Στο κάδρο της συνάντησης των δύο υπουργών βρέθηκε η αυστηροποίηση του αδικήματος του εμπρησμού ως προς το σκέλος που αφορά στην έκτιση της ποινής, αλλά και η αύξηση των χρηματικών ποινών και των προστίμων, ενώ
οριστικοποιήθηκαν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο νόμο για την αποτροπή των επίδοξων εμπρηστών. Τα στελέχη των δύο υπουργείων έχουν σηκώσει τα μανίκια με στόχο η τελική εισήγηση να είναι έτοιμη στο τέλος του καλοκαιριού, προκειμένου να προχωρήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Με τις νέες αλλαγές θα παίρνουν το δρόμο για τη φυλακή ακόμα και όσοι διαπράττουν εμπρησμό εξ αμελείας. Επιπλέον, θα επιβάλλονται «τσουχτερά» διοικητικά πρόστιμα, ενώ οι εμπρηστές θα εκτίουν τουλάχιστον ένα μέρος της επιβαλλόμενης ποινής.
Στη φυλακή
«Με απλά λόγια, όπως είπα και στις προγραμματικές μου δηλώσεις στη Βουλή, όποιος έχει στο μυαλό του, μετά τις αλλαγές, να παρανομήσει, θα πρέπει να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές, διότι το ενδεχόμενο να οδηγηθεί στη φυλακή θα είναι παρά πολύ σοβαρό. Με την έννοια αυτή θα αντιμετωπιστούν και τα εγκλήματα που αφορούν στους εμπρησμούς, είτε εξ αμελείας τελούμενα είτε από πρόθεση», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.
Σημειώνεται πως, μετά τις αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση το 2021, οι διατάξεις του άρθρου 265 του Ποινικού Κώδικα για τον εμπρησμό των δασών καλύπτουν όλο το φάσμα των παραβατικών ενεργειών που αφορούν στο συγκεκριμένο αδίκημα και ο εμπρησμός τιμωρείται μόνο ως κακούργημα, ενώ στην περίπτωση που προκληθεί θάνατος τότε επιβάλλονται ισόβια. «Οι προσεγγίσεις που έχουμε είναι ότι οι ποινές πάνω από ένα χρόνο θα πρέπει να εκτελούνται. Υπό προϋποθέσεις θα μπορούμε να δούμε ζητήματα που συνδέονται με τη μετατροπή των ποινών είτε σε χρηματικές είτε σε κοινωφελή εργασία, αλλά ένα μέρος των ποινών οπωσδήποτε πρέπει να εκτίεται. Ο,τι ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Δηλαδή η ποινή φυλάκισης 1 ή 2 ετών είναι βαριά ποινή. Και είναι βαριά γιατί εκτελείται. Στην Ελλάδα, το ποινικό μας σύστημα, δυστυχώς, προβλέπει ότι σε πλημμεληματικές πράξεις, όπου η ποινή φυλάκισης μπορεί να είναι από 5 έως και 8 χρόνια, δεν εκτελείται. Αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα ατιμωρησίας και μια κατάσταση απελπισίας στην ελληνική κοινωνία», σχολίασε ο κ. Φλωρίδης αναφερόμενος στην ισχύουσα κατάσταση.
Βέβαια, ο υπουργός θέλησε να επισημάνει πως «η θεμελιώδης αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα θα είναι ότι και τα εξ αμελείας τελούμενα εγκλήματα του εμπρησμού από μια ποινή και πάνω θα εκτίονται. Δηλαδή οι υπαίτιοι θα οδηγούνται στη φυλακή».
Μονογυιού για την ομιλία στην Μύκονο: Δηλώνω κατηγορηματικά τη στήριξή μου στην κυβέρνηση
Αίσθημα ασφάλειας
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φλωρίδης υπογράμμισε τη σημασία της δημιουργίας αισθήματος προστασίας και ασφάλειας των βασικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών. «Διότι, πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση γίνεται για το πώς πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, και σωστά, αλλά κανένας δεν συζητά τι θα γίνει με τα δικαιώματα των δέκα εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών οι οποίοι θέλουν να έχουν την περιουσία τους αλώβητη, την προσωπική τους ασφάλεια, χωρίς να είναι σε κίνδυνο η ζωή τους. Οι ποινές, είτε είναι χρηματικές είτε φυλάκισης, έχουν και έναν αποτρεπτικό, προληπτικό χαρακτήρα. Μεγαλύτερη επιτυχία του Ποινικού Δικαίου θα είναι να μπορεί να αποτρέπει», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Πρόστιμα έως και 30.000€
Από την πλευρά του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, υπογράμμισε ότι τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι υπερπολλαπλάσια από αυτά που ίσχυαν και μπορεί να αγγίξουν έως και τις 30.000 ευρώ.
«Τα διοικητικά πρόστιμα θα είναι ανάλογα ως προς το ύψος αυτών που ισχύουν για την κακοποίηση των ζώων, άρα θα φτάνουν τις 25 έως 30 χιλιάδες ευρώ. Η κυβέρνηση έλαβε μέριμνα για ένα πολύ σκληρό, αποκρουστικό και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο το οποίο ζήσαμε, της κακοποίησης των ζώων. Εμείς είμαστε φιλόζωοι και θέλουμε να προστατεύουμε τα ζώα όπως προστατεύουμε τους ανθρώπους. Θεωρώ ότι με βάση τα στοιχεία που έχουμε, λειτούργησε αποτρεπτικά. Ανάλογη είναι η φιλοσοφία της ελληνικής κυβέρνησης και στο θέμα της προστασίας των δασών», τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.