Ολος ο ΣΥΡΙΖΑ, πλην «προεδρικών», αντέδρασε έντονα στην προσπάθεια του κ. Κασσελάκη να χρησιμοποιήσει ως προεκλογικό φόντο τη Μακρόνησο. Από γνωστά στελέχη των «προεδρικών» όμως, η πρωτοβουλία του βρήκε πολύ θερμή στήριξη.
Το θέμα που προέκυψε ωστόσο μεγαλώνει το ήδη σημαντικό χάσμα ανάμεσα στην «Ομπρέλα» και τους «προεδρικούς», σε σημείο που αναζητείται τρόπος με τον οποίο οι δύο πλευρές θα συνυπάρξουν στο ίδιο κόμμα. Αλλωστε, στο παρασκήνιο πολύ ήδη μιλούν για ρήξη και διάσπαση, με την Ολγα Γεροβασίλη να εκπλήσσει τους συντρόφους της, δηλώνοντας με νόημα ότι μία μελλοντική διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και να είναι για καλό.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως ήταν μεγάλο λάθος το βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη από τη Μακρόνησο και υποστήριξε ότι δείχνει έλλειψη γνώσης της Ιστορίας και της Αριστεράς και έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης.
Προκάλεσε ωστόσο την έντονη αντίδραση των υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη, λέγοντας ότι ζητά συγγνώμη εκ μέρους όλου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Παύλος Πολάκης έσπευσε πρώτος να απαντήσει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Προφανώς και δεν ζητάει συγγνώμη εξ ονόματός μου ο Ευκλείδης! Δεν έχει απολύτως καμία τέτοια εξουσιοδότηση, ούτε ελέω θεού δικαίωμα!» έγραψε στην ανάρτησή του. «Δεν εξουσιοδότησα κανένα Τσακαλώτο να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους μου και σε ό,τι με αφορά να την πάρει πίσω! Αυτές είναι συμπεριφορές αυτών που έχουν ιδιοκτησιακή αντίληψη για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ιστορία της Μακρονήσου» έγραψε στο Twitter και η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου.
Από τη δική της πλευρά, η Εφη Αχτσιόχλου δεν μπήκε στον πειρασμό να αντιπαρατεθεί με τον κ. Κασσελάκη για το θέμα της Μακρονήσου.
Ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, χαρακτήρισε «κουτσομπολιό χαμηλού επιπέδου» τις αντιδράσεις και υποστήριξε ότι η πρωτοβουλία του κ. Κασσελάκη ήταν ενωτική.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν ήταν ο μόνος που αντέδρασε. «Από εμένα είναι Οχι» έγραψε στο λογαριασμό του στα social media ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, με το Twitter να αστειεύεται και να κάνει λόγο για «πόλεμο εφοπλιστών στον ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Νίκος Μπίστης, ο οποίος έχει δημόσια στηρίξει την Εφη Αχτσιόγλου, έγραψε ότι «σε όλα (πρέπει να) υπάρχει ένα όριο» και συνέχισε: «Η ιστορική μνήμη δεν προωθείται με μια επ’ ευκαιρία επίσκεψη στη Μακρόνησο, ούτε βέβαια με εναγκαλισμό εθνικής συμφιλίωσης με τον ναύαρχο Αποστολάκη. Είναι πολύ σοβαρά πράγματα αυτά, για να τα εντάσσεις στην προεκλογική σου καμπάνια».
Κατά της πρωτοβουλίας Κασσελάκη να βάλει τη Μακρόνησο ως σποτ στον προεκλογικό του αγώνα, αντέδρασαν πολλοί, όπως ο πρώην βουλευτής Χρήστος Καραγιαννίδης, αλλά και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, όπως ο Νίκος Καραντιλιόν και η Ντίνα Μπάτζια.
Την πρωτοβουλία Κασσελάκη, έσπευσε πάντως να στηρίξει και ο πρώην σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Μπράβο Στέφανε, καλά έκανες».
ΣΥΡΙΖΑ: Συνειδητή… προβοκάτσια
Παρακολουθώντας κάποιος από τους γνωστούς και άγνωστους λογαριασμούς στα social media και προχωρώντας στο ρεπορτάζ, καταλήγει στο βέβαιο συμπέρασμα πως το βίντεο Κασσελάκη στη Μακρόνησο ήταν μία συνειδητή και υπολογισμένη κίνηση.
Σκοπό είχε να «προβοκάρει» τα στελέχη της «Ομπρέλας» και να προκαλέσει την αντίδρασή τους , όπως και έγινε. Και στη συνέχεια, αυτοί να καταγγελθούν ως εκπρόσωποι της «κομματικής καμαρίλας» που λειτουργούν ως ιδιοκτήτες του ΣΥΡΙΖΑ και γνήσιοι εκφραστές της Αριστεράς. Ως αυτοί που «έφαγαν τον Τσίπρα» και τώρα «εμποδίζουν το ‘νέο αίμα’ -όπως π.χ. ο Κασσελάκης- να αναδειχθεί».
Ηταν μία ακόμα προσπάθεια του επιτελείου Κασσελάκη και του συστήματος Τσίπρα να προκαλέσουν και να κινητοποιήσουν ανθρώπους έξω από τα όρια των κομματικών τειχών. Το αν αυτή η κίνηση θα λειτουργήσει υπέρ του κ. Κασσελάκη και των εμπνευστών της ή θα γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον τους, θα φανεί πολύ σύντομα. Την Κυριακή στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.