«Τέρμα η ελίτ στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα όργανα δεν είναι ιερατείο, κανείς δεν είναι σοφότερος από τον άλλον. Οποιος δεν αισθάνεται καλά είναι ελεύθερος να φύγει, με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται», είπε η κ. Αυγέρη και διερωτήθηκε: «Μήπως πειράζει κάποιους ότι ο πρόεδρος εκλέγεται από τη βάση;».
Η αιχμή εναντίον της «Ομπρέλας» και των στελεχών που σήκωσαν το γάντι στην Πολιτική Γραμματεία κατά του Στέφανου Κασσελάκη, του Παύλου Πολάκη, του Νίκου Παππά και άλλων υποστηρικτών του νέου προέδρου ήταν σαφής.
Λίγη ώρα μετά, η Κουμουνδούρου προέβη σε νέα διαρροή, όπου η κυριότερη είδηση ήταν η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ν.Δ. για το αν μετά το γάμο Κασσελάκη – Τάιλερ στις ΗΠΑ η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στην Ελλάδα το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Στη διαρροή της Κουμουνδούρου επαναλαμβάνονται τα βασικά σημεία εισήγησης Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία, η οποία «πέρασε» με το άκρως προβληματικό 20 υπέρ, 10 κατά και 8 λευκά.
«Το έχω πει και στον ίδιο, συμπαθώ τον κ. Κασσελάκη, όμως συμπαθώ περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ και η χθεσινή απόφαση και με αυτό το μέτρο, το 20-10 και 8, δεν προοιωνίζει καλά πράγματα», είπε για την ψηφοφορία ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος επέμεινε ότι «τα κόμματα είναι διεκδικητές ή αν είσαι το ΚΚΕ κόμμα αντίστασης προς την εξουσία, δεν είναι χώροι εκμάθησης και εκδήλωσης ηγετικών προσόντων. Δεν έχει πίστωση χρόνου ο ΣΥΡΙΖΑ».
Η Ελλάδα χαιρετίζει τη συμφωνία για την εκεχειρία στη Γάζα – Ώρα για την ανθρωπιστική βοήθεια
Οσον αφορά στην πρόταση Κασσελάκη για Κεντρική Επιτροπή στις 11 Νοεμβρίου και Συνέδριο 23-25 Φεβρουαρίου, ναι μεν πέρασε οριακά από την Πολιτική Γραμματεία, πρέπει όμως να περάσει και από την Κεντρική Επιτροπή, με την «Ομπρέλα» να επιμένει για Συνέδριο μέσα στο 2023, το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου.
Μαζί με μία σειρά πολλών πολιτικών ψευδαισθήσεων που έληξαν άδοξα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, φαίνεται ότι έληξε και εκείνη που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές.
«Είναι προσωπική του άποψη, εμείς χθες επιβεβαιώσαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη μάχη του για να είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, είναι σαφής αυτή η απόφαση», είπε χθες ο Παναγιώτης Ρήγας, σχολιάζοντας την πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη για κοινή κάθοδο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, πρόταση που πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν ακούει καν η Χαριλάου Τρικούπη, παρά μόνον μεμονωμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
«Στην Αυτοδιοίκηση ή στα επιμελητήρια και στους κοινωνικούς φορείς, όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα, εμείς το κάνουμε πράξη», διευκρίνισε πάντως ο κ. Ρήγας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος: «Για εμάς η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι θέμα ταυτοτικό», τόνισε και πρόσθεσε ότι συνεργασία σημαίνει κοινές πρωτοβουλίες σε θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, σε εργασιακά και περιβαλλοντικά ζητήματα.
«Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι έχει ανοίξει κάποια συζήτηση για συμπόρευση ή κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές ή σε εθνικές εκλογές. Ναι λοιπόν στην κοινή δράση, ειδικά σε θέματα δημοκρατίας, περιβάλλοντος, αυτοδιοίκησης, χωρίς κομματικούς εγωισμούς, αλλά μην μπερδεύουμε τα πράγματα, θέλει προσοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε πάντως σοκαριστική για το κόμμα την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ για τον Στέφανο Κασσελάκη είπε, μεταξύ άλλων: «Χρειάζεται να έρθουμε πιο κοντά στην κοινωνία και για να το πετύχουμε αυτό θα πραγματοποιήσουμε περιφερειακά συνέδρια στην Ελλάδα ξεκινώντας από τη Θεσσαλία, με στόχο να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο επανεκκίνησης για τη Θεσσαλία, εξαιτίας και της καθυστέρησης της κυβέρνησης να λάβει σχετική πρωτοβουλία. Το ίδιο θα κάνουμε στον Εβρο και στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Αυτή η πρόταση, που ήταν και στην εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη, μας βρήκε σύμφωνους, γιατί και η δική του πρόταση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να “κοιτάει” προς την κοινωνία».