Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη έχει επισημάνει ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που θα έχει με τον κ. Σολτς θα θέσει το ζήτημα της τόνωσης των διμερών μας σχέσεων, ενώ θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Η επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς επαναβεβαιώνει τη στήριξη της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σημειώνεται ότι το Βερολίνο έχει καταδικάσει τις προκλήσεις της Τουρκίας κατά της εθνικής μας κυριαρχίας, ενώ πρόσφατη είναι η δημόσια «αποδοκιμασία» της Αγκυρας από τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών σε ό,τι αφορά την ελληνική κυριαρχία στα νησιά.
«Οσο κι αν προσπαθεί ο κ. Ερντογάν και η τουρκική ηγεσία, με μυθεύματα, με κατασκευές, με προπαγάνδα, με απειλές, να δημιουργήσουν εντυπώσεις, να μας πανικοβάλουν, να μας τρομοκρατήσουν, η πραγματικότητα είναι εδώ και αντιστέκεται επίμονα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στις απειλές του Τούρκου προέδρου και πρόσθεσε πως όλοι αντιλαμβάνονται ότι «είναι ανυπόστατοι και ανιστόρητοι οι ισχυρισμοί του». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η Ελλάδα έχει καταφέρει να κάνει όσα χρειάζονται «για να ανέβουμε πολλές, πολλές, πολλές “πίστες” γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά.
Εμείς δεν προκαλούμε. Είμαστε παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης, αλλά είμαστε απολύτως ανυποχώρητοι στα θέματα της εθνικής κυριαρχίας και είμαστε και απολύτως ικανοί να διαχειριστούμε την κάθε απειλή με αποτελεσματικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν, μιλώντας για τον βαλλιστικό πύραυλο Tayfun που εκτόξευσε δοκιμαστικά η Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες, είχε δηλώσει χθες πως «δυναμώνουμε με τα συστήματα αεράμυνας, τους πυραύλους, τα τεθωρακισμένα… Προσπαθούμε να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο με τεχνολογικές καινοτομίες, δείχνοντας στον κόσμο το κουράγιο και την αποφασιστικότητά μας. Τώρα έχουμε και τον Tayfun. Αυτά είναι ένα μήνυμα, κάπου στοχεύουν. Θέλουμε να δημιουργήσουμε το δικό μας σύμπαν, αντί να βρεθούμε σε κάποιο άλλο εικονικό σύμπαν που προσπαθούν να μας επιβάλουν».
Για τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε: «Το πλαίσιο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας ήδη υφίσταται με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν αυτό κριθεί αναγκαίο», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Επίσης, υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου που συνδέουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας με την πρόοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Αυτονοήτως, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας συνέχεται ουσιωδώς, εκτός των άλλων, με την απαρέγκλιτη προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και, ιδίως, στο Δίκαιο της Θάλασσας, και στην αποφυγή προκλήσεων λόγω και έργω. Δυστυχώς, η διολίσθηση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα μεγαλώνει την απόσταση όχι μόνο έναντι της Ελλάδας, αλλά και έναντι της Ευρώπης και της Δύσης συνολικά», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης («Βραδυνή»).
Για τα μετεκλογικά σενάρια, διεμήνυσε ότι «μια σταθερή κυβέρνηση, με συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και στιβαρό ηγέτη, είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Αυτό θα επιδιώξουμε στις εκλογές. Οχι λόγω έπαρσης ή πολιτικού ναρκισσισμού. Αλλά επειδή πιστεύουμε ότι αυτό είναι το καλό για την Ελλάδα». Εν συνεχεία, «εάν απαιτηθεί, θα υπάρξουν δεύτερες εκλογές, διότι καταλαβαίνουμε όλοι τους σοβαρούς κινδύνους από την απλή αναλογική και την κατάτμηση των πολιτικών δυνάμεων. Εμπιστευόμαστε την κρίση του ελληνικού λαού και στεκόμαστε με ταπεινότητα απέναντί του, αναγνωρίζοντας όποια λάθη και παραλείψεις. Μετρηθήκαμε με τις κρίσεις και το εκλογικό σώμα θα μας βαθμολογήσει όταν έρθει η κρίσιμη ώρα. Γιατί η αλήθεια είναι ότι έγιναν πολλά, αλλά μένουν πολλά ακόμη να γίνουν, για να ικανοποιηθεί το εύλογο αίτημα των πολιτών για μια πιο σύγχρονη και δίκαιη χώρα, με κοινωνική συνοχή και εθνική ανάταση. Αυτό είναι το όραμά μας».