Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή τη στήριξη του κ. Ράμμου, άκουσε ένα «μάλλον ναι» από την Κουμουνδούρου, ένα «μάλλον όχι» από τη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ έχει εισπράξει ήδη δύο «όχι» από το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας.
Στον βαθμό που αυτή η πρωτοβουλία της Νέας Αριστεράς για συνάντηση των πέντε κομμάτων -όπως ήδη συζητείται- ήταν να καρπωθεί το βήμα προς την ευρύτερη συνεννόηση και συνεργασία στο χώρο της Κεντροαριστεράς, δεν φαίνεται να πηγαίνουν καλά τα πράγματα για τον κ. Χαρίτση.
Η Χαριλάου Τρικούπη απάντησε «ναι» στη συνάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Αλέξη Χαρίτση, αλλά «σε εύλογο χρόνο» και τόνισε ότι κάθε συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πρόωρη. «Δεν χρειάζονται βεβιασμένες κινήσεις – το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί θεσμικά στον σωστό χρόνο», ανέφεραν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη και προσέθεταν, αφήνοντας και κάποιες αιχμές για τη σκοπιμότητα της πρωτοβουλίας της Νέας Αριστεράς: «Αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή το μείζον ζήτημα είναι η συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού και η κοινοβουλευτική μάχη για να αναδειχθούν τα αδιέξοδα της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και η εναλλακτική πρόταση που θα διασφαλίσει τη βιώσιμη συμπεριληπτική ανάπτυξη και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα και τις ευθύνες της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, σε εύλογο χρόνο».
Δύο πράγματα δεν ανέφεραν τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.
Το πρώτο είναι ότι και να συμφωνούσε το ΠΑΣΟΚ στην πρόταση Χαρίτση για στήριξη Ράμμου, δεν θα ανταποκρινόταν, από τη στιγμή που η πρωτοβουλία ανήκει σε ένα άλλο, μικρότερο κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν συμφωνεί ούτως ή άλλως με την υποψηφιότητα Ράμμου, κάνει ό,τι μπορεί για να δείξει ότι είναι και λειτουργεί ως αξιωματική αντιπολίτευση και δεν θέλει σε κανένα θέμα -πολλώ δε μάλλον στο θέμα της εκλογής νέου ή νέας Προέδρου Δημοκρατίας- να χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων εντός της Κεντροαριστεράς.
Καχυποψία
Παύλος Μαρινάκης: Από Τετάρτη (15/1) εκκινεί ο χρόνος της ανακοίνωσης για ΠτΔ [βίντεο]
Το δεύτερο είναι ότι μετά την εκλογή Φάμελλου το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει κάθε κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς με επιφυλακτικότητα και καχυποψία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι θετικός στη στήριξη του κ. Ράμμου, για τον οποίο πρέπει να αναφέρουμε ότι φέρεται και ο ίδιος να μην πιστεύει σε πιθανότητες εκλογής του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά να παραδέχεται ότι θα ήταν ικανοποιημένος αν η υποψηφιότητά του ένωνε τα κόμματα και τις κινήσεις του «προοδευτικού χώρου».
Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι θετικός στη στήριξη Ράμμου, αλλά χθες δεν απάντησε, έχει να κάνει κυρίως με εσωκομματικές ισορροπίες που θέλει να τηρήσει ο Σωκράτης Φάμελλος, πριν ανακοινώσει τη θέση του κόμματος στο ποιον θα στηρίξει για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
«Ο Σωκράτης Φάμελλος ανέπτυξε στην Κ.Ε. αναλυτικά τη θέση μας για το ζήτημα της εκλογής του νέου ΠτΔ. Τώρα βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η κορυφαία -κοινοβουλευτικά και πολιτικά- συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2025», μετέφεραν πηγές της Κουμουνδούρου, αποδοκιμάζοντας επίσης τη Νέα Αριστερά για το timing της πρωτοβουλίας της. «Θα συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα, μετά τον Προϋπολογισμό, τα συλλογικά μας όργανα για αυτό το ζήτημα και θα απαντήσουμε και στο αίτημα Χαρίτση», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, καταλήγοντας με νόημα πως «βεβαίως και δεν είμαστε αρνητικοί στον διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, αλλά όλα πρέπει να γίνουν στην κατάλληλη ώρα».
Στην επιστολή του προς τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας, ο κ. Χαρίτσης ζητά κοινή συνάντηση ώστε να τους εκθέσει την πρόταση της Νέας Αριστεράς και να συζητηθεί η δυνατότητα μιας κοινής στάσης γύρω από το κρίσιμο ζήτημα της προεδρικής εκλογής.
Πόλεμος φθοράς
Στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πεπεισμένοι πως ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό το επόμενο διάστημα, προκειμένου να προκαλέσουν ζημιά στο ΠΑΣΟΚ και να το φθείρουν. Θεωρούν λοιπόν πως η πρόταση της Νέας Αριστεράς έχει στόχο να εκθέσει το ΠΑΣΟΚ, όπως τον ίδιο στόχο είχε και η επίθεση που εξαπέλυσαν και τα δύο κόμματα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.