Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού αιφνιδίασαν την αντιπολίτευση, η οποία νωρίτερα είχε αποδώσει μια εικόνα καταστροφολογίας για την οικονομία, χωρίς να παρουσιάσει ούτε μία εναλλακτική και κυρίως κοστολογημένη πρόταση.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως Προϋπολογισμός πρώτα και πάνω από όλα σημαίνει ρεαλισμός: «Να υπερβαίνουμε εμπόδια και από την άλλη να αποδεικνύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα και να κοιτά πάντα μπροστά. Είναι το πρώτο μέρος ενός κεφαλαίου. Εμείς έχουμε περιγράψει συγκεκριμένο πλαίσιο δεσμεύσεων για την Ελλάδα του 2027 και αυτές τις δεσμεύσεις θα τις τηρήσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνομαι την αμηχανία των άλλων κομμάτων. Δεν άκουσα καμία ολοκληρωμένη και κοστολογημένη εναλλακτική πρόταση. Αφού η Ν.Δ. είναι το κόμμα των λίγων, γιατί την ψηφίζουν οι πολλοί, ενώ εσείς που είστε το κόμμα των πολλών σάς ψηφίζουν οι λίγοι; Διέκρινα ατεκμηρίωτες διαμαρτυρίες δίπλα σε έωλες υποσχέσεις. Παρά τα προβλήματα, μόνο αυτή η κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα στο ξέφωτο κρατώντας σταθερό το πηδάλιο της πατρίδας στα ταραγμένα νερά της γεωπολιτικής αστάθειας. Εχουμε βάλει γερά θεμέλια με μία πρόοδο που είναι ήδη ορατή και είναι στο χέρι μας να την επιταχύνουμε ώστε να φέρουμε πιο γρήγορα το αύριο που θέλουμε», υπογράμμισε. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αύξηση των δαπανών για την άμυνα και πως είναι θετικό που τις ψηφίζει η αντιπολίτευση.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυξάνεται ο κατώτατος μισθός πολύ πιο γρήγορα από ό,τι οι άλλοι μισθοί και επανέλαβε ότι θα φτάσει τα 950 ευρώ το 2027.
«Εκτιμώ ότι το 2027 ο μέσος μισθός θα είναι πάνω από τα 1.500 ευρώ, που είναι ο κεντρικός στόχος που έχουμε θέσει. Αυτά είπαμε, αυτά θα κάνουμε. Αυτή είναι η δέσμευση που αναλάβαμε απέναντι στον ελληνικό λαό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας τα 10 μέτρα της κυβέρνησης, επεσήμανε ότι η διαφορά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τις τράπεζες είναι ότι «η νομοθετική μείωση των επιτοκίων που μας εισηγείστε απαγορεύεται ως ευθεία παρέμβαση στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ» και ότι από την «άλλη θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι με πράξη του διοικητή της ΤτΕ αυτό που λέτε, όταν πέφτει το Eurobond να αναπροσαρμόζεται το επιτόκιο προς τα κάτω. Και η ΤτΕ δεν περίμενε καμία απόφαση του Αρείου Πάγου, γίνεται ήδη και με εποπτεία της ΤτΕ». Επίσης, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Ανδρουλάκη ότι «ήδη οι τράπεζες φορολογούνται με 29%, όμως τα ποσά αυτά συμψηφίζονται με βάση τον μηχανισμό του αναβαλλόμενου φόρου που ψηφίσθηκε το 2012».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η φορολόγηση θα είχε μικρό όφελος σε σχέση με την αναστάτωση που θα προκαλούσε, ενώ ως έκτακτο έσοδο που θα ήταν απαγορεύεται από την Ε.Ε. να χρησιμοποιηθεί σε δαπάνες μονίμου χαρακτήρα». Συνεπώς είπε ότι «αυτή η ιδέα πως θα φορολογήσουμε τα υπερκέρδη των τραπεζών για να το δώσουμε στην κοινωνία δεν μπορεί να γίνει γιατί αντιβαίνει στους ευρωπαϊκούς κανόνες».
Ο πρωθυπουργός ρώτησε τον κ. Ανδρουλάκη πως «ακόμα και να βάζαμε αυτό τον έκτακτο φόρο στις τράπεζες, αυτό τι αντίκτυπο θα είχε στους δανειολήπτες, θα άνοιγε η στρόφιγγα των δανείων, θα μειωνόντουσαν οι προμήθειες, θα επιλύαμε το ουσιαστικό πρόβλημα που υπάρχει;» και πρόσθεσε: «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα δεν ανοίγουν μόνο μια τρύπα στο νερό, αλλά διασπείρουν ψεύτικες εντυπώσεις». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αποδεικνύουμε ότι «εμείς ξέρουμε τι κάνουμε, εσείς δεν ξέρετε τι λέτε»!
Τα μέτρα αυτά «είναι απολύτως ρεαλιστικά» και τα οποία «ουσιαστικά έρχονται να αναπροσανατολίσουν τα πιστωτικά ιδρύματα στην κεντρική τους αποστολή και παράλληλα να είναι συμβατά στη δημοσιονομική σταθερότητα. Εμείς δεν έχουμε λόγο να κατασκευάζουμε τεχνητούς εχθρούς και να τους καταγγέλλουμε μετά προς άγραν ψήφους», είπε ο πρωθυπουργός.
Για τις δύο πολύ σημαντικές πολιτικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για δωρεάν φάρμακα σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους και το επίδομα επικινδυνότητας σε όλους ένστολους των Ε.Δ. και των Σωμάτων Ασφαλείας είπε ότι «αποφασίσαμε να άρουμε δύο διαχρονικές αδικίες», αξιοποιώντας «στο έπακρον τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Η πολιτική μας απόφαση είναι δεδομένη και θα γίνει πράξη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Η Ελλάδα χαιρετίζει τη συμφωνία για την εκεχειρία στη Γάζα – Ώρα για την ανθρωπιστική βοήθεια
Τα 8+2 νέα θετικά μέτρα
1 Μηδενίζονται όλες οι χρεώσεις στις βασικές τραπεζικές κινήσεις (οι πληρωμές προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, εταιρίες ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών).
2 Τίθεται πλαφόν έως 0,5 ευρώ για τη μεταφορά χρημάτων μέχρι 5.000 ευρώ ανά έμβασμα.
3 Διπλασιάζεται από το 2026 ο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα τα οποία διαχειρίζονται τράπεζες και servicers. Στόχος να απελευθερωθούν περίπου 25.000 κατοικίες και να βγουν ξανά στην αγορά, περιορίζοντας το ύψος των ενοικίων.
4 Παύουν οι παλαιότεροι περιορισμοί στην λειτουργία των Εταιριών Παροχής Πιστώσεων, προκειμένου να υπάρξουν πιο πολλά δάνεια.
5 Μεταφέρονται 100 εκατομμύρια ευρώ από το χρηματοπιστωτικό σύστημα για να διατεθούν είτε για την ανακαίνιση υφισταμένων είτε για το χτίσιμο νέων σχολικών κτιρίων, βάσει του Προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου».
6 Δίνονται επιπλέον 100 εκατομμύρια από τις τράπεζες για τη συγκρότηση Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
7 Διευρύνεται το όριο καθημερινών συναλλαγών στο Σύστημα IRIS στα 1.000 ευρώ και μηδενίζεται η χρέωση για τη φόρτιση προπληρωμένων καρτών έως τα 100 ευρώ.
8 Δίνεται δυνατότητα στους πολίτες να συγκρίνουν όλα τα διαθέσιμα επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων, όπως και κάθε προμήθεια στην ιστοσελίδα της ΤτΕ.
+1 Ολοι οι δυνητικοί δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, χωρίς εξαιρέσεις, θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους χωρίς κόστος από το νέο έτος. Μέτρο που συνολικά αφορά 310.000 συνταξιούχοι που έχουν χαμηλές αποδοχές και οι οποίοι πλέον θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακά τους.
+2 Αναγνωρίζεται η επικινδυνότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι 150.000 ένστολοι, άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Υπερψηφίστηκε με 159 «ναι» ο Προϋπολογισμός
Με 159 ψήφους «υπέρ» έναντι 139 αρνητικές ψήφους ψηφίσθηκε ο Προϋπολογισμός, που επέχει και ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση της Ν.Δ. Θετική ψήφο εκτός από τους 155 γαλάζιους βουλευτές έδωσαν ο Λευτέρης Αυγενάκης, κάνοντας ένα βήμα για την επιστροφή του στην Κ.Ο. της Ν.Δ., αλλά και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, Γιώργος Ασπιώτης και ο Μιχάλης Γαυγιωτάκης, που προέρχονται από το κόμμα των Σπαρτιατών. Οι Αντώνης Σαμαράς και ο Μάριος Σαλμάς απείχαν της ονομαστικής ψηφοφορίας επί των Εσόδων του Προϋπολογισμού, που ο Κωδικός αυτός έχει και τον χαρακτήρα της επί της Αρχής έγκρισης του Κρατικού Προϋπολογισμού. Ο Μάριος Σαλμάς πάντως άσκησε το δικαίωμα της ψήφου στους υπόλοιπους Κωδικούς του Προϋπολογισμού.