Διαμαρτυρόμενος για τις συνεχείς διακοπές είπε «Ξέρω ότι είμαι σε μαγαζί του ΣΥΡΙΖΑ αλλά να μιλήσω» και χαρακτήρισε τον «Άγγελο Τσέκερη σαν δημοσιογράφο που λειτουργεί ως κομματικό στέλεχος».
https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=9OU9-LdqtFM
Ο παρουσιαστής της εκπομπής Πανος Χαρίτος ζήτησε από τον Κωστή Χατζηδάκη να ανακαλέσει. «Υπάρχουν όρια στο τι λέτε εδώ μέσα» ενώ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δήλωσε θιγμένος από την αντιμετώπιση που υπήρχε απέναντί του.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=130&v=EDUKfSUUNmg
Σε ότι έχει να κάνει με την πολιτική συζήτηση ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης μίλησαν για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό, τις επενδύσεις, τις προσλήψεις, τον εκλογικό νόμο απαντώντας στις ερωτήσεις του οικοδεσπότη κ. Χαρίτου, του διευθυντή του Ελεύθερου Τύπου Πάνου Αμυρά , του διευθυντής της εφημερίδας «Αυγή», Άγγελου Τσέκερη και του πολιτικού συντάκτη των εφημερίδων «Βήμα» και «Νέα» Άρη Ραβανού.
Πορευόμαστε θετικά και είμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία απ’ ότι πριν ή τέσσερις μήνες» είπε, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.
«Από συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ προκύπτει ότι έγιναν βήματα ουσιαστικά, όμως παραμένει το ζητούμενο, που είναι μια συνολική συμφωνία που δεν τεμαχίζεται. Η θέση της ελληνικής πλευράς είναι γνωστή και περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση που προϋποθέτει συνταγματική αλλαγή εκ μέρους της ΠΓΔΜ» πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.
Συνεχίζοντας, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει δυο και τρεις διαφορετικές γραμμές στο θέμα αυτό, ενώ επιλέγει να είναι ανακόλουθη ως προς την καραμανλική γραμμή.
«Η ΝΔ κατηγορεί γενικά και αόριστα την κυβέρνηση ότι δεν αποσαφηνίζει τη στάση της, ενώ είναι δεδομένο ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη θετική συγκυρία και για πρώτη φορά κυβέρνηση έχει κάνει τόσα βήματα» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.
«Είναι εθνικό θέμα, και χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις και πλεόνασμα υπευθυνότητας. Είναι ευχής έργον να υπάρξουν οι 180 (βουλευτές) αλλά δεν εξαρτάται μόνο από την κυβέρνηση» είπε ο κ. Σκουρλέτης και εκτίμησε ότι «τα εθνικά ζητήματα, δεν πρέπει να μπαίνουν εν είδει δημοψηφίσματος και διλλήματος στον κόσμο».
Αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας τόνισε, ότι «το καινούργιο ποιοτικό στοιχείο είναι ότι ολοκληρώνουμε ένα πρόγραμμα χωρίς να μπαίνουμε στο επόμενο. Αυτό είναι μια μεγάλη ποιοτική διαφορά» είπε και πρόσθεσε.
«Βαδίζουμε σε νέα κατάσταση, και έχουμε ενθαρρυντικά στοιχεία. Υπάρχει αύξηση των εξαγωγών μετά από πολλά χρόνια. Υπάρχουν σταθερά θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αποκλιμάκωση της ανεργίας θετικές εκτιμήσεις διεθνών οίκων το τραπεζικό σύστημα φαίνεται μετά από χρόνια ότι ξαναπατάει στα πόδια του».
Ερωτηθείς για τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος για μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου είπε πως «αν επιβεβαιωθεί αυτή η δυναμική της οικονομίας είμαστε οπλισμένοι με επιχειρήματα για να ξαναθέσουμε το θέμα του επανασχεδιασμού των δεσμεύσεων μας και μπορούμε να πετύχουμε ισχυρότατα αποτελέσματα»|.
Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «από τη στιγμή που οι στόχοι των πλεονασμάτων έχουν πιαστεί δεν υπάρχει λόγος να πάμε σε μια άλλη προσέγγιση, όπως αυτή του ΔΝΤ. Θεωρώ θετικό να μην παραμείνει το ΔΝΤ γιατί από καλύτερες θέσεις θα κάνουμε τη συζήτηση για τις συντάξεις κι άλλα ζητήματα» είπε ο υπουργός Εσωτερικών.
Άσκησε κριτική στη ΝΔ και για το θέμα των προσλήψεων λέγοντας, ότι ενώ από το 2019 συμφωνήθηκε οι προσλήψεις να είναι μια πρόσληψη για κάθε μια αποχώρηση, ο κ. Μητσοτάκης υπερφαλαγγίζει θεσμούς και λέει ότι η σχέση αυτή πρέπει να παραμείνει μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις.
Αναφερόμενος στη ΔΕΗ υποστήριξε ότι τα σημερινά προβλήματα της ΔΕΗ, οφείλονται στην ανυπαρξία μιας ενεργειακής στρατηγικής των προηγουμένων ετών. «Παραλάβαμε ένα δυσθεώρητο χρέος από την κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν αυξήθηκαν τα τιμολόγια επί των ημερών μας έγιναν οι ρυθμίσεις των 36 δόσεων και υπήρξε για πρώτη φορά η αποκλιμάκωση των χρεών. Στον τομέα της ενέργειας έγιναν εγκλήματα όπως στην υπόθεση του ΔΕΣΦΑ. Ευτυχώς ακυρώθηκε ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης και σώθηκε η εγχώρια αγορά από μία επιβάρυνση 500 εκατ. ευρώ που θα επιβάρυνε επιχειρήσεις και νοικοκυριά» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.
Χαρακτήρισε «υπερώριμο» το θέμα της κατάτμησης των εκλογικών περιφερειών, ενώ εμφανίστηκε ανοικτός στο θέμα της ψήφου των αποδήμων.
«Ας προχωρήσουμε σε αυτό και βλέπουμε και θέμα ψήφου Ελλήνων εξωτερικού» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «υπάρχει περιθώριο να δούμε τεχνικό και πολιτικό τρόπο, ώστε να είμαστε συμβατοί με το Σύνταγμα».
Σχετικά με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε το υπάρχον σύστημα ως «το πιο αντιδημοκρατικό στην Ευρώπη. Δε μπορεί οι τοπικές κοινωνίες είναι κακέκτυπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να ανοίξει προς τον κόσμο», τόνισε.
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης
«Είναι δεδομένη τη θέση μας ότι χρειάζεται ενιαία και οριστική λύση, με μια συμφωνία που να περιλαμβάνει μία ονομασία erga omnes και να αντιμετωπίζει τα ζητήματα της αναθεώρησης του συντάγματος, της γλώσσας, της μακεδονικής εθνότητας, του αλυτρωτισμού στο σύνολό της» τόνισε από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε.
«Φαίνεται, ότι μια τέτοια λύση δεν είναι μπροστά μας, αλλά μια λύση που πηγαίνει σε σαλαμοποίηση του θέματος και παραπέμπει θέματα όπως το σύνταγμα στο μέλλον και άλλα ζητήματα δεν τα αντιμετωπίζει καθόλου. Αν αυτό συμβαίνει, δεν μας ικανοποιεί. Αν ο πρωθυπουργός κρίνει ότι πρέπει να ενημερώσει την ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, είμαστε ανοικτοί για κάθε ενημέρωση».
Υποστήριξε ότι το πρόβλημα δεν είναι στη ΝΔ, αλλά στην κυβέρνηση που μιλάει με δύο γλώσσες.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι ο κ. Τσίπρας θα φέρει την όποια λύση στη Βουλή όχι γιατί δεν θα βρει τις ψήφους – πιστεύω ότι θα τις βρει- αλλά δεν ξέρω πως θα μπορέσει να χειριστεί τον κόσμο των συλλαλητηρίων», είπε ο κ. Χατζηδάκης ενώ εκτίμησε ότι τα , συλλαλητήρια προκλήθηκαν από την ευαισθησία που υπάρχει για το θέμα, και, από τις ταπεινώσεις που αισθάνεται ότι έχει υποστεί ο Έλληνας πολίτης λόγω των μνημονίων και της κρίσης.
«Δεν ήταν μόνο ψηφοφόροι της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που είχαν διαπαιδαγωγηθεί διαφορετικά από τον Ανδρέα Παπανδρέου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τα θέματα της Οικονομίας ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «αντί να πάμε μπρος πήγαμε πίσω. Η οικονομία σέρνεται και δεν έχει προοπτική.
Ανάπτυξη δεν μπορεί να προκύψει με δυσπιστία στην επιχειρηματικότητα, 34 νέους φόρους. Χρειάζεται ένα άλλο μείγμα πολιτικής, χρειάζεται στροφή στη σοβαρότητα, χαμηλότεροι φόροι, χαμηλότερες δαπάνες στροφή στην επιχειρηματικότητα».
Για το θέμα των προσλήψεων στο δημόσιο, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε, ότι η αναλογία μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις δεν θα εφαρμοσθεί οριζόντια και θα δοθεί προτεραιότητα στην Παιδεία και στην Υγεία.
Ερωτηθείς για το εάν η ΝΔ θα εφαρμόσει τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, απάντησε ότι η ΝΔ θα μεταβάλλει τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα εισοδήματα άνω των 5.600 ευρώ από 20% σε 9% και από αυτό θα ωφεληθούν και οι συνταξιούχοι.
Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις είπε ότι η ΝΔ θα εφαρμόσει το ολλανδικό μοντέλο διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή κράτους εργοδοτών και εργαζομένων και θα καταργήσει τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους.
Σε ότι αφορά τη ΔΕΗ, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει το πρόγραμμα της μικρής ΔΕΗ «έτσι ώστε τα χρήματα των ιδιωτικοποιήσεων να πάνε στη ΔΕΗ και όχι στους πιστωτές έτσι ώστε να παραμείνει περιφερειακή δύναμη,
Η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα, ώστε η ΔΕΗ που έχει το 95% της αγοράς να πάει σε πέντε χρόνια στο 50%».
Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός του με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επειδή δεν μπορεί να ελέγξει την αυτοδιοίκηση προσπαθεί να την μπαχαλοποιήσει».
Για το θέμα της ψήφου των αποδήμων είπε ότι η ΝΔ από το 2016 είχε καταθέσει τροπολογία στον εκλογικό νόμο που προέβλεπε να ψηφίζουν στα προξενεία οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ενώ εμφανίστηκε θετικός στο θέμα της κατάτμησης των εκλογικών περιφερειών της Β Αθήνας και των υπολοίπων Αττικής.
«Να καθίσουμε κάτω και να δούμε. Εμείς θέλουμε διπλά και τριπλά. Να φέρουμε μαζί τις ρυθμίσεις αυτές και εδώ είμαστε να τις ψηφίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]