H οικονομική «Handelsblatt» σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Από τα πρόθυρα της πτώχευσης στην κορυφή της ανάπτυξης στην Ευρώπη» αναφέρει ότι η εκτόξευση του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποτελεί υπόδειγμα σε παγκόσμιο επίπεδο και σημειώνει: «Πώς τα καταφέρνει τόσο καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης;».
«Το ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει ότι η Ελλάδα, η οποία μόλις πριν από οκτώ χρόνια διασωζόταν με πιστώσεις δισεκατομμυρίων για να αποτραπεί η χρεοκοπία, επέστρεψε. Ως προς την οικονομική ανάπτυξη, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών. Εξυγίανε τον Προϋπολογισμό και μειώνει το δημόσιο χρέος ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα στην ευρωζώνη. Ο μηνιαίος δείκτης οικονομικού κλίματος, που εκπονεί το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ΙΟΒΕ, ξεπέρασε τον Ιούλιο τις 111 μονάδες. Αντιθέτως στη Γερμανία, ο συγκρίσιμος δείκτης του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου Ifo μειώθηκε στις 87,3 μονάδες. Την ώρα που οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξες, στην Ελλάδα επικρατεί ευφορία», σημειώνει το δημοσίευμα.
Θετικές εκτιμήσεις
Παράλληλα, σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, 3,4 δισ. ευρώ επενδύθηκαν από το εξωτερικό σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα το πρώτο τετράμηνο του 2023. Παρατηρητές εκτιμούν ότι η εισροή επενδύσεων θα ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Διθύραμβοι
Υμνοι και από την Bild Online με τίτλο «Ασφαλή τα ταξίδια στην Ελλάδα για τους τουρίστες», «Οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στη Ρόδο έσβησαν». Ο ταξιδιωτικός όμιλος FTI διαφημίζει το Νησί των Ιπποτών, προσφέροντας εκπτώσεις μέχρι και 50% στις κρατήσεις ξενοδοχείων, όπως π.χ. Κιοτάρι 7 διανυκτερεύσεις, πτήση από Μόναχο, από 949 ευρώ το άτομο. Επίσης, αναφέρει ότι «με εξαίρεση μεμονωμένα ξενοδοχεία, οι ξενοδοχειακές μονάδες στη Ρόδο λειτουργούν στα γνωστά υψηλά επίπεδα ποιότητας».
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής εταιρίας, Τομ Ντίλον, όσοι Γερμανοί το επιθυμούν μπορούν «να ταξιδέψουν άφοβα σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία». Ο γερμανός ειδικός συστήνει: «Ταξιδέψτε, αλλά ενημερωθείτε προηγουμένως και κατά τη διάρκεια της διαμονής σας για τις τρέχουσες εξελίξεις».
ΑΙΓΙΑΛΟΣ – ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Καμία ανοχή στις αυθαιρεσίες
«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στην ανομία στον αιγιαλό και τις παραλίες και να γίνουν σαφή τα όρια που τη διαχωρίζουν από την υγιή επιχειρηματικότητα», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου, Ακης Σκέρτσος.
«Σκοπός μας είναι να γίνουν αντιληπτά τα όρια που χωρίζουν την υγιή και νόμιμη επιχειρηματικότητα από την αυθαιρεσία και την ανομία που μας προσβάλλουν όλους σήμερα, στερώντας την απρόσκοπτη ελεύθερη πρόσβαση κάθε πολίτη στο δημόσιο αγαθό του αιγιαλού και της παραλίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής». «Μία από τις μεγάλες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, τώρα που η χώρα μας εισέρχεται ξανά σε μια “τροχιά” δυναμικής ανάπτυξης, είναι η οριοθέτηση του ανεξέλεγκτου υπερτουρισμού και η προστασία του μοναδικού φυσικού πλούτου της χώρας μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση έχει θέσει ως μείζονα μεταρρυθμιστικό στόχο -ενταγμένο στο σχέδιο Ελλάδα 2.0- την ολοκλήρωση του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων “Κωνσταντίνος Δοξιάδης”. Ωστόσο, μένει μπροστά μας να κερδηθεί ένας ολόκληρος πόλεμος απέναντι σε πολεοδομικές και χωροταξικές στρεβλώσεις, που συσσωρεύτηκαν επί δεκαετίες και που τώρα ζητούμε να λυθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες», υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος.
Σε ερώτηση για την υπόθεση της Μυκόνου και τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να αποδείξει ότι η σχετική κινητοποίηση δεν ήταν πυροτέχνημα, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως δεν πρέπει να «προσπερνάμε τόσο εύκολα αυτό που συνέβη στη Μύκονο φέτος, διότι αποτελεί μία τομή στον τρόπο που παρεμβαίνει πλέον η Πολιτεία στις πολεοδομικές αυθαιρεσίες». Και πρόσθεσε: «Διαπιστώσαμε μία κραυγαλέα -έως ύποπτη- αδυναμία του τοπικού δήμου να εφαρμόσει τις ελεγκτικές αρμοδιότητες που έχει για ζητήματα δόμησης και αδειοδότησης, και μεταφέραμε με νομοθετική ρύθμιση τις αρμοδιότητες ξανά πίσω στην Κεντρική Διοίκηση ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε άμεσα και αποτελεσματικά. Οπως και έγινε τελικά».
Μάλιστα, υπογράμμισε πως «εκείνοι που θεώρησαν ότι μπορούν να κοροϊδέψουν την Πολιτεία γελάστηκαν και έμειναν κλειστοί φέτος το καλοκαίρι στη Μύκονο. Σκοπός μας δεν είναι να επιτεθούμε στην επιχειρηματικότητα, αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια άπληστη και καταστροφική καταπάτηση του δημόσιου χώρου και του φυσικού περιβάλλοντος».