Την ερχόμενη Παρασκευή τελειώνει η πλέον υποτονική εσωκομματική εκλογή που έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, παρά την υποψηφιότητα Κασσελάκη, που στην τελική ευθεία «τάραξε» κάπως τα νερά.
ΣΥΡΙΖA: Διαρκής «αγώνας» για συμμετοχή στις κάλπες – Ζητούνται ψηφοφόροι
Το περασμένο Σάββατο, στην έναρξη του Διαρκούς Συνεδρίου, δεν σημειώθηκε κάτι που να άλλαξε τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έκανε τη θριαμβευτική εμφάνιση στην οποία είχε επενδύσει για να καλύψει το μειονέκτημα του λίγου χρόνου που έχει στη διάθεσή του, ενώ «βέλη» και αιχμές μεταξύ των υποψηφίων υπήρξαν αλλά όχι σε τέτοια ένταση που να αναδειχθεί κάποιος υποψήφιος ή να «θαφτεί» άλλος.
Το μεγάλο ζήτημα για τα επιτελεία των υποψηφίων παραμένει η συμμετοχή. Μέχρι χθες κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει με ασφάλεια πόσοι θα ψηφίσουν, με την εκτίμηση για 50.000-60.000 ψηφοφόρους να θεωρείται ρεαλιστικός στόχος με τα ισχύοντα δεδομένα, αλλά μάλλον και ένας σκοπίμως χαμηλός πήχης μήπως και σωθούν τα προσχήματα.
Στη μεγάλη εικόνα, το σύστημα Τσίπρα δεν έκρυψε τελικά ότι στηρίζει την υποψηφιότητα Κασσελάκη, παρά την επίμονη και επιθετική τακτική των «τσιπροσυμβούλων» ενάντια σε όποιον ισχυριζόταν κάτι τέτοιο.
Οι υπογραφές του Γιώργου Τσίπρα, της Θεοδώρας Τζάκρη, αλλά και τουλάχιστον άλλων 20 μελών του σκληρού πυρήνα των «προεδρικών» και των «πασοκογενών» στην υποψηφιότητα του Ελληνα ομογενούς δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας.
Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται πλέον πολλά πυρά σε επίπεδο μεσαίων και χαμηλών στελεχών που έχουν γεμίσει το Διαδίκτυο με επιθέσεις ενάντια στην απαξιωτική του στάση. Αρκεί να δει κανείς τι σχόλια συνόδευαν τη φωτογραφία του στο Ολυμπιακό Στάδιο την περασμένη Τρίτη, που έβλεπε το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Μπράγκα ανάμεσα στον Γιώργο Βαρδινογιάννη και τον Βασίλη Μπισμπίκη…
Στα αξιοσημείωτα του Συνεδρίου και το «κόλπο» του επιτελείου του Στέφανου Κασσελάκη -έμπνευσης Πολάκη- να αντικαταστήσουν δύο ονόματα στη λίστα υπογραφών μετά την κατάθεσή της. Με αυτήν την κίνηση το επιτελείο του κ. Κασσελάκη επεδίωκε να υπάρξουν αντιδράσεις και οι ίδιοι να προκαλέσουν θόρυβο περί δήθεν προσπάθειας «αποκλεισμού» του κ. Κασσελάκη από την κούρσα από εκείνους που δήθεν τον φοβούνται. Οι άλλοι υποψήφιοι όμως δεν «μάσησαν», οι αντικαταστάσεις στη λίστα έγιναν αποδεκτές και η μπλόφα δεν έπιασε.
Έμεινε, βεβαίως, κάποιος συνεργάτης του Νίκου Φίλη να διαμαρτύρεται στα social media ζητώντας τουλάχιστον να υπάρξει μία σύσταση να ζητήσει συγγνώμη για «πλαστογραφία», πρόταση που προφανώς δεν προχώρησε.
Η συμμετοχή είναι το μεγάλο στοίχημα όλων, καθώς υπάρχει κίνδυνος, αν είναι πολύ χαμηλή, να καθορίσει αρνητικά τη μετέπειτα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει λιγότερο από δέκα μήνες για να δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών.
Ενδοοικογενειακή βία: Τι προβλέπει το νέο αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο
Σημαντικό, επίσης, πέραν του ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος, είναι το ποιος θα βγει δεύτερος και με τι ποσοστό. Αν το ποσοστό του δεύτερου είναι σημαντικό και η νίκη του πρώτου όχι ξεκάθαρη, τότε στο εσωκομματικό σκηνικό της επόμενης ημέρας θα επικρατεί ένταση. Κομματικοί παράγοντες ήδη εκτιμούν ότι στο σενάριο που είναι πρώτη η Εφη Αχτσιόγλου και δεύτερος ο Στέφανος Κασσελάκης, που έχει τη στήριξη του συστήματος Τσίπρα και στο επιτελείο του στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης και ο Γιώργος Τσίπρας, η ένταση θα είναι αναπόφευκτη.
ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Σκληρές απαντήσεις
Η Εφη Αχτσιόγλου είχε ως βασικό μέλημα να δώσει σκληρή απάντηση σε φωνές όπως του Στέφανου Τζουμάκα, του Παύλου Πολάκη και άλλων που λένε -δημοσίως ή μη- ότι είναι υποψηφιότητα που θέλει η διαπλοκή.
«Απογοητεύτηκα από την ποιότητα του εσωτερικού μας διαλόγου. Αλλά καμία έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας, καμία μα καμία συκοφαντία, καμία θλιβερή, εντέλει, προσπάθεια να με εμφανίσουν συγκεκριμένα μιντιακά και σοσιαλμιντιακά κέντρα, δυστυχώς και με συνδέσεις στο κόμμα μας, ως φωνή του “συστήματος” μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., δεν με έκαναν να ξανασκεφτώ την αρχική μου απόφαση. Γιατί πίστεψα και πιστεύω σε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Οτι έχει έρθει η ώρα για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ», είπε. Η Εφη Αχτσιόγλου έκανε αρκετές θετικές αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ, προσπαθώντας να δώσει το δικό της στίγμα, είπε: «Θέλουμε να τους εκφράσουμε όλους; Οχι, δεν θέλουμε να εκφράσουμε την κομματική ολιγαρχία, τα τζάκια και την ελίτ. Δεν είμαστε με όλους, είμαστε με τους πολλούς και είμαστε περήφανοι για τη διαδρομή μας. Πορευόμαστε με περηφάνια, όχι έπαρση, και με τη βεβαιότητα ότι έχουμε μία και μόνη υποχρέωση, να εμπνεύσουμε και να σχεδιάσουμε μία νέα εποχή για τη χώρα». Πολλοί ξεχώρισαν πάντως την επιλογή της να βάλει ορόσημο της προσπάθειάς της, αν εκλεγεί, τις ευρωεκλογές, λέγοντας: «Ο πρώτος σταθμός είναι οι ευρωεκλογές την άνοιξη του 2024. Να είναι η βραδιά επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά. Να είναι η βραδιά που θα δούμε χειροπιαστά τα αποτελέσματα της κοινωνικής μας διεύρυνσης, της αναγεννημένης σχέσης μας με τις λαϊκές διεκδικήσεις».
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Νομίζει ότι θα… ανατρέψει το 41%
Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε σκοπό να απαντήσει σε όσους τον θεωρούν «δεξιά απόκλιση» λέγοντας πως με εκείνον πρόεδρο «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να είναι το κόμμα του lobbying, το κόμμα των εσωκομματικών ανταγωνισμών, των προσωπικών εγωισμών». Επίσης, έδειξε να θέλει δύο πράγματα. Πρώτον, να εμφανιστεί ως η συνέχεια του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «εγώ θα είμαι εδώ για να κάνω πράξη όσα δεν έγιναν από τον Αλέξη, όσα δεν τον άφησαν» και, δεύτερον, να εμφανιστεί ως η επιλογή που μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας: «Την επόμενη μέρα της εκλογής μου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το 41% τελειώνει. Ως άλλοθι και ως πραγματικότητα».
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Θέλει κόμμα μελών, όχι δομών
Ο Νίκος Παππάς επέλεξε να απαντήσει στην Εφη Αχτσιόγλου προτάσσοντας το κόμμα μελών έναντι του κόμματος των δομών και επικεντρώνοντας στο χειρισμό των εθνικών θεμάτων, επιλογή που δεν έκανε κανείς από τους άλλους υποψηφίους, στην προσπάθειά τους να τονώσουν το αρχηγικό-διαχειριστικό τους προφίλ. Ξεκίνησε με επίθεση κατά της Ν.Δ. «Αποδεικνύει πολύ νωρίς ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τον ολόπλευρο εκσυγχρονισμό, αλλά την ολόπλευρη κρίση. Και στην κοινωνία και στην οικονομία και στους θεσμούς και στο περιβάλλον. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να έχει σύντομα πολιτική φθορά. Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα θα κερδίζουμε εμείς; Κάθε άλλο. Δεν υπάρχει ώριμο φρούτο, ούτε αυτόματο πολιτικό εκκρεμές», είπε.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ: Εμφανίζεται ως ηγέτης της νίκης
«Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. γνωρίζουν ότι χρειαζόμαστε ηγεσία νίκης και όχι ανεπάρκειας και ήττας», ήταν το κεντρικό μήνυμα του Στέφανου Τζουμάκα. «Μπορώ να αναλάβω την ευθύνη. Σε κοινή πορεία με την Πολιτική Γραμματεία, την Κεντρική Επιτροπή, τους βουλευτές, τις οργανώσεις. Με γνώση, εντιμότητα και αξιοπιστία για τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ.
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Ευθείες βολές κατά πάντων
«Είμαστε χαρούμενοι να συζητάμε μακριά από τη βαρβαρότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κανένας από τους τέσσερις υποψηφίους δεν είναι αντίπαλος. Η Αριστερά συζητά μέσα στους δικούς της χώρους», ήταν το ξεκίνημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που επέλεξε να βάλει στο στόχαστρο τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά και τον Παύλο Πολάκη για τις παρεμβάσεις τους στα social media.
Ο κ. Τσακαλώτος επέμεινε στο ζήτημα της ιδεολογικής καθαρότητας με αιχμή προς την Εφη Αχτσιόγλου για τις ταμπέλες που σήμερα δεν χρειάζονται και με το κλείσιμο της ομιλίας του απάντησε στα περί ΣΥΡΙΖΑ του 15%: «Ακούω ότι ο Ευκλείδης θέλει κλειστό κόμμα και δεν είναι υπέρ της διεύρυνσης. Εγώ είπα ότι πρέπει να γίνει διεύρυνση αλλά όχι μόνο από πάνω. Ενα κόμμα που θέλει τη γείωση και τη διεύρυνση δουλεύει με δουλειά μυρμηγκιού από την επόμενη ημέρα των εκλογών», σημείωσε.
Ειδήσεις σήμερα
Πανελλήνιες 2023: Εκπλήξεις έκρυβε το μηχανογραφικό – Οι ανατροπές στις επιλογές των υποψηφίων
Εξοικονομώ: Αλλο 1 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις