά βαρών και ωφελημάτων.
Πληροφορίες που δημοσίευσε το iefimerida δείχνουν το μπάχαλο που επικράτησε στην Κουμουνδούρου μόλις συνειδητοποίησαν ότι κατάφεραν να ξυπνήσουν ανακλαστικά και πάλι το «κίνημα της γραβάτας», που είχε δημιουργηθεί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τους ελεύθερους επαγγελματίες κόντρα στο «νόμο Κατρούγκαλου». Αρχικά, με εντολή Τσίπρα, πήρε τον Κατρούγκαλο η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, η οποία του μετέφερε την οργή Τσίπρα, ζητώντας του να βγει και να πει ότι τα όσα είπε είναι προσωπικές του απόψεις. Στη συνέχεια και βλέποντας ότι το θέμα δεν μαζευόταν, παρά τη δήλωση του πρώην υπουργού, αντίθετα έπαιρνε μεγαλύτερες διαστάσεις, κάλεσε τον Κατρούγκαλο ο ίδιος ο Τσίπρας. Η απόφαση ήταν να ανακοινωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν θα είναι υποψήφιος, ωστόσο πηγές από την Κουμουνδούρου αναφέρουν πως κάτι τέτοιο «σκόνταφτε» σε ένα σημαντικό ζήτημα. Τα ψηφοδέλτια έχουν τυπωθεί και τα κόμματα δεν μπορούν να αφαιρέσουν το όνομα του υποψηφίου, παρά μόνο αν ο ίδιος ανακοινώσει ότι αποσύρεται, όπως και έγινε. Βέβαια, στα ψηφοδέλτια είναι άγνωστο εάν παραμένει το όνομα ή θα τυπωθούν και νέα χωρίς τον Κατρούγκαλο.
Πηγές, πάντως, της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, μετά από ερωτήματα που ετέθησαν για την υποψηφιότητα του κ. Κατρούγκαλου, ανέφεραν ότι «με δεδομένο το γεγονός ότι η υποψηφιότητά του έχει ανακηρυχθεί από τον Αρειο Πάγο, αυτή παραμένει σε ισχύ. Σε περίπτωση που ο κ. Κατρούγκαλος εκλεγεί, έχει δικαίωμα να παραδώσει την έδρα του».
Σημειώνεται ότι ο Γ. Κατρούγκαλος δεν μπορεί να παραιτηθεί πριν ορκιστεί, εφόσον εκλεγεί. Θα πρέπει, δηλαδή, να ορκιστεί βουλευτής την 1η Ιουνίου, στη συνέχεια να παραιτηθεί (αν παραιτηθεί και παραδώσει την έδρα) και έπειτα να ορκιστεί ο αντικαταστάτης του.
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
Σε κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ, 48 ώρες πριν τις κάλπες
Στη συμμετοχή του σε προεκλογική συζήτηση στο Blue Sky, ο κ. Κατρούγκαλος, ερωτηθείς από τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος ήταν καλεσμένος και εκείνος στην εκπομπή «Παρεμβάσεις», εάν θα επαναφέρει το «νόμο Κατρούγκαλου», απάντησε «ναι» και εξήγησε: «Είναι απόλυτα λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική υποχρέωση και όχι με ένα αυθαίρετο ποσό της επιλογής», επαναφέροντας το θέμα της φορολόγησης των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων στο ύψος του 20%!
Τότε, ο κ. Γεωργιάδης του επεσήμανε ότι «η σύνδεση του ύψους της ασφαλιστικής εισφοράς με το εισόδημα είναι φόρος» και ο υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ανήρτησε, μετά την εκπομπή, στο Twitter, ότι εξέφρασε μια προσωπική άποψη σε σχέση με τις εισφορές, προσθέτοντας πως «είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας».
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε ιδιαίτερη κινητικότητα. Ενημερώθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και δέχθηκε εισηγήσεις για άμεση απομάκρυνση του Γιώργου Κατρούγκαλου από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, με παράλληλη καταδίκη των όσων είπε στο Blue Sky. Οι πληροφορίες λένε ότι υπήρξαν κάποιοι που μετέφεραν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έπρεπε να καθυστερήσει ούτε στιγμή να παρέμβει, γιατί το θέμα είναι κρίσιμο και αφορά τον πυρήνα της μεσαίας τάξης, τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι και θα αντιδράσουν άμεσα. Του είπαν μάλιστα ότι οφείλει να ενεργήσει πριν αντιδράσει η κυβέρνηση.
Ο κ. Τσίπρας δεν βιάστηκε, όπως του έλεγαν. Αντ’ αυτού, και ενώ το θέμα άρχισε ήδη να παίρνει διαστάσεις στα sites και τα social media, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ακης Σκέρτσος, δήλωσε: «Χθες (σ.σ.: προχθές) το βράδυ αποκαλύφθηκε από τον κ. Κατρούγκαλο άλλη μια κρυφή πτυχή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού και ολικής καταστροφής που μας προτείνει ο κ. Τσίπρας: η επαναφορά, δηλαδή, του νόμου Κατρούγκαλου σε ό,τι αφορά το συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% του ετήσιου εισοδήματός τους. Εχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι το μη κοστολογημένο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ δεν “βγαίνει” χωρίς νέα φορο-επιδρομή στα εισοδήματα ή νέα δάνεια, ελλείμματα, χρέος και τελικά νέα εποπτεία. Οσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο αποκαλύπτεται ότι δεν έμαθαν τίποτα από την ήττα του 2019 και το μόνο που επιδιώκουν είναι η επιστροφή για να ολοκληρώσουν όσα δεν πρόλαβαν στην προηγούμενη θητεία τους. Την Κυριακή λέμε “ναι” στην πρόοδο και την προκοπή όλων μας και “όχι” στη δεύτερη φορά στη συμφορά».
Ακολούθησε η αντίδραση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Δημήτρη Μάντζου, ο οποίος… κατάφερε να χωρέσει και τη Ν.Δ. στη δήλωσή του λέγοντας: «Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έφυγε, αλλά ο νόμος του μένει. Και ας ξέρουν οι πολίτες πως αυτό συμβαίνει γιατί το επέλεξε η Νέα Δημοκρατία διατηρώντας τις αδικίες του. Από τις πολιτικές του παλινωδίες για κυβερνήσεις ηττημένων, ανοχής, ειδικού σκοπού έως τις ασυνάρτητες προτάσεις του για τα προβλήματα των πολιτών, ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει το έλλειμμα αξιοπιστίας του, που τον καθιστά χρυσό χορηγό της Νέας Δημοκρατίας».
Η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου και του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. προκάλεσε την απάντηση της κ. Τσαπανίδου, από την οποία ήταν προφανές ότι η ίδια αλλά και όσοι ενεπλάκησαν μάλλον δεν καταλάβαιναν τι είχε συμβεί και πόσο κρίσιμο ήταν το ζήτημα το οποίο είχε προκύψει, καθώς κάλυπτε εμμέσως τον κ. Κατρούγκαλο και έκανε λόγο για… διαστρέβλωση των λεγομένων του.
Τότε ήταν που τα τηλέφωνα της Κουμουνδούρου πήραν… φωτιά. Υποψήφιοι βουλευτές, κομματικά στελέχη, ψηφοφόροι έπαιρναν τηλέφωνο και ζητούσαν άμεση αντίδραση και απομακρύνσεις, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη μη αντίδραση της ηγεσίας και εγκαλώντας τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα για καθυστέρηση να αντιληφθεί τι είχε συμβεί και να παρέμβει άμεσα.
ΤΟ… ΞΗΛΩΜΑ
Πανικός και κωλοτούμπες στην Κουμουνδούρου
Κατόπιν όλων αυτών, η Κουμουνδούρου αντέδρασε. Αρχικά με διαρροές ότι αναμένεται δήλωση Κατρούγκαλου, με την οποία ο πρώην υπουργός Εργασίας θα έκανε γνωστή την απόφασή του να αποσυρθεί από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, άλλοι έπαιρναν και έλεγαν ότι τον Γιώργο Κατρούγκαλο πήρε στο τηλέφωνο ο Αλέξης Τσίπρας και επί της ουσίας του ζήτησε εκείνος να παραιτηθεί. «Μα γιατί να παραιτηθεί, αφού τα λεγόμενά του διαστρεβλώθηκαν;», ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι, αλλά απάντηση δεν έπαιρναν.
«Οποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή», τόνιζε σε νέα του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχωρούσε εκείνη την ώρα στο in.gr για να δημοσιευθεί σήμερα, προσπαθούσε να «σβήσει τη φωτιά» που άναψε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και δήλωνε ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπάρχει καμία αύξηση εισφορών». Εκανε μάλιστα λόγο για fake news, χωρίς να ξεκαθαρίσει αν εννοεί τον κ. Κατρούγκαλο…
«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προβλέπει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αλλαγές στη ζωή τους. Αλλά οι αλλαγές θα είναι θετικές», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ λίγο μετά ήρθε και η νέα ανάρτηση του κ. Κατρούγκαλου, ο οποίος ανακοίνωνε την απόσυρσή του από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
«ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΒΑΡΩΝ – ΩΦΕΛΕΙΩΝ»
Οταν ο Τσίπρας αποθέωνε το «νόμο Κατρούγκαλου»
Ως πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας ουδέποτε επιτέθηκε στο «νόμο Κατρούγκαλου». Σε δηλώσεις του υποστήριζε ότι ήταν δίκαιος και είχε σώσει το ασφαλιστικό σύστημα. Οπως είχε πει σε μία από τις πολλές υποστηρικτικές τοποθετήσεις του στο «νόμο Κατρούγκαλου», «ο “νόμος Κατρούγκαλου” είναι από τους πιο παρεξηγημένους νόμους», επισημαίνοντας πως ήταν «αδιαμφισβήτητο» ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ήταν «μη βιώσιμο» και θα έπρεπε αργά ή γρήγορα να αναθεωρηθεί, «ανεξαρτήτως τρόικας». Ο ίδιος υποστήριξε πως ο νόμος αυτός ήταν «απόλυτα διαφανής» και διακρινόταν από δικαιοσύνη στο μοίρασμα των βαρών και των ωφελειών, ενώ προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις που «έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες».
Εκλογές 2023
Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω – Βρείτε εύκολα online το εκλογικό σας κέντρο
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις, οι δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls
Εκλογές; 2023: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την διαδικασία και την τσέπη σας
Εκλογές 2023: Δείτε live τον διαδραστικό χάρτη με όλα τα αποτελέσματα