Οι εσωτερικές αντιθέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλες και δεν μπορούν να καλυφθούν από τις εντυπώσεις περί δημοσκοπικής ανόδου – η οποία ανακόπτεται και αυτό προκαλεί ανησυχία – και την προοπτική να διεκδικήσει το κόμμα την εξουσία.
Η διαφοροποίηση του Παύλου Γερουλάνου από την πολιτική των ίσων αποστάσεων έναντι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συνέχεια. Σε λίγο στο παιχνίδι θα μπει και ο Χάρης Δούκας, που θέλει καλές σχέσεις και διάλογο ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ελπίζει στο αντίβαρο της Αννας Διαμαντοπούλου που ούτε να ακούει δεν θέλει για διάλογο μεταξύ των δύο κομμάτων.
Ενδιαφέρον, όμως, είχε και η αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος με τον Παύλο Γερουλάνο εκτός αίθουσας, λέγεται ότι «άστραψε και βρόντηξε» στην προσπάθειά του να εξηγήσει γιατί το ΠΑΣΟΚ οφείλει να είναι επιθετικό και προς τη Ν.Δ. και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε σαφές ότι όποιος δεν απαντά στις επιθέσεις που δέχεται το ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός κομματικής γραμμής, αλλά αυτό δεν είναι επαρκές για να συνταχθούν μαζί του όλα τα στελέχη και κυρίως αυτά που διαφωνούν.
Ηδη οι συζητήσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ που ακολουθούν την κόντρα Ανδρουλάκη – Γερουλάνου είναι ότι με την πρώτη δυσκολία ο Ανδρουλάκης δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει, ότι δεν έχει αντιληφθεί τους νέους εσωκομματικούς συσχετισμούς, ότι κάνει τα ίδια με αυτά που έκανε πριν από την επανεκλογή του, δεν έχει πρόθεση ούτε να συνθέσει ούτε να ενώσει και άλλα τέτοια, που ακούγονταν μετά τις ευρωεκλογές.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πάντως, δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραχωρήσει το δικαίωμά του να αποφασίζει για τις στρατηγικές επιλογές του κόμματος, όπως τα θέματα που θα επιλέξει για να σηκώσει τους τόνους και να αντιπολιτευθεί την κυβέρνηση, πού θα επιδείξει συναινετική διάθεση ή πώς θα κινηθεί στο ζήτημα των πολιτικών συνεργασιών, όπου θα επιμείνει στην αμφίπλευρη διεύρυνση.
Και είναι ενδεικτικό ότι, αμέσως μετά την κόντρα Ανδρουλάκη – Γερουλάνου, η πρώτη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία, αυτή του αρμόδιου τομεάρχη Πάρι Κουκουλόπουλου με αφορμή τη θετική έκθεση αξιολόγησης της Scope Ratings για την ελληνική οικονομία, ήταν ήπια. Ο κ. Κουκουλόπουλος χαρακτήρισε την έκθεση «καλοδεχούμενη, που σίγουρα προσθέτει δυνατότητες στη χώρα», σημείωσε ωστόσο ότι «δεν προσφέρεται για θριαμβολογίες». Και κατέληξε: «Το πραγματικό ερώτημα δεν αφορά το θετικό πρόσημο της έκθεσης, αλλά αν προκύπτει ωφέλεια για οποιονδήποτε πλην των τραπεζών, που θα δανείζονται με ευνοϊκότερους όρους για να μοιράζουν περισσότερα μερίσματα στους μετόχους τους».