Στο εσωτερικό, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Παύλος Πολάκης έχουν να αντιμετωπίσουν τον Διονύση Τεμπονέρα και όλους όσοι αντιδρούν σθεναρά στο ενδεχόμενο νέας αναβολής του Συνεδρίου, που είναι προγραμματισμένο για τον Φεβρουάριο.
Ο Διονύσης Τεμπονέρας -ο οποίος ήδη ξεκαθάρισε δημόσια ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στο πολιτικό διευθυντήριο που θέλει να φτιάξει ο Στέφανος Κασσελάκης- ζήτησε να γίνει το Συνέδριο τον Ιανουάριο. «Τώρα είναι η ώρα το Εκτακτο Συνέδριο να συζητήσει την κατάργηση των γραφειοκρατικών, πλέον, τάσεων και την αντικατάστασή τους με τη δημιουργική συμβολή ρευμάτων σκέψης, που θα μπορούν να δημιουργούνται, να υφίστανται ad hoc και να λειτουργούν από Συνέδριο σε Συνέδριο», είπε.
Ανήσυχοι σχετικά με την πρόθεση των «νεοπροεδρικών» να μην κάνουν Συνέδριο τον Φεβρουάριο είναι και οι «προεδρικοί», ενώ οι αποχωρήσεις συνεχίζονται.
Χθες, αποχώρησαν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης, αλλά και ο πρώην διευθυντής της «Αυγής» και του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού επί Τσίπρα, Αγγελος Τσέκερης.
Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης άφησε αιχμές για την αποχώρηση της τάσης «6+6» από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφενός, ζητώντας τις έδρες όσων έφυγαν πίσω και, αφετέρου, γράφοντας σε ανάρτησή του ότι αν προεκλογικά η Εφη Αχτσιόγλου του είχε πει ότι «ή βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω», ο ίδιος θα είχε κάνει πίσω και θα απέσυρε την υποψηφιότητά του για χάρη της ενότητας.
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
«Οι βουλευτές που έφυγαν χθες δεν είναι εκλεγμένοι με κάποιο προσωπικό τους ψηφοδέλτιο. Είναι βουλευτές που εκλέχτηκαν επειδή, σε πολύ δύσκολες στιγμές, ψηφίσατε ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα», έγραψε ο κ. Κασσελάκης και τόνισε: «Είπα από την πρώτη νύχτα της εκλογής μου ότι ο δεύτερος είναι πρώτος. Πρότεινα σημαντικές θέσεις και αξιώματα, επανειλημμένα», γράφει. Συνεχίζοντας τις αιχμές, κατηγόρησε τους αποχωρούντες ότι «ήταν αφόρτιστοι για την ενότητα, ήταν φορτισμένοι για τη διάσπαση».
Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των 9 βουλευτών που αποχώρησαν. Κατηγόρησαν για χυδαιότητα τον κ. Κασσελάκη, παραπέμποντας στα κείμενα που έχουν κατατεθεί για τους λόγους των μαζικών αποχωρήσεων, «λαμβάνοντας υπόψη μας το σοβαρό ενδεχόμενο να νομίζει ότι είναι… Πουμαρό». Απαντώντας δε στην ανάρτησή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα απέσυρε την υποψηφιότητά του εάν η Εφη Αχτσιόγλου του έλεγε ότι θέλει την καρέκλα, το περιβάλλον των βουλευτών που αποχώρησαν επισημαίνει ότι «η χυδαιότητα της σημερινής ανάρτησης του κ. Κασσελάκη επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής μας να αποχωρήσουμε από το κόμμα Κασσελάκη».
«Δεν έχουμε καμία διάθεση να ακολουθήσουμε το δρόμο που ο ίδιος έχει επιλέξει για τον εαυτό του. Για άλλη μια φορά απαντά στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις», άφησαν να διαρρεύσει. Και συνέχισαν: «Αν θέλει να κατανοήσει και τους υπόλοιπους πολιτικούς λόγους των μαζικών αποχωρήσεων χιλιάδων αγωνιστών από το κόμμα του, τον παραπέμπουμε στη χθεσινή δήλωση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και στα δεκάδες άλλα κείμενα αποχωρήσεων που έχουν κατατεθεί τις τελευταίες ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη μας το σοβαρό ενδεχόμενο να νομίζει ότι είναι… Πουμαρό.
Η δική μας υποχρέωση είναι η επιλογή της ευθύνης και της ελπίδας: η μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην επικίνδυνη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, κάτι που είναι φανερό ότι ο κ. Κασσελάκης αδυνατεί να υπηρετήσει», επισημαίνουν και καταλήγουν: «ΥΓ.: Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται πολύ θράσος ένας άνθρωπος που δεν έχει υπάρξει στην Αριστερά παρά μόνο ως διεκδικητής ή κάτοχος καρέκλας να κάνει μαθήματα ανιδιοτέλειας σε ανθρώπους που έχουν δώσει πολιτικές και κοινωνικές μάχες επί πολλά χρόνια στα κινήματα και στο κόμμα χωρίς καμία απολύτως καρέκλα».
Ανοιγμα στον Κοτζιά
Η πρώτη αντίδραση στην κατεύθυνση της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ ως απάντηση στη διάσπαση ήταν το άνοιγμα Κασσελάκη στον Νίκο Κοτζιά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε επιστολή στον πρώην υπουργό και επικεφαλής της πολιτικής κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, Νίκο Κοτζιά, όπου εμφανίστηκε θετικός στην πρόσκληση του πρώην υπουργού Εξωτερικών για διάλογο. Στην απάντησή του, ο κ. Κασσελάκης αναφέρει ότι στην παρούσα ιστορική και πολιτική καμπή «είναι αναγκαίο να ξεκινήσει ο διάλογος για την ανασύνταξη των προοδευτικών δυνάμεων, για την εξεύρεση των αναγκαίων ιδεολογικών συγκλίσεων και προοπτικών, για το σχεδιασμό μακροπρόθεσμων προγραμματικών συμφωνιών με βαθιά πίστη στις δημοκρατικές αρχές και αξίες, με όρους συμπεριληπτικότητας και κοινωνικής λογοδοσίας».