Ειδικότερα, το καθεστώς «Μεγάλες Επενδύσεις» θα έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν σε καινοτόμα επενδυτικά σχέδια, που θα χρησιμοποιούν σύγχρονη τεχνολογία και θα υλοποιούνται με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, όπως επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την παρουσίαση της στρατηγικής για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας.
Σκοπός είναι μέσα από το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο να ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια, τα οποία με την υλοποίησή τους θα επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα στις τοπικές οικονομίες.
Στο καθεστώς των «Μεγάλων Επενδύσεων», βάσει του Ν. 4887/2022, υπάγονται επενδυτικά σχέδια, στα οποία ο προϋπολογισμός του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένων αυτών που εμπίπτουν στα καθεστώτα ενισχύσεων: α) της αγροδιατροφής, πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων αλιείας, β) της ενίσχυσης τουριστικών επενδύσεων και γ) των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Σημειώνεται, δε, πως τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβληθούν πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης.
Οι προϋποθέσεις
Δικαιούχοι του καθεστώτος είναι οι φορείς επενδύσεων που είναι εγκατεστημένοι ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:
– Εμπορική εταιρία.
– Συνεταιρισμός.
– Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (Α.Σ.), Ομάδες Παραγωγών (Ομ. Π.) Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ).
– Υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρίες, με την υποχρέωση να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοσιότητας πριν από την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου.
– Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα.
Κασσελάκης σε ΣΥΡΙΖΑ για το πόθεν έσχες: Θα πάω τους συκοφάντες στη Δικαιοσύνη, είναι θέμα αξιοπρέπειας
– Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους.
– Ατομικές επιχειρήσεις με ανώτατο επιλέξιμο κόστος επενδυτικού σχεδίου 200.000 ευρώ μόνο για το καθεστώς «Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων -Αλιεία – Υδατοκαλλιέργεια».
Επιλέξιμες δαπάνες
Οι δαπάνες που καλύπτονται αφορούν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
– Την κατασκευή, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων, και για κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία και στα εμποδιζόμενα άτομα, καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
– Την αγορά του συνόλου ή και μέρους των υφιστάμενων παγίων στοιχείων ενεργητικού, όπως κτίρια.
– Την αγορά και την εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εγκαταστάσεων και των μεταφορικών μέσων που κινούνται εντός του χώρου της εντασσόμενης μονάδας.
– Τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, του οποίου αποκτάται η χρήση.
– Τον εκσυγχρονισμό ειδικών εγκαταστάσεων, που δεν αφορούν κτίρια, και μηχανολογικών εγκαταστάσεων.
– Επενδυτικές δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού και συγκεκριμένα δαπάνες για:
- Τη μεταφορά τεχνολογίας, μέσω της αγοράς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας και μη κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων.
- Συστήματα διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεων, προμήθειας και εγκατάστασης λογισμικού και συστημάτων οργάνωσης της επιχείρησης.
– Συμβουλευτικών υπηρεσιών προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
– Μέτρων ενεργειακής απόδοσης.
– Για τη συμπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης από ΑΠΕ.
– Παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
– Εγκατάστασης αποδοτικών συστημάτων τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης.
– Αποκατάστασης μολυσμένων χώρων.
– Ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης αποβλήτων.
– Επαγγελματικής κατάρτισης.
– Συμμετοχής ΜμΕ σε εμπορικές εκθέσεις.
– Πρόσληψης εργαζομένων σε μειονεκτική θέση και εργαζομένων με αναπηρία.
– Ερευνας και ανάπτυξης.
– Καινοτομίας για ΜμΕ.
– Διαδικαστικής και οργανωτικής καινοτομίας για ΜμΕ και μεγάλες επιχειρήσεις.
Είδη, ένταξη, ποσά
Τα επιχειρηματικά σχέδια ενισχύονται με τα κίνητρα της φορολογικής απαλλαγής, της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις η ενίσχυση περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω κίνητρα, πλην της επιχορήγησης.
Το ποσό των ενισχύσεων που δύναται να χορηγηθεί σε κάθε επενδυτικό σχέδιο του καθεστώτος δεν μπορεί να υπερβεί το όριο των 10 εκατ. ευρώ, πλην της περίπτωσης χορήγησης της ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής που δεν μπορεί να υπερβεί το όριο των 20 εκατ. ευρώ.
Ταχεία αδειοδότηση
Οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη στο καθεστώς δύνανται να κάνουν χρήση της διαδικασίας ταχείας αδειοδότησης μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης (όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 9 του Ν. 4864/2021).
Οι αιτήσεις υπαγωγής στο παρόν καθεστώς επενδυτικών σχεδίων θα υποβάλλονται στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) του υπουργείου Ανάπτυξης.
Ειδήσεις σήμερα
Κάλιο αργά παρά ποτέ! Το ΕΣΡ καλεί τράπερ για βία και ανήθικο περιεχόμενο στο YouTube
Συνταξιούχοι: Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 22 Νοεμβρίου
Κυβερνητικές πηγές κατά ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία: Θυμίζουν ΣΥΡΙΖΑ των λεφτόδεντρων
ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε από τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ο Γιάννης Σαρακιώτης
Επίδομα παιδιού: Κλείνει την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου η πλατφόρμα – Πότε θα πληρωθεί η 6η δόση
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη μάρτυρας για ψευδή κατάθεση στη δολοφονία του μπάτλερ