Ο πρωθυπουργός προβάλλει την ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας και κρατά στην πρώτη γραμμή τον στόχο της αυτοδυναμίας. Πόσο εφικτό θεωρείτε αυτό τον στόχο;
Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι εμείς επιδιώκουμε τη σύγκριση. Η σύγκριση αφορά μία κυβέρνηση που κυβέρνησε, του ΣΥΡΙΖΑ, και μία που κυβερνά, της Νέας Δημοκρατίας, καθώς επίσης και δύο πρωθυπουργούς, τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η σύγκριση αυτή είναι καταλυτική. Από τη μία πλευρά έχουμε πρόταση για συγκυβέρνηση ηττημένων με «Δήμητρες» και από την άλλη πλευρά σταθερότητα με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία.
Το δίλημμα αυτό είναι σαφές στους Ελληνες πολίτες και έχουμε εμπιστοσύνη ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αυτοδύναμη της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Εάν στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής δεν φτάσει η Νέα Δημοκρατία το όριο των 151 βουλευτών, η χώρα θα οδηγηθεί σε 3η εκλογική αναμέτρηση; Αποκλείεται μία συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;
Εμείς ξεκινάμε με τον στόχο της αυτοδυναμίας, διότι θεωρούμε ότι, όπως έχουν τοποθετηθεί τα κόμματα, δεν υπάρχει δυνατότητα προγραμματικής σύγκλισης.
Το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο αναφέρεστε, στην πραγματικότητα επιθυμεί συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, καθώς προτείνει να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματους, και μια σειρά από αλλαγές που πρέπει να γίνουν, που αλλάζουν και το μεταρρυθμιστικό προφίλ της κυβέρνησής μας.
Υπό αυτήν την έννοια, ο στόχος παραμένει η αυτοδυναμία.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρουν τακτικά το ενδεχόμενο κυβέρνησης των ηττημένων. Πόσο πιθανό το θεωρείτε; Πώς κρίνετε το σχέδιο «Δήμητρα» του Γιάνη Βαρουφάκη για έξοδο από το ευρώ;
Δεν τρέφω καμία αμφιβολία ότι σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Γιάνη Βαρουφάκη μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, θα το επιδιώξουν ως ηττημένοι.
Προφανέστατα, όταν θεωρείς κυβερνητικό εταίρο έναν άνθρωπο που ως υπουργός Οικονομικών και με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα έκλεισε τις τράπεζες, το «Δήμητρα» μπορεί να φαντάζει ως συνέχεια της πολιτικής που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πολίτες αυτά όλα πρέπει να τα δούνε. Να προτιμήσουν σταθερότητα ή να ψωνίζουν τα αγαθά με «Δήμητρες» και να παίρνουν για ρέστα κάτι απροσδιόριστο που δεν το ξέρουμε ακόμα, αν θα είναι «Οδυσσέας», αν θα είναι «Αχιλλέας», αν θα είναι «Μαρία»;
Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα όσον αφορά στην υποψηφιότητά σας στην Α’ Αθηνών;
Στην Α’ Αθηνών πολιτεύομαι από διαφορετικές θέσεις 15 χρόνια και προφανώς έχω μία στενή σχέση με τους πολίτες και τους κατοίκους. Η Α’ Αθηνών έχει το πιο ισχυρό ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και θεωρώ ότι όλοι οι συνυποψήφιοι θα προσπαθήσουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Από εκεί και πέρα, σε προσωπικό ενδιαφέρον, προφανώς επιθυμώ να ανανεώσω τη σχέση μου με τους πολίτες, όπως κάνω όλα τα προηγούμενα χρόνια ως βουλευτής Α’ Περιφέρειας Αθήνας.
Αυτό όμως που προέχει είναι να έχουμε το καλύτερο δυνατό ποσοστό για το καλό της παράταξης και πρωτίστως της πατρίδας.
Δεν θα μπορούσα να μη ζητήσω το σχόλιό σας για τις καταγγελίες που αφορούν σε κακοποίηση από τον ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη.
Ο κύριος Γεωργούλης κατηγορείται όχι για απλές περιπτώσεις παρενόχλησης, αλλά για βαριά κακουργήματα που μπορεί να φτάνουν και το αδίκημα του βιασμού.
Προφανώς αυτό αφορά στο ποινικό σκέλος τον κύριο Γεωργούλη, στο πολιτικό όμως σκέλος φαίνεται ξεκάθαρα ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μια γνώση για κακοποιητικές συμπεριφορές και προφανώς ο κύριος Παπαδημούλης και ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκαναν τους ελέγχους τους οποίους έπρεπε να κάνουν.
Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες στην Υγεία την επόμενη τετραετία, εφόσον η Νέα Δημοκρατία λάβει ξανά την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών;
Η Νέα Δημοκρατία μέσα στην πανδημία ξεκίνησε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, που βάζουν και τις βάσεις της Υγείας. Θα χτίσουμε πάνω στη δημόσια Υγεία και στις προληπτικές εξετάσεις που για πρώτη φορά υλοποιούνται στη χώρα μας και θα επεκταθούν.
Θα δομήσουμε ολόκληρο το σύστημα πάνω στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, με ανακαίνιση 157 κέντρων και τον θεσμό του προσωπικού γιατρού που θα λειτουργήσει σε πλήρη εφαρμογή εντός του 2023.
Και παράλληλα, θα ανοίξουμε και το μεγάλο θέμα της ανασύστασης του ΕΣΥ, με καλύτερες δυνατές παροχές για τους πολίτες.
Η πρόληψη έχει αρχίσει να γίνεται μέρος της καθημερινότητας των Ελλήνων, ενώ η νοοτροπία αυτή δεν ήταν εκτεταμένη. Ποια προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου ακολουθούν, πότε θα τεθούν σε εφαρμογή και τι προσδοκάτε από αυτά;
Πράγματι, η πρόληψη στην Ελλάδα ήταν παραμελημένη, όπως αντίστοιχα και η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και γι’ αυτό έχουμε συσσώρευση στα νοσοκομεία.
Επί των ημερών μας για πρώτη φορά έχουμε οργανωμένα προγράμματα πρόληψης, διότι βασική αρχή είναι όχι απλά να θεραπεύουμε τις ασθένειες, αλλά να διατηρούμε τους πολίτες υγιείς.
Υλοποιούνται και θα ξεκινήσουν μέσα στο 2023 σειρά προγραμμάτων που θα είναι επαναλαμβανόμενα. Αρχικά δίνουμε έμφαση στην πρόληψη του καρκίνου και έχουμε τρία προγράμματα του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του παχέος εντέρου και τους καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ηδη έχουμε πολύ σημαντικά στοιχεία, με 7.600 γυναίκες που έχουν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο καρκίνου του μαστού και άρα έχουν καλή θεραπεία. Επεκτεινόμαστε σε προγράμματα παιδικής και ενηλίκων παχυσαρκίας, για καρκίνο του πνεύμονα, το dentist pass, που είναι η οδοντιατρική κάλυψη των παιδιών 6-12 ετών, καθώς και σε σειρά άλλων δράσεων για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων από το κάπνισμα και το αλκοόλ.
Η πανδημία έφερε τα συστήματα Υγείας στο όριό τους. Ποιοι τομείς των ελληνικών νοσοκομείων είναι αυτοί που απαιτούν ενίσχυση κατά τη μεταπανδημική περίοδο και πόσες προσλήψεις χρειάζεται το ΕΣΥ;
Εμείς ήδη αυτή τη στιγμή έχουμε υλοποιήσει πάνω από 15 χιλιάδες προσλήψεις και έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον άλλες 10 χιλιάδες προσλήψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ αντίστοιχες προσλήψεις υπάρχουν για γιατρούς και λοιπό προσωπικό.
Βασικό και κεντρικό στοίχημα είναι ο χάρτης Υγείας, που θα ικανοποιεί τις υγειονομικές ανάγκες των πληθυσμών και το μεγάλο στοίχημα στο ΕΣΥ μας δεν είναι μόνο η υλικοτεχνική του αναβάθμιση, όπου εκεί έχουν διασφαλιστεί 1,5 δισ. ευρώ για 80 νοσοκομεία και 157 κέντρα Υγείας, αλλά επιπλέον η ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό, που είναι το μεγάλο στοίχημα, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προθυμία, το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό.
Κατά την εκτίμησή μας, με τα αρχικά κίνητρα που δώσαμε με την αύξηση μισθών και αρκετά χρήματα με επίδομα θέσης και μετακινήσεις, θα υπάρξουν ακόμα περισσότερα κίνητρα, προκειμένου να στελεχώνεται καλύτερα το σύστημα Υγείας.
Ποια κίνητρα θα δοθούν στους γιατρούς, ώστε να ανέβει ο αριθμός όσων συμμετέχουν ως προσωπικοί γιατροί και να μπορέσει ο νέος θεσμός να καλύψει το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού;
Ηδη αυτή τη στιγμή δίνεται πάνω από 50% του μισθού, δηλαδή 800 ευρώ σε όσους γιατρούς υπηρετούν στα κέντρα Υγείας και είναι γενικοί γιατροί και παθολόγοι. Ενώ αντίστοιχα ιδιώτες γιατροί που έχουν σφαίρα ευθύνης πληθυσμού δύο χιλιάδες άτομα λαμβάνουν πάνω από 5 χιλιάδες ευρώ τον μήνα και πάνω από 60 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.
Τα επιπλέον κίνητρα που θα δοθούν θα συνδυάζονται με δυνατότητες τις οποίες θα έχουμε για επιπλέον έσοδα με επιπλέον χρήματα και τα επιπλέον κίνητρα θα έχουν να κάνουν περισσότερο σε συνεννόηση με τους Ιατρικούς Συλλόγους, ως προς το κομμάτι του χρόνου του ραντεβού που έχουν, τις επισκέψεις, αλλά και τη δυνατότητα να μπορούν να έχουν και καλύτερες αποζημιώσεις όταν έχουν βαριές περιπτώσεις ασθενών από το Δημόσιο.