Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.
Σχετικά με το Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς ισοδυναμεί με πλήρη απόρριψη των δεσμευτικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ειρηνική και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης τον Γενικό Γραμματέα για την τουρκική προκλητικότητα, που εκδηλώνεται τόσο τόσο με την αναβάθμιση των παράνομων αξιώσεων, όσο και σε επίπεδο ρητορικής. Επανέλαβε ότι η Αθήνα πορεύεται πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τις πρόνοιες της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές καλής γειτονίας.
Σήμερα η ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ – Τι θα πει για τα εξωφρενικά τουρκικά fake news και τις προκλήσεις
Σκληρή απάντηση στην προκλητικότητα και στους ανυπόστατους ισχυρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν θα δώσει απόψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Με επιχειρήματα που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, με σύμμαχο την αλήθεια και την Ιστορία και με στοιχεία που αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει απαντήσεις σημείο προς σημείο στα fake news και στις προκλήσεις της ηγεσίας της γειτονικής χώρας.
Ηδη, άλλωστε, ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέπεμψε μηνύματα τόσο κατά την εκδήλωση της ομογένειας, όπου διακήρυξε πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας», όσο και σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σε μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Μιλώντας χθες βράδυ στο CNN, υπογράμμισε ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε δει ένα κρεσέντο επιθετικής ρητορικής από την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας με απολύτως αβάσιμους ισχυρισμούς και επανέλαβε ότι αυτό είναι απολύτως μη αποδεκτό.
Παράλληλα έδωσε αυστηρή απάντηση στους ισχυρισμούς της γειτονικής χώρας για το μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην θάλασσα και μόνο χθες διέσωσε περισσότερους από εκατό, ενώ τόνισε πως αυτές οι κατηγορίες έρχονται από μία χώρα που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό για πολιτικούς σκοπούς, υπενθυμίζοντας και τα γεγονότα του Μαρτίου 2020. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για απόλυτη αντιστροφή της πραγματικότητας και εξέφρασε απογοήτευση για τα εξωφρενικά fake news της τουρκικής πλευράς.
Νωρίτερα, σε συνέντευξη στο Bloomberg, είχε διαμηνύσει πως «η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ είναι προφανώς απαράδεκτη, δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και ουσιαστικά δείχνει την Τουρκία ως μια χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε δυτική συμμαχία».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το τουρκικό κρεσέντο, σημειώνοντας πάντως ότι «είναι κάτι που έχει επισημανθεί προς την Τουρκία από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και από τις ΗΠΑ», ενώ προειδοποίησε ότι «δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία».
Αναφερόμενος στα fake news Ερντογάν για το μεταναστευτικό, υπογράμμισε πως «το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο ζήτημα της μετανάστευσης είναι απλώς εξωφρενικό» και εξήγησε ότι «είναι η Τουρκία που, πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια, εργαλειοποιεί τους μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθώντας να τους ενθαρρύνει, να τους στείλει στα ελληνικά σύνορα, προσπαθώντας να τους ωθήσει στην Ευρώπη».
«Εμείς έχουμε διασώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονταν σε κίνδυνο στη θάλασσα. Υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας όπως έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, αλλά σεβόμαστε επίσης τα θεμελιώδη δικαιώματα και θα έπρεπε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα αντί να βλέπουμε μια Τουρκία να «μας κουνάει και το δάχτυλο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Αφού επεσήμανε εξάλλου την άρνηση του κ. Ερντογάν αυτό το διάστημα να συναντηθεί μαζί του, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «έχω πει ανοιχτά ότι είμαι πάντα ανοιχτός για συζήτηση και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας να μειωθεί σημαντικά η ένταση της ρητορικής».
«Δεν βοηθά κανέναν, νομίζω, ούτε τον εαυτό του, αν συνεχίσει σε αυτό το δρόμο», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, εάν ο πρωθυπουργός θα πάει σήμερα ένα βήμα παραπέρα ζητώντας κυρώσεις κατά της Τουρκίας, είτε από την Ε.Ε. είτε από το ΝΑΤΟ, δήλωσε πως «όλα τα ζητήματα τίθενται εκεί που είναι το κατάλληλο τραπέζι συζήτησης για να τεθούν».
Οπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο στις σχέσεις μας με την Τουρκία, από αυτό που αρχικά είχε προγραμματίσει, μετά από αυτή την προκλητική παρουσία του Τούρκου προέδρου στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τα fake news και τη χυδαία προπαγάνδα που εξαπέλυσε εναντίον της χώρας μας «και όλα τα υπόλοιπα συζητούνται στα αρμόδια και κατάλληλα διεθνή fora».
Πεποίθηση άλλωστε της Αθήνας είναι πως οι εταίροι μας είναι απολύτως υποψιασμένοι για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, τις συνεχείς προκλήσεις, αλλά και την ταύτισή της με άλλες αναθεωρητικές δυνάμεις.
Στη δεξίωση που παρέθεσε προχθές βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Τζο Μπάιντεν, η οποία έγινε σε «εξαιρετικά καλό κλίμα», στο οποίο αποτυπώνεται και το πολύ υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Αργά το βράδυ της Πέμπτης αναμενόταν να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έδρα του Οργανισμού, ενώ νωρίτερα είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μένφι.
Κατά τις συνεντεύξεις του στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι «το διακύβευμα ξεπερνά την Ουκρανία» και τονίζοντας την ανάγκη «να στείλουμε μήνυμα σε όλους τους ηγέτες απολυταρχικών καθεστώτων που θεωρούν ότι μπορούν να αλλάξουν τα σύνορα με τη χρήση βίας, ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ανεκτό από την κοινότητα των δημοκρατικών κρατών».
«Ο πόλεμος δεν πάει καλά για τη Ρωσία. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο. Και πιστεύω πως ο πρόεδρος Πούτιν θα κάνει τα πάντα για να ανατρέψει την κατάσταση. Αλλά είμαι πεπεισμένος πως δεν θα τα καταφέρει», τόνισε στο Bloomberg, ενώ πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα δεχθούμε εκβιασμό από τη Ρωσία, σε ό,τι αφορά την επάρκεια και τις τιμές του αερίου».
Ο πρωθυπουργός ανέδειξε εκ νέου μέσα από τις συνεντεύξεις του και την ανάγκη ευρωπαϊκής παρέμβασης, καθιστώντας σαφές ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει μία πιο δραστική παρέμβαση «που δεν θα στοχεύει απλώς το ρωσικό αέριο, αλλά θα επιβάλλει ένα ανώτατο όριο στον δείκτη TTF».