Η έναρξη εφαρμογής έχει οριστεί θεωρητικώς για σήμερα, αν και αρκετές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, θα ήθελαν και άλλη χρονική παράταση ώστε να προλάβουν να μεταβούν ομαλά στο νέο καθεστώς.
Οι Ελληνες βουλευτές πάντως, όπως και οι συνάδελφοί τους στο Ευρωκοινοβούλιο, έχουν αρχίσει εδώ και εβδομάδες να στέλνουν ηλεκτρονικά μηνύματα στους πολίτες, με τα οποία ζητούν την έγκρισή τους ώστε να συνεχίσουν να τους στέλνουν ενημερωτικά δελτία με τις δραστηριότητές τους. Τα περισσότερα από τα μέιλ είναι τυποποιημένα με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, αν και κάποιοι δεν μπορούν να συγκρατήσουν το αυθόρμητο του χαρακτήρα τους. Ετσι, δεν λείπουν χιουμοριστικές αναφορές για «τη σχέση μας που δεν πρέπει να τελειώσει».
Πάντως ο βαθμός συμμόρφωσης τόσο των ελληνικών επιχειρήσεων όσο και του Δημοσίου είναι ανησυχητικά χαμηλός, παρόλο που ο Κανονισμός GDPR έχει ψηφιστεί από τον Απρίλιο του 2016 και προέβλεπε διετή περίοδο προσαρμογής. Το γεγονός δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, τονίζοντας πως, λίγες μόλις μέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής θυμήθηκε να συγκροτήσει επιτροπή διενέργειας συνοπτικού διαγωνισμού για τον προσδιορισμό του βαθμού συμμόρφωσης του υπουργείου του στις απαιτήσεις του Κανονισμού. «Καλό θα ήταν ο κ. Παππάς πριν κατακτήσει το Διάστημα να ασχοληθεί έστω με τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του υπουργείου του», κατέληξε η κ. Ασημακοπούλου.
Δ. ΚΟΝΤ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]