Ωστόσο, όπως ισχυρίστηκαν, έθεσαν υπόψη του πρωθυπουργού προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν, ζήτησαν άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, να δοθεί λύση στο θέμα της Λίμνης Κάρλα και σημείωσαν ότι το βαμβάκι δεν πρέπει να φύγει από τη Θεσσαλία ενώ αναφέρθηκαν και στα θέματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς.
«Για εμάς είναι κόκκινη γραμμή να φύγει το βαμβάκι από τη Θεσσαλία», είπε μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της Διεπαγηματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Ευθύμιος Φωτεινός. Ανέφερε ότι η ολλανδική εταιρεία στο master plan για τη Θεσσαλία έκανε μια πρόταση σχετικά με το βαμβάκι και πρόσθεσε ότι «εμείς θα απαντήσουμε με μελέτες από τα πανεπιστήμια ότι το βαμβάκι δεν είναι τόσο υδροφόρο που λένε και ότι πρέπει να παραμείνει στον κάμπο».
Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς ζήτησε από την πλευρά του να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις προς τους Θεσσαλούς αγρότες, για να έχουν ρευστότητα ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Επίσης, ζήτησε την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στα χωράφια και στάθηκε στη Λίμνη Κάρλα που όπως τόνισε «κανείς παραγωγός δεν μπορεί να καλλιεργήσει» προσθέτοντας πως «όσο καιρό θα χρειαστεί για να γίνουν τα χωράφια πάλι καλλιεργήσιμα, θα πρέπει να έχουν ένα εισόδημα».
Τέλος, ο Πρόεδρος της παράκτιας αλιείας Μαγνησίας, Παναγιώτης Περάκης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητήθηκε οι αποδείξεις να στέλνονται στο my data μια φορά το μήνα και όχι κάθε μέρα όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Επίσης, ζητήθηκε η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και η κατάργηση των «τελών κυκλοφορίας» στα σκάφη όπως είπε.
Τέλος υπόψη του πρωθυπουργού έθεσε το πρόβλημα με τα θηλαστικά που αντιμετωπίζουν οι αλιείς. «Έχουν γίνει κάποια βήματα και σιγά σιγά μας είπαν ότι θα γίνουν και άλλα » κατέληξε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση τόνισε πως: Δρομολογήθηκε η νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τη ρύθμιση για χαμηλό ηλεκτρικό ρεύμα σε αγρότες και κτηνοτρόφους σε βάθος 10ετίας Σε 3 μήνες από τώρα έχουμε ευρωεκλογές, ένα από τα κρίσιμα ζητήματα είναι η αγροτική πολιτική. Η άποψή μας είναι σαφής και χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις στη Κοινή Αγροτική Πολιτική. Επενδύουμε στην τεχνολογία και την τεχνογνωσία στον πρωτογενή τομέα.
Ενα από τα σημαντικά ζητήματα που θα κληθούμε να συζητήσουμε στις ευρωεκλογές είναι το τι θα γίνει με την ΚΑΠ. Η δική μας άποψη είναι ότι χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις και ήδη το υπουργείο έχει καταθέσει μια σειρά από σκέψεις στο συμβούλιο υπουργών. Ενδεχομένως να χρειαστεί μια πιο ουσιαστική μεσομακροπρόθεση συζήτηση, η οποία ίσως φτάσει και στο δικό μας επίπεδο, για την ταχύτητα με την οποία υλοποιούμε την πράσινη μετάβαση και τι σημαίνει αυτό για τις υποχρεώσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων».
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη αξία στα συνεργατικά σχήματα στον πρωτογενή τομέα. «Τα έχουμε στηρίξει μέσα από φορολογικά και άλλα κίνητρα. Επενδύουμε και στην τεχνολογία και στην τεχνογνωσία έτσι ώστε ο πρωτογενής τομέας να είναι ανταγωνιστικός, καινοτόμος και εξαγωγικός. Ετσι ώστε η αξία που δημιουργείται, ειδικά όσον αφορά τις εξαγωγές μας, να μπορεί να παραμένει στη χώρα και την καρπώνονται όλοι οι κρίκοι της παραγωγικής αλυσίδας», κατέληξε.
Η εισήγηση του πρωθυπουργού:
Στο μεταξύ, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στο ΕΡΤNews έκανε λόγο για άμεσες ενισχύσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα στους πληγέντες.
Για τις ενισχύσεις των αγροτών, σημείωσε συγκεκριμένα:
«Μόνο οι ενισχύσεις, άμεσες και έμμεσες, των αγροτών, είναι περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ. Μέχρι αυτή την ώρα έχουμε μισό δισ. είτε από τον ΕΛΓΑ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε ενεργοποιήσει, είτε από την κρατική αρωγή.
Περίπου μισό δισ. έχει μέχρι αυτή την ώρα έχει δοθεί στους αγρότες, αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους. Όμως έρχεται περίπου άλλο ένα δισ. που ακολουθεί την πορεία των ενισχύσεων των αγροτών (…)
Τα 40 και πλέον εκατομμύρια που έχουμε δρομολογήσει για τα πρώτα δύο χρόνια ως αποζημίωση, ως ενίσχυση των ανθρώπων αυτών, να κατευθυνθούν με δίκαιο τρόπο στους έχοντες κτήματα που βρίσκονται κάτω από το νερό».
Στο μεταξύ, νέες διευκολύνσεις για τους αγρότες αναμένεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επίκεντρο μάλιστα τις φυσικές καταστροφές.
Βασικός πυλώνας αναμένεται να είναι οι καιρικές συνθήκες και η δυνατότητα παρέκκλισης των αγροτών. Επίσης, η δυνατότητα να παρεκκλίνουν από υποχρεώσεις εάν αυτές έχουν περισσότερες συνέπειες αντίο να βοηθούν. Σημαντικό κομμάτι αποτελεί η ακύρωση της απαίτησης για διατήρηση 4% αρόσιμης έκτασης υπό αγρανάπαυση ή διάτηρησης με μη παραγωγικά στοιχεία, αλλά και εξαιρέσεις για γεωργικές εκτάσεις μέχρι 10 εκτάρια. Αντί γι’αυτό η πρόταση θα κάνει λόγο για εθνικά οικολογικά προγράμματα με εθελοντική εφαρμογή με οικονομική ενίσχυση για τους αγρότες, ώστε να δοθούν κίνητρα για τη βιοποικιλότητα.
Αυτές οι προτάσεις δεν σημαίνει ότι θα περάσουν όλες και ακριβώς έτσι.Χρειάζεται συζήτηση και ζύμωση. όμως φαίνεται διάθεση να κινηθούν γρήγορα τα πράγματα. Συζήτηση για το αγροτικό θα γίνει και στη σύνοδο κορυφής, όμως το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην Επιτροπή η οποία μέσα από προτάσεις που θα συζητιούνται εν συνεχεία σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων θα προσπαθήσει με τα κράτη-μέλη να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Το επόμενο διάστημα έμφαση θα δοθεί σε επιπλέον πρωτοβουλίες και στην αντιμετώπιση των καταχρηστικών εμπορικών πρακτικών που πλήττουν τους αγρότες.
Ειδήσεις σήμερα
ΝΔ: Ο κ. Κασσελάκης εμφανίζεται σαν αντίγραφο του κ. Τσίπρα σε εκδοχή influencer
ΠΑΣΟΚ – Ευρωεκλογές: Υποψήφιοι οι Τσουκαλάς, Μαρκογιαννάκη και Δαφέρμου
Μητσοτάκης από το «Μεταξά»: 80 νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας αλλάζουν όψη