Την Παρασκευή να πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας συζήτηση στην Ολομέλεια, που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και είχε ζητήσει και η αντιπολίτευση. Την ερχόμενη Δευτέρα να διεξαχθεί, με διευρυμένο κατάλογο ομιλητών, η συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και στη συνέχεια, την ερχόμενη εβδομάδα, να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με τις ακροάσεις των προσώπων που έχουν ζητήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και όσα ακόμα προκύψει ότι θα πρέπει να κληθούν σε ακρόαση.
Ανοιχτοί σε όλα
Κυβέρνηση και κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ. εμφανίσθηκαν ανοικτοί σε όλα τα αιτήματα, ακολουθώντας τη συνταγματική και κοινοβουλευτική τάξη – και κυρίως με στόχο τη θεσμική λειτουργία της ΕΥΠ, με διαφάνεια, απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων και του σημαντικού εθνικού έργου που επιτελεί για την ασφάλεια της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ν.Δ., κατά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, συμφώνησε και στη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά και στη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής, όχι όμως μόνο με αποκλειστικό αντικείμενο εξέτασης την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και για παλαιότερες υποθέσεις. Καθώς, όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Γιάννης Μπούγας, μόνο έτσι μπορεί να υπάρξουν γενικευμένα συμπεράσματα που θα οδηγήσουν και σε παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην εθνική υπηρεσία, εάν είναι αυτό που πραγματικά μας ενδιαφέρει και όχι η μικροπολιτική.
Συμφωνία
Ενα σκεπτικό, ειδικά για το έργο της Εξεταστικής, με το οποίο, όπως φαίνεται, πέραν του «κοινού μπλόκου» της αντιπολίτευσης, συμφωνούν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αφού και το ΚΚΕ ζήτησε να τεθεί προς διερεύνηση το θέμα των συνακροάσεων του τηλεφωνικού κέντρου του Περισσού πριν έξι χρόνια, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Η Ελληνική Λύση ζητά να εξεταστεί η υπόθεση του 2016 με τις παρακολουθήσεις των 17 βουλευτών και το ΜέΡΑ25 να εξετασθούν γενικότερα οι περιπτώσεις παρακολουθήσεων πολιτών από την ΕΥΠ.
Η συμπόρευση της αντιπολίτευσης περισσότερο υπήρξε ως προς την άμεση σύγκληση αυτή την εβδομάδα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Μάλιστα, η σύμπτυξη της αντιπολίτευσης εμφανίσθηκε και με μία σχεδόν κοινή πρόταση στα πρόσωπα που θέλουν να κληθούν για ακρόαση, και αυτά είναι: ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, η αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου, ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος.
Πυροτεχνήματα…
Ο ΣΥΡΙΖΑ, στη δική του πρόταση, έχει συμπεριλάβει και τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Η πρόταση για άμεση ακρόαση και του κ. Θεμιστοκλή Δεμίρη «σκόνταψε» σε θεσμικό κώλυμα, καθώς ακόμα δεν έχει διεξαχθεί η ακρόαση και δεν έχει πραγματοποιηθεί η γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το διορισμό του στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ. Μια πρεμούρα της αντιπολίτευσης που κατέδειξε την επικοινωνιακή εκμετάλλευση της υπόθεσης, καθώς υπερπήδησε τη θεσμική τάξη και ακολουθία των πραγμάτων. Ετσι, η Διάσκεψη των Προέδρων, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε να ακολουθηθεί και η ουσία και η θεσμική τάξη. Και έτσι προγραμμάτισε αύριο Τετάρτη να πραγματοποιηθεί η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το διορισμό στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ του κ. Δεμίρη και την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανόν Τετάρτη ή Πέμπτη, να υπάρξει η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών με τις ακροάσεις των προσώπων που επιθυμούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σύμφωνα με τον ΚτΒ.
Βελτιωμένη πρόταση
Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Γιάννης Μπούγας, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει διεύρυνση του αριθμού των προσώπων που θα κληθούν για ακρόαση στην Επιτροπή, καθώς θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις και όχι μόνο η υπόθεση Ανδρουλάκη, ώστε με ασφάλεια να εξαχθούν συμπεράσματα για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ και τις θεσμικές αλλαγές που θα πρέπει να υπάρξουν. Γι’ αυτό και ο κ. Μπούγας, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και σχετική αυτοτελή πρόταση που θα κάνει η Κ.Ο. της Ν.Δ. προς την Επιτροπή μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., σε ερώτηση για το αν η Ν.Δ. καταθέσει δική της πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με διευρυμένο χρονικό διάστημα διερεύνησης και άλλων παλαιότερων υποθέσεων, απάντησε πως η Ν.Δ. επιθυμεί να υπάρξει μια τέτοια διερεύνηση και θα το επιδιώξει, αλλά όχι με κατάθεση αυτοτελούς προτάσεως, αλλά με την αποδοχή σχετικής βελτίωσης της πρότασης που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ. Κάτι που, όπως παρατήρησε, εάν γίνει, η Εξεταστική που θα συγκροτηθεί δεν θα είναι μια Επιτροπή με απόφαση της μειοψηφίας, αλλά ευρύτατης αποδοχής. Να υπενθυμίσουμε, βέβαια, πως ακόμα και σε περίπτωση που υπάρξει η συγκρότηση μιας Εξεταστικής Επιτροπής με ένα «στενό» αρχικά πεδίο διερεύνησης, εάν από τις εργασίες της προκύψουν στοιχεία ευρύτερων περιπτώσεων, τότε, με απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής, παρέχεται η δυνατότητα να ζητηθεί από την Ολομέλεια η διερεύνηση του έργου της. Μία απόφαση που μπορεί να ληφθεί με 151 ψήφους σε δεύτερο χρόνο.
Το ΚΚΕ
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ανέφερε πως «αυτονόητα υποστηρίζουμε τα αιτήματα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. για συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής και σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας», επιμένοντας, όμως, ότι θα πρέπει, μετά από έξι χρόνια, να υπάρξουν απαντήσεις και για τις συνακροάσεις του τηλεφωνικού κέντρου του Περισσού. Επεσήμανε ότι οι προσδοκίες για απαντήσεις από τις εργασίες των Εξεταστικών και των Επιτροπών είναι μηδαμινές, όπως έχει δείξει η εμπειρία μέχρι σήμερα, και τόνισε πως το τερατώδες θέμα είναι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ, όπως αυτό έχει ψηφιστεί από όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και σε καμία περίπτωση αυτό δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, αλλά τις ανάγκες της Ε.Ε. και των αμερικανατοϊκών επιδιώξεων.
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.
Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση
Αποφασισμένο να κλιμακώσει τη μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εμφανίσθηκε χθες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., τόσο στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων όσο και με τις δύο κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες στις οποίες προχώρησε ζητώντας άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, καθώς και την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.
Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ., Ευαγγελία Λιαγκούλη, αμέσως μετά τη ΔτΠ, σε δηλώσεις της χαρακτήρισε τη συνεδρίαση «πολιτικά θλιβερή», υποστηρίζοντας πως «οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν προαποφασισμένες από την κυβέρνηση, με στόχο να αποκρύψει την αλήθεια από τον ελληνικό λαό». Ανέφερε πως «η Ν.Δ. δεν δέχθηκε να προηγηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας πριν τη διεξαγωγή της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, να προσέλθουν ΕΥΠ και υπουργοί και να πουν, αυτή τη φορά, την αλήθεια».
Εμμέσως πλην σαφώς, στη δήλωσή της η κυρία Λιαγκούλη υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. είναι αυτό που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, λέγοντας πως οι αποφάσεις της ΔτΠ ελήφθησαν μόνο με τις ψήφους από την πλειοψηφία του κόμματος της Ν.Δ.
Οι κινήσεις της Χαριλάου Τρικούπη δείχνουν ότι στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν κανένα κενό σε ανάληψη θεσμικών κινήσεων, αλλά και στην οξύτητα της αντιπαράθεσης, που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η Κουμουνδούρου. Χαρακτηριστικός είναι, άλλωστε, όχι μόνο ο τόνος της πρότασης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, ειδικά με τον τρόπο που στο κείμενο διατυπώνει ευθέως την «ύπαρξη ευθυνών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη», αλλά και στις ανακοινώσεις του, όπου συμπεριλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «συμμετέχει πρόθυμα» στο να υπάρχει μια ακόμη «κοκορομαχία» στη Βουλή, «σωσίβιο» στο δικομματισμό. «Εμείς, αντίθετα», τονίζουν, «θα επιμείνουμε στη συζήτηση με στοιχεία, ώστε να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια, και δεν θα επιτρέψουμε καμία προσπάθεια κουκουλώματος, όσο και αν το επιχειρούν».
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Συναγερμός γα τη σφοδρή κακοκαιρία – Πού θα χτυπήσουν σήμερα τα έντονα φαινόμενα
Επιδότηση ρεύματος: Σήμερα οι ανακοινώσεις Σκρέκα – Πού θα κινηθούν οι νέοι λογαριασμοί