Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να πάει στις εκλογές του 2023 με ατζέντα τη σκανδαλολογία έχει ανεβάσει πολύ τις μετοχές του Παύλου Πολάκη στο εσωκομματικό χρηματιστήριο και συνέβαλε ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να επιβάλει ως «υπαρχηγό» του τον κ. Πολάκη, ακόμα και σε στελέχη του κόμματος ή ισχυρούς «φίλους» του κ. Τσίπρα εκτός κόμματος. Για την ακρίβεια, έχουν επανέλθει ως ομάδα που κινεί τα νήματα το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Παύλο Πολάκη, ο Θανάσης Καρτερός (διευθυντής του ραδιοφώνου του Σκάι την περίοδο των παράνομων κασετών κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη), ο Νίκος Παππάς, ο Λευτέρης Κρέτσος, ο Μιχάλης Καλογήρου κ.ά., εξοστρακίζοντας στις πίσω θέσεις στελέχη όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, η Εφη Αχτσιόγλου, οι «πασοκογενείς» Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κ.ά.
Να μειωθεί η «ψαλίδα»
Συνεργάτες αλλά και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα-συνομιλητές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ως κοινό στόχο την πτώση του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτιμούν ότι με τη σκανδαλολογία, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να καταφέρει μέσα σε έξι μήνες ό,τι δεν κατάφερε στα προηγούμενα τριάμισι χρόνια. Δηλαδή να μειώσει την ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις, τις οποίες δημοσίως απαξιώνει και στο παρασκήνιο ακολουθεί και να κάνει τις εκλογές ντέρμπι.
Είναι δε περιττό να αναφερθεί ότι δεν απασχολεί καθόλου την Κουμουνδούρου αν η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να προσεγγίσει τον κ. Μητσοτάκη δεν έχει στόχο να ανέβουν τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να κατέβουν αυτά του πρωθυπουργού. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά δεν τα κατάφεραν αντιπαρατιθέμενοι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στα εθνικά θέματα, στην οικονομία, στην ανάπτυξη, στην αντιμετώπιση της κρίσης της ενέργειας. Γι’ αυτό και οι αποφάσεις επί της στρατηγικής εν όψει των εκλογών είναι πλέον ειλημμένες. Σκανδαλολογία και όπου βγει…
Η μεγάλη προεκλογική επένδυση του Αλέξη Τσίπρα για να κλείσει την ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις, αφορά στην υπόθεση των υποκλοπών. Στο στενό του επιτελείο μιλούν για την υπόθεση που μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι στις έως τώρα δημοσκοπήσεις καταγράφηκε μεγαλύτερη ζημιά στο κυβερνών κόμμα από την υπόθεση Πάτση σε σύγκριση με την υπόθεση των υποκλοπών.
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν επίσης ότι μετά την αποκάλυψη της λίστας των ονομάτων από την εφημερίδα Documento έχουν πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην υπόθεση των υποκλοπών, όχι μόνο από τη Ν.Δ. αλλά και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του οποίου ο πρόεδρος είναι ο άμεσα θιγόμενος. Και παραπέμπουν σε αποκαλύψεις με το… σταγονόμετρο, ώστε να συντηρηθεί στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας η υπόθεση για το μεγαλύτερο δυνατό διάστημα.
Oποιος συνομιλεί το τελευταίο διάστημα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται ότι επί των στοιχείων που υπάρχουν -ή δεν… υπάρχουν- για την υπόθεση των υποκλοπών και τις αποκαλύψεις που έρχονται, γνώση έχουν λίγοι, μετρημένοι στα δάχτυλα.
«Γνωρίζει πολλά»
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αφήνει να εννοηθεί ότι «γνωρίζει πολλά» και θα είναι εκείνος που θα αποφασίζει για τη ροή και κυρίως για την κατεύθυνση των αποκαλύψεων, ως επικεφαλής του πολιτικο- επικοινωνιακού μηχανισμού που έχει αναλάβει να κοντύνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και άμεσος συνομιλητής και… εκλεκτός των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων που θέλουν να πέσει η κυβέρνηση.
Στη συνέντευξή του στο STAR, λένε οι συνομιλητές του, «έστειλε» μηνύματα. Επικέντρωσε την κριτική του πέραν του πρωθυπουργού και στην εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου. Ακόμα, υποστήριξε ότι τέσσερα άτομα από τη λίστα του Documento είχαν και νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ, ενώ στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ρωτά για ολόκληρη τη λίστα που δημοσιεύθηκε.
Διαρροές για μεγάλη λίστα παρακολουθήσεων
Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα μιλούν για 1+3 υπουργούς που παρακολουθήθηκαν, χωρίς φυσικά να λένε ονόματα. Οσο δε για την αναφορά του ότι η ΕΥΠ, οι πάροχοι τηλεφωνικών επικοινωνιών και η εισαγγελέας μπορούν να βοηθήσουν στην έρευνα, έγκυρες κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι είχε χαρακτήρα προειδοποιητικό. Είχε δε σκοπό να αναφέρει και την ΑΔΑΕ, αλλά δεν το έκανε, άγνωστο ακόμα γιατί. Οι αναφορές σε δημοσιογράφο που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα που δημοσίευσε το Documento, συμπληρώνεται από διαρροές της Κουμουνδούρου ότι πρόκειται για διευθυντικό στέλεχος μεγάλου ΜΜΕ, ενώ μίλησε ακόμα -όχι τυχαία, λένε οι συνεργάτες του- για «αξιωματούχο σε νευραλγική θεσμική θέση». Οι ίδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι η λίστα παρακολουθήσεων είναι πολύ μεγάλη και περιλαμβάνει πρόσωπα και εκτός πολιτικής (επιχειρηματίες, ηθοποιούς κ.λπ.) που -κατά την Κουμουνδούρου- θα είναι δύσκολο να εξηγηθεί γιατί παρακολουθήθηκαν, όταν αποκαλυφθούν τα ονόματά τους.