Στο πλαίσιο αυτής της δημιουργικής… πολιτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε και η επικείμενη κύρωση με σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας -που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αυτή την εβδομάδα- της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που παρέχει τη δυνατότητα εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες. Η Κουμουνδούρου αυτό έσπευσε να το βαφτίσει ως θέσπιση «16ώρου» και οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν τα τελευταία 24ωρα να διαγκωνίζονται για το ποιος θα έχει πιο έντονη αντίδραση!
Στο δόκανο αυτό της επίπλαστης πολιτικής έπεσε μέχρι και η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου, που αν και έμπειρη εργατολόγος και με ανώτατες σπουδές στο Εργατικό Δίκαιο σαφώς και γνωρίζει πως η κοινοτική οδηγία δεν επιμηκύνει σε καμία περίπτωση το 8ωρο. Παρ’ όλα αυτά, σε ανάρτησή της, η κυρία Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «το 16ωρο δεν μπορεί να είναι η απάντηση για την εργασία στον 21ο αιώνα», ενώ για να το κάνει και πολιτικά «πιασάρικο», πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι για τη Ν.Δ. το να μπορεί κάποιος να ζήσει αξιοπρεπώς χωρίς να κάνει περισσότερες από μία δουλειές αποτελεί παρωχημένη αντίληψη»! Μάλιστα, θέλοντας να έχει καλυμμένα και τα νώτα της από την υποψηφιότητα της μαχητικής αριστερής τάσης, καταφεύγοντας σε εικασίες, συμπλήρωσε: «Η σχεδιαζόμενη ρύθμιση θα είναι ένα ακόμα δώρο στην παραβατικότητα, μία νέα οδός παράκαμψης των εργασιακών δικαιωμάτων»!
Από κοντά και ο συνυποψήφιος Νίκος Παππάς, που σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα «είδε» ότι με το νομοσχέδιο αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά «ξεκινάει», ο κυβερνητικός «οδοστρωτήρας που θα σαρώσει το κλίμα των ελέγχων και της στοιχειώδους τήρησης των κανόνων στα εργασιακά δικαιώματα, όπως έχει υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης»!
Ο έτερος Ευκλείδης Τσακαλώτος προσώρας δεν θέλησε να εισέλθει σε αυτή τη «μάχη» του «16ώρου». Προτίμησε να καταπιαστεί με πιο φιλοσοφικά πολιτικά ζητήματα όπως να αναλύσει σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Il Manifesto» πως «η Νέα Δημοκρατία κάνει ιδεολογική μάχη για μια νέα ηγεμονία» συσπειρώνοντας δυνάμεις που κινούνται γύρο από κοινές αξίες, δημιουργώντας «ένα νέο μπλοκ»!
Στην πραγματικότητα, οι έχοντες «βάρδια» στην Κουμουνδούρου και οι τρεις συνυποψήφιοι της προεδρίας, αντί να προχωρήσουν σε μια ουσιαστική συζήτηση για τα βασικά ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά του νέου ΣΥΡΙΖΑ και να καταθέσουν μια νέα πρόταση, κινούνται είτε «φιλοσοφώντας» είτε «εκτιμώντας» επί φανταστικών θεμάτων.
Ζαχαριάδης
Στον ίδιο καμβά… της έωλης πολιτικής αντιπαράθεσης και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο της Αθήνας, Κώστας Ζαχαριάδης, που στην πρώτη του δημόσια αντιπαράθεση, μέσω ανάρτησης, για τη συνέντευξη στο «ΒΗΜΑ» του Κώστα Μπακογιάννη, επέλεξε αντί για την ανάπτυξη μιας άλλης αντι-πρότασης για την πόλη να κάνει κόντρα για τη δυνατότητα να κατέλθει στις δημοτικές εκλογές ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης! Ενα θέμα που σαφώς ο έμπειρος πλέον πολιτικός Κώστας Ζαχαριάδης γνωρίζει πως οι νομοθετικές ρυθμίσεις είναι αρμοδιότητα της εκτελεστικής και της κοινοβουλευτικής εξουσίας και όχι της αυτοδιοίκησης. Το δε κίβδηλο επιχείρημα που επιστράτευσε ο κ. Ζαχαριάδης υποστηρίζοντας ότι «το μαύρο επανεμφανίζεται και στη Βουλή και στους δήμους, γιατί δεν λύθηκαν τα προβλήματα» είναι τόσο ανίσχυρο όσο η θύμηση του ποιες ήταν «οι πλάτες της πάνω και κάτω Πλατείας» που έφεραν τη Χ.Α. στην κεντρική πολιτική σκηνή και στη Βουλή.