Την ώρα που ούτε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ούτε η Πέτη Πέρκα, ούτε ο Στέλιος Κούλογλου τρόμαξαν από τις προεδρικές απειλές, γι’ αυτό και κράτησαν τις έδρες τους, το ερώτημα που κυριαρχεί είναι τι θα κάνουν οι «6+6» και οι επτά βουλευτές τους (Αχτσιόγλου, Τζαννακόπουλος, Αναγνωστοπούλου, Ηλιόπουλος, Χαρίτσης, Τζούφη και Φωτίου); Θα μείνουν μέχρι να φύγουν, υλοποιώντας το σχέδιο της «διάσπασης με δόσεις», ή θα καθίσουν με σκοπό να ανατρέψουν τον Στέφανο Κασσελάκη πριν ή μετά τις ευρωεκλογές;
Σήμερα έφυγαν άλλα δύο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ο Γιώργος Κυρίτσης και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης παραιτήθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή, προκαλώντας πανικό στην Κουμουνδούρου, που βλέπει τα σενάρια περί «διάσπασης και αποχωρήσεων σε δόσεις» να επιβεβαιώνονται.
Στον κόσμο του ο Κασσελάκης που γίνεται ραδιοφωνικός παραγωγός: «Σήμερα είναι μία νέα μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ»
Η πρώτη αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη την επομένη του χάους στη διήμερη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. «Σήμερα είναι μία νέα μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ» είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο Στέφανος Κασσελάκης μετά το χάος στη διήμερη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, με σκληρή επίθεση των συντρόφων εναντίον του και την αποχώρηση της «Ομπρέλας» και του Στέφανου Τζουμάκα. «Πάμε συντεταγμένα σε μεγάλο Συνέδριο», τόνισε ο ίδιος, σε παρέμβασή του στο «Κόκκινο».
«Σήμερα είναι μια καινούργια μέρα για την παράταξή μας που ενωμένη και με φρέσκες ιδέες και φρέσκο λόγο και με βαθιά ανθρωπιστικό και οικολογικό πρόσημο θα πάμε μπροστά και θα ανοίξουμε το κόμμα στην κοινωνία», επεσήμανε ο Στέφανος Κασσελάκης, τη στιγμή που η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει σφραγιστεί και με τη «βούλα». «Θα πάμε συντεταγμένα σε ένα μεγάλο συνέδριο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Στέφανος Κασσελάκης θα αποκτήσει εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», εκεί όπου επέβαλε απολύσεις όσων διαφωνούσαν μαζί του. Η «Ωρα του Προέδρου» θα βγαίνει στον αέρα μία φορά την εβδομάδα, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή ούτε η μέρα ούτε η ώρα.
ΣΥΡΙΖΑ-Σκουρλέτης: «Μουσολινικής έμπνευσης ο λόγος Κασσελάκη»
«Νομίζω ότι δεν έχει ξαναϋπάρξει πιο κακοποιητική θα την έλεγα εγώ εισήγηση σε κορυφαίο όργανο ενός κόμματος του χώρου της Αριστεράς», τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης, πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή.
«Ειλικρινά, δεν αναφέρομαι μόνο στις, χωρίς προηγούμενο, αναφορές για 5η φάλαγγα. Το 5η φάλαγγα δεν είναι μια σκληρή κριτική. Είναι κάτι το οποίο ξεφεύγει πια από τα όρια μιας αντιπαράθεσης, όσο και σκληρής να είναι. Ό,τι, ειλικρινά, είχε πει ο φίλος μου και ο σύντροφος ο Νίκος Φίλης και πολλοί τον είχαν κακολογήσει, για Τραμπισμό, τελικά επιβεβαιώθηκε. Ήταν μια μουσολινικής έμπνευσης λόγος» είπε ο κ. Σκουρλέτης στο Πρώτο Πρόγραμμα, εξηγώντας ότι «αυτός ο λόγος, το περιεχόμενό του και η αισθητική του, είναι ένας ξένος λόγος με οποιαδήποτε εκδοχή της Αριστεράς».
Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε θλιβερά τα όσα συμβαίνουν, στο όνομα του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. «Είναι δηλαδή, μεγάλη η θλίψη, όχι μόνο η προσωπική, αλλά νομίζω και για τους χιλιάδες ανθρώπους που κατά καιρούς εμπιστεύτηκαν, στάθηκαν κριτικά, πολύ περισσότερο είναι μέλη ή στελέχη αυτού του χώρου» προσέθεσε.
Δημήτρης Βίτσας: Περιέγραψε τον νέο φορέα μετά την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ
Στην εκτίμηση ότι ο νέος φορέας που υπονόησαν τα μέλη της Ομπρέλας με το κείμενο αποχώρησής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχει στις Ευρωεκλογές προχώρησε ο Δημήτρης Βίτσας περιγράφοντας και ποιοι θα μπορούσαν να είναι συμμετέχοντες σε αυτή την προσπάθεια.
«Δεν το έχουμε συζητήσει ολοκληρωμένα αν θα υπάρξει νέο κόμμα. Είναι κάτι που οφείλουμε να συζητήσουμε, υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που κατά καιρούς έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεις που δεν ήρθαν ποτέ και θέλουν να συνδράμουν στην ριζοσπαστική αριστέρα και η πρώτη δοκιμή αυτής της προσπάθειας θα είναι οι ευρωεκλογές» είπε στο Action24.
Ερωτηθείς αν έχει κλειδώσει η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές απάντησε ότι «χρειάζεται ακόμα συζήτηση αλλά κατά τη γνώμη μου έχει κλειδώσει η κάθοδος στις ευρωεκλογές». «Μπορεί να μην είναι κόμμα, να είναι ένας χώρος, ένας τόπος συνάντηση που θα διαμορφώσει ένα ψηφοδέλτιο. Πρέπει να προχωρήσουμε από τη μια προσεκτικά και από την άλλη με θάρρος».
Όσον αφορά τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να συμμετέχουν, ο κ. Βίτσας είπε αρχικά «Λαφαζάνης δεν νομίζω αλλά σας λέω ότι υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες που έφυγαν λίγο πριν τις εκλογές του 2015. Ένα πρόχειρο όνομα που δεν θα με παρεξηγήσει είναι ο Τάσος Κορωνάκης που ήταν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ».
«Δεν έχουν γίνει συζητήσεις, θα επιχειρηθούν για να διαμορφωθεί ένας χώρος ριζοσπαστικής αριστεράς. Αν με ρωτάτε με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου το βλέπω δύσκολο γιατί έχει πάει πολύ προς τα δεξία επικοινωνιακά. Το ΜΕΡΑ 25 νομίζουμε ότι χωράει, δεν είναι κάτι που δεν το θέλουμε».
Ειδικά, δε, για τον Διονύση Τεμπονέρα είπε ότι «εγώ δεν θα ήθελα να είναι ο Διονύσης επικεφαλής και δεν θα ήθελα ένα μοντέλο που θα είναι επικεφαλής κάποιος ή κάποια, μπρούμε να έχουμε μια συλλογική ηγεσία».
Οι αντιδράσεις στις δηλώσεις Βίτσα
Με ανάρτησή της στο Twitter, η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε στην πρόσκληση, μέσω Twitter: «Ουδέποτε έκανα συζήτηση με τον Βίτσα ή τον Τσακαλώτο, ουδέποτε θα κάνω συζήτηση με όποιους πρόδωσαν την Αριστερά, τους πολίτες και τους αγώνες για να παραμείνουν στις καρέκλες τους. Εχω συζητήσεις με καθαρούς ανθρώπους. Ευχαριστώ». «Το ότι κάποιοι συνειδητοποίησαν πολιτικά αδιέξοδα και αποχωρούν σήμερα από μνημονιακά κόμματα δεν τους δίνει το δικαίωμα να εμπλέκουν το ΜέΡΑ25 στη συζήτηση», απάντησε ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος του Γιάννη Βαρουφάκη, Κλέων Γρηγοριάδης. «Εκείνοι που πλάι στον Τσίπρα επέβαλαν τη μνημονιοκρατία, εκείνοι που άνοιξαν το δρόμο στους Κασσελάκηδες εγκαταλείπουν τώρα το σκάφος, αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια και ερείπια στον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στη χώρα», απάντησε, μέσω της ιστοσελίδας iskra.gr, και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
ΣΥΡΙΖΑ – Πέρκα: Μου τηλεφώνησε ο Κασσελάκης πριν αποχωρήσω – «Αφού μας αποκαλείς 5η φάλαγγα, δεν έχει νόημα να παραμείνω»
«Αφού μας αποκαλείς πέμπτη φάλαγγα, δεν έχει νόημα να παραμείνω στο κόμμα» ανέφερε ότι είπε η ίδια στον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι η συζήτησή τους ήταν ιδιωτική και δεν θέλει να πει περισσότερα.
Στο ίδιο πλαίσιο, εκτίμησε πάντως ότι ο κ. Κασσελάκης ενδεχομένως να κατάλαβε το λάθος του, αναφορικά με τα «πέμπτης φάλαγγας». Η κυρία Πέρκα, παράλληλα, υποστήριξε πως «είναι παρωχημένο να ζητείται από τον βουλευτή η έδρα».
Παράλληλα, αντέτεινε πως ο νέος πρόεδρος του κόμματος είναι αυτός που καταπάτησε το Καταστατικό και πως είναι αστείο να επικαλείται ο ίδιος τον Κώδικα Δεοντολογίας.
Εξηγώντας τη στάση της, τόνισε πως δεν προσήλθε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με σκοπό να αποχωρήσει, ωστόσο, όπως είπε, «όσα άκουσα στην ομιλία του κ. Κασσελάκη, περί δημοψηφίσματος, 5ης φάλαγγας και καμαρίλας, δεν μου άφησαν και πολλά περιθώρια».
Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Οργανικά, δεν ανήκω στην “Ομπρέλα” και δεν ήμουν αποφασισμένη να φύγω τώρα. Όμως, η προσβολή που μας επιφύλαξε ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με όσα είπε, με οδήγησε σε αυτή την επιλογή. Πρόσβαλε όλους τους συντρόφους που έχουν μια διαδρομή στην Αριστερά. Προσωπικά, περίμενα μετά από εκφράσεις όπως “5η φάλαγγα της ΝΔ”, που χρησιμοποίησε στην αρχική του τοποθέτηση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί του Σαββάτου, να σηκωθούν και να φύγουν όλοι. Δεν μπορείς να λες τέτοια πράγματα μπροστά σε αγωνιστές της Αριστεράς».
Συνεχίζοντας, δε, την επίθεσή της στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κατηγόρησε ότι «δεν έχει καμία σχέση ούτε με την Αριστερά αλλά ούτε και με την πολιτική».
«Ο κ. Κασσελάκης έκανε μια προεκλογική καμπάνια, από την οποία απουσίαζε η πολιτική. Το μόνο που είπε προεκλογικά είναι ότι θα τα αλλάξει όλα, αλλά δεν ακούσαμε ποτέ κάποιο πολιτικό πρόγραμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ιδρυτική συνθήκη, είναι ένα πλουραλιστικό κόμμα, με σεβασμό στις τάσεις. Δεν μπορεί ξαφνικά ένας πρόεδρος να κάνει διώξεις και να “αποκεφαλίζει” στελέχη, όπως ξεκίνησε να κάνει με τους κ.κ. Καλπάκη και Θεοχαρόπουλο» σχολίασε.
Ερωτηθείσα για τις επόμενες κινήσεις της, απάντησε: «Από την Αριστερά δεν αποστρατεύεται κανείς. Ως βουλευτής Φλώρινας θα εντείνω τις προσπάθειές μου για την περιοχή που με ψήφισε. Άλλωστε, υπάρχει ο κόσμος της αποχής, αλλά και η νέα γενιά και πρέπει να εκπροσωπηθούν. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, θα δούμε».
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Πολάκης απειλεί Τσακαλώτο: Τώρα θα βγουν πολλά στην επιφάνεια
Απειλές κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου εξαπέλυσε μέσω Facebook ο Παύλος Πολάκης, μία ημέρα μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Πολάκης, μετά και τη διαγραφή των Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε δριμεία κριτική στις ενέργειες του κ. Τσακαλώτου, όσο ήταν υπουργός Οικονομικών, ενώ προανήγγειλε αποκαλύψεις, στις οποίες «δεν θα βοηθήσει ο ινδουισμός», σχολιάζοντας σκωπτικά την επιστολή ανεξαρτητοποίησης που θα έστελνε ο κ. Τσακαλώτος στον πρόεδρο της Βουλής.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη
-Όταν καποιοι το λέγανε από χρόνια αλλα και στις προεκλογικές ομιλίες πως το «μαξιλάρι» θα μπορούσε και έπρεπε να είναι ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ
ήμασταν εκτός γραμμης!!
-Όταν καποιοι έβγαζαν στη φόρα το Στουρνάρα και τη σύζυγο του για τη Νοβαρτις και το ΚΕΕΛΠΝΟ ή για τις διαγραφές δανείων στους εφοπλιστές που δεν παρενέβαινε οπως όφειλε η Τραπεζα της Ελλαδας,ο Τσακαλωτος τον ξαναπροτεινε για διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας!
Τωρα θα βγουν πολλά στην επιφάνεια (και δεν θα βοηθησει ο ινδουισμος …)
Νωρίτερα, ο κ. Τσακαλώτος δημοσιοποίησε την επιστολή που θα κατέθετε στον Πρόεδρο της Βουλής για την ανεξαρτητοποίησή του από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιστολή δεν κατατέθηκε, καθώς προηγήθηκε η διαγραφή του από τον επικεφαλής της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο.
Φάμελλος για το χάος στον ΣΥΡΙΖΑ: Ακραίες οι τοποθετήσεις που ακούστηκαν κατά του Κασσελάκη
«Ελπίζω σε “προσθέσεις” στο κόμμα προς όφελος της κοινωνίας (…) Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο», επισήμανε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ως προς τα νέα δεδομένα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον απόηχο της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου.
Ενώ πρόσθεσε, μεταξύ άλλων:
«Είναι ακραίες οι τοποθετήσεις που ακούστηκαν κατά του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη».
Ερωτηθείς για το αν είναι μια καλύτερη μέρα η μια χειρότερη μέρα για το κόμμα, ανέφερε: «Εμένα με βρίσκουν αντίθετο αυτές οι εκφράσεις. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει τέτοια προσωποκεντρική προσέγγιση από οποιαδήποτε πλευρά κι αν γίνεται και νομίζω ότι το ποια θα είναι η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να το πούμε όταν τελειώσει το συνέδριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Έχει δύο ήττες στις εκλογές, τις βουλευτικές, έχασε τον ηγέτη του, τον Αλέξη Τσίπρα και είχε και ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές.
Ως προς στελέχη που αποχώρησαν, ανέφερε:
«Ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλαν μια επιστολή -νωρίτερα ο Πάνος Σκουρλέτης και αργότερα οι υπόλοιποι- που λένε ότι αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η παραπομπή τους στην Επιτροπή Δεοντολογίας των τεσσάρων που είχε προηγηθεί, θεωρώ ότι ήταν μια διαδικασία (και το είπα και στην Κεντρική Επιτροπή) που θα έπρεπε να κινηθεί και αυτεπάγγελτα, γιατί αυτά που ακούστηκαν και μάλιστα σε τηλεοπτικές συχνότητες ήταν ακραία και οι κατηγορίες κατά του Κασσελάκη, και δεν είχαν και πολιτικά χαρακτηριστικά. Οι πολιτικές συζητήσεις πρέπει να γίνονται στα όργανα και να προηγούνται μάλιστα εκεί.
(…) Οι πολιτικές τοποθετήσεις των συντρόφων που έχουν μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει στο βαθμό που αφορούν το καταστατικό να κρίνονται από την επιτροπή δεοντολογίας. Μετά από ένα τόσο δύσκολο Σαββατοκύριακο και επειδή εγώ πρέπει να επιδιώκω στις προσθέσεις πάντα – βάσει της ταυτότητας μου ως αριστερός ενεργός πολίτης, θα ζητήσω και από τους συντρόφους που είμαστε τώρα στην κοινοβουλευτική ομάδα να δουλέψουμε όλοι μαζί για να προσθέτουμε αν σε κάτι διαφωνούμε, να το συζητήσουμε και να αποφασίσουμε με τον κορμό της πλειοψηφίας.
Για την κατηγορία της κ. Πέρκα περί «αντικαταστατικών πρακτικών που διχάζουν» αποσαφήνισε:
«Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν με είχε ενημερώσει κανένας για τα ραντεβού. Δεν ξέρω αν όφειλε κιόλας να πω την αλήθεια, διότι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Μπέττυ Πέρκα μας δώσανε μια επιστολή χθες που λένε ότι αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ όφειλα να σεβαστώ το δικό τους γραπτό κείμενο και ταυτόχρονα να σεβαστώ και τη δεοντολογία της κοινωνικής ομάδας την οποία εκπροσωπώ (…) Δεν υποτιμώ καθόλου ούτε τις φιλικές σχέσεις, ούτε την κοινή πορεία, αλλά οφείλω να σεβαστώ και την κοινοβουλευτική ομάδα στην οποία έχω την ευθύνη του Προέδρου.
Δεν έκανα διαγραφή εγώ από το κόμμα. Αποχώρησαν από την Κοινοβουλευτική ομάδα. Αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με ένα κείμενο το οποίο είχε βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλω λοιπόν να κάνω δύο νομίζω προβλεπόμενες κινήσεις. Το ένα είναι: να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Βουλής ότι θέτονται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας εφόσον αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πιστεύω να μου ζήτησαν ποτέ να μείνουν στη Κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν το έκαναν. Και δεύτερον: Όλοι μας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε υπογράψει έναν κώδικα δεοντολογίας πριν κατέβουμε υποψήφιοι που λέει -και αυτό αφορά και τον Ευκλείδη και την Μπέττυ- ότι είμαστε και πολιτικά και ηθικά δεσμευμένοι να επιστρέψουμε τις έδρες μας στο κόμμα που μας εξέλεξε.
(…) Δεν είναι καθόλου ευχάριστο αυτό που έκανα κι εγώ και δεν με ευχαρίστησε και το κατανοώ.
(…) Λέω και στους συντρόφους και συντρόφισσες που μείνανε και θέλουν να προστεθούν και άλλοι σε αυτόν τον στόχο: “Ελάτε να βρούμε ποιο είναι το κατάλληλο μείγμα πολιτικής και ποιο κόμμα χρειαζόμαστε, γιατί όσο εμείς συζητάμε για εσωτερικά μας προβλήματα, ο κύριος Μητσοτάκης κάνει τη ζωή των Ελλήνων χειρότερη”».