Η υποχώρηση του αρχηγού και των συνεργατών του από την αρχική θέση για τήρηση του καταστατικού και εσωκομματικές κάλπες το φθινόπωρο του 2025 φαίνεται ότι προήλθε από την πίεση που ασκείται τις τελευταίες ημέρες, αλλά και την εκτίμηση ότι μια μακράς διαρκείας εσωστρέφεια, αφενός, θα χρεωθεί στον αρχηγό και την αναποφασιστικότητά του να σηκώσει το γάντι που του πετούν και, αφετέρου, θα έβλαπτε συνολικά το κόμμα.
Κοντά στις «καθαρές λύσεις» που πρότεινε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με την επιστολή του και με τις οποίες συμφωνεί η πλειονότητα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ φέρεται να βρίσκεται πλέον και ο Νίκος Ανδρουλάκης, και αυτό μένει να φανεί στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη. Εκεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα περιγράψει τον «οδικό χάρτη» των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που προγραμματίζεται για τις 30 Ιουνίου.
Δεν άρεσε ο ανασχηματισμός
Στο μεταξύ, αρνητικά -όπως αναμενόταν και συνήθως γίνεται- ήταν τα σχόλια όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε χθες.
«Αυτό το μήνυμα έλαβε ο πρωθυπουργός; Του φταίει ο κ. Σκρέκας για το μισό κιλό φέτας και τα υποδεέστερα γερμανικά απορρυπαντικά; Και προάγει αυτούς που αφήνουν διαρροές των προσωπικών δεδομένων εκλογέων;», διερωτάται με ανάρτησή του στο Χ και συνεχίζει: «Δεξιά ανακύκλωση. Περσινά ξινά σταφύλια», έγραψε σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης, «καπελώνοντας» την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που είχε βγει λίγο πριν και είχε αναφέρει σχεδόν τα ίδια πράγματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με την αναβάθμιση του κ. Λιβάνιου, όπως και με τη μετακίνηση της κ. Κεραμέως στο υπουργείο Εργασίας.
Για άγονο ανασχηματισμό αντίστροφης μέτρησης έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ.
«Η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, της στεγαστικής κρίσης, η τραγελαφική διαχείριση της αγροτικής πολιτικής και η αποδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν αντιμετωπίζονται με κομματικούς συμβιβασμούς στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά με στοχευμένες πολιτικές και αλλαγή πλεύσης», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνει ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου διατήρησαν τα χαρτοφυλάκιά τους, «συμπεριλαμβανομένων όσων δημοσίως επικαλούνταν ως άλλοθι της αβελτηρίας τους το 41%. Μήνυμα, συνεπώς, δεν ελήφθη», καταλήγει η ανακοίνωση.
Το ΚΚΕ
Σε σχόλιό του το ΚΚΕ αναφέρει ότι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός έρχεται ως συνέχεια της παρερμηνείας και διαστρέβλωσης του εκλογικού αποτελέσματος, που έκανε από την πρώτη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης, ότι δήθεν «πήρε εντολή» να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις». «Γι’ αυτόν το λόγο και σε κρίσιμες θέσεις και υπουργεία επιλέγονται δοκιμασμένα στο αντιλαϊκό έργο πρόσωπα, για να τρέξουν αυτές τις “μεταρρυθμίσεις” του κεφαλαίου και της Ε.Ε. σε βάρος των εργαζομένων και του λαού», συνεχίζει το ΚΚΕ και καταλήγει: «Το σίγουρο είναι ότι απάντηση στα κρίσιμα λαϊκά προβλήματα δεν μπορούν να δώσουν οι κυβερνητικοί ανασχηματισμοί και οι εναλλαγές προσώπων, όταν η πολιτική παραμένει η ίδια. Ούτε φυσικά αποτελούν διέξοδο οι διεργασίες και οι “ανασχηματισμοί” που επιχειρούνται στον άλλο πόλο του αστικού πολιτικού συστήματος, αυτού της αμαρτωλής Σοσιαλδημοκρατίας. Το κρίσιμο είναι να δυναμώσει ο καθημερινός εργατικός – λαϊκός αγώνας ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική και στους κάθε λογής εκπροσώπους της».
Ως «μουσικές καρέκλες» χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό η Νέα Αριστερά, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση αλλάζει τα ίδια πρόσωπα σε θέσεις. «Ο ανασχηματισμός-παρωδία του κ. Μητσοτάκη είναι τρανή απόδειξη ότι δεν πήρε κανένα μήνυμα από την κάλπη των ευρωεκλογών. Ο ριζικός ανασχηματισμός για τον οποίο μας προϊδέαζε εξελίχθηκε σε μουσικές καρέκλες», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά.