«Αποφασίστηκε από τη ΔΙΑΣ να αυξηθεί από τα 500 στα συνολικά 1.000 ευρώ ημερησίως το όριο για άμεσες μεταφορές χρημάτων (€500 ημερησίως για άμεσες μεταφορές χρημάτων μεταξύ φίλων και €500 για άμεσες πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες/ατομικές επιχειρήσεις). Στην πράξη, δηλαδή, ένα φυσικό πρόσωπο θα μπορεί να μεταφέρει χωρίς προμήθεια έως το ποσό των 500 ευρώ ημερησίως σε άλλα φυσικά πρόσωπα και θα έχει τη δυνατότητα συναλλαγής επιπλέον 500 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες/ατομικές επιχειρήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός: «Τα νέα όρια θα ενεργοποιηθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025. Μέσα στο 2024 η αξία των συναλλαγών μέσω IRIS υπερέβη τα 6 δισ. ευρώ, 30 φορές πάνω σε σχέση με το 2020. Η πορεία αυτή καταδεικνύει την ευρεία αποδοχή του προϊόντος από την ελληνική αγορά και δημιουργεί τις βάσεις για την επόμενη φάση ανάπτυξής του, με στόχο την καθολική επέκταση του τα επόμενα τρία χρόνια».
Μιλώντας για τις τραπεζικές προμήθειες, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη για μια πιο ανταγωνιστική λειτουργία των τραπεζών προς όφελος των δανειοληπτών και των καταθετών. «Τώρα που έχει ολοκληρωθεί η εξυγίανσή τους με τη σημαντική βοήθεια κράτους και φορολογουμένων, οι τράπεζες πρέπει με τη σειρά τους να επιστρέψουν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα προς την κοινωνία το μέρισμα της ανάπτυξης που τους αναλογεί. Να δώσουν περισσότερα και φθηνότερα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια και να μειώσουν τις χρεώσεις που προκαλούν την κοινή λογική. Η αντίδρασή τους μέχρι σήμερα, όπως είπα και την Πέμπτη στη Βουλή, δεν μας ικανοποιεί. Συνεπώς, ναι, σύντομα θα ανακοινώσουμε παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα, με στόχο την εύρυθμη και ανταγωνιστική λειτουργία τους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΝΕΡΓΙΑ
Μαρινάκης για τράπεζες: Οι λύσεις τις οποίες φέρνει η κυβέρνηση, είναι λύσεις αποτελεσματικές
Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε μια περιοχή γεμάτη με γεωπολιτικές προκλήσεις, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης: «Παρακολουθούμε με προσοχή την πολιτική αναστάτωση στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας και τον υπόλοιπο κόσμο. Και για αυτό φροντίζουμε να κάνουμε όσα πρέπει για να οχυρώσουμε τη δική μας οικονομία,… Οι προσπάθειές μας αποδίδουν: το ποσοστό ανεργίας το γ’ τρίμηνο φέτος υποχώρησε στο 9%, από 10,8% το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και 9,8% το β’ τρίμηνο του 2024. Περιορίστηκαν τα ποσοστά μερικής απασχόλησης. Αυτή η ραγδαία μείωση της ανεργίας πιέζει και τους μισθούς προς τα επάνω, καθώς η αυξημένη ζήτηση για εργαζομένους δημιουργεί καλύτερες αμοιβές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, ο μέσος μισθός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης αγγίζει πλέον τα 1.445 ευρώ και βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο που έχουμε θέσει για μέσες αποδοχές στα 1.500 ευρώ εντός της τρέχουσας θητείας».
Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν τα τελευταία 5,5 χρόνια κατά 560.000 από τον Ιούλιο του 2019, συνέχισε ο πρωθυπουργός.
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ ΑΠΟ ΤΟ 2027
«Περισσότερες, καλύτερα αμειβόμενες και πιο ασφαλείς δουλειές είναι ο στόχος της πολιτικής μας. Και σε αυτό σίγουρα συμβάλλει και νέος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού στη χώρα μας που ψηφίστηκε αυτήν την εβδομάδα και θα τεθεί σε ισχύ από το 2027 και μετά. Θυμίζω ότι, όπως έχουμε δεσμευθεί, ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ, από 650 που τον παραλάβαμε το 2019, μια αύξηση 46%. Από το 2027 και μετά, ο κατώτατος μισθός θα υπολογίζεται με βάση τρεις παράγοντες: την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και τον πληθωρισμό που επηρεάζει περισσότερο το φτωχότερο 20% των συμπολιτών μας. Στόχος μας είναι οι αυξήσεις που θα δίνονται να υπερκαλύπτουν τον πληθωρισμό, μειώνοντας τις ανισότητες, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η απασχόληση και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν θα επηρεάζονται αρνητικά. Πρόκειται για άλλο ένα βήμα σύγκλισης με την Ευρώπη, καθώς με την ίδια φόρμουλα υπολογίζεται ο κατώτατος μισθός σε αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία».