Η μια εκφράζεται κυρίως από τον Α. Σκέρτσο, τον Κ. Σκρέκα και τον καθηγητή του ΕΜΠ (σύμβουλο και του Κ. Μητσοτάκη και του υπ. Ενέργειας) κ. Κάπρο, η οποία πιέζει για τη λήψη εθνικών μέτρων αν η Ευρώπη δεν πάρει γενναίες αποφάσεις τον Μάιο. Είναι η σχολή σκέψης που φλερτάρει πιο ανοιχτά με τα οριζόντια μέτρα και τον περαιτέρω δανεισμό της χώρας.
Η δεύτερη σχολή σκέψης, που εκφράζεται κυρίως από τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλη, αλλά συμπίπτει και με το υπ. Οικονομικών, επιμένει στη στοχευμένη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με χρήματα στην τσέπη του πολίτη, χωρίς να διακινδυνεύσουν με εκτροχιασμό τα δημοσιονομικά.
Ενιαία αντίληψη
Τον προβληματισμό που υπάρχει φαίνεται πως επιτείνουν η ασάφεια αλλά και οι διαφορετικές εκτιμήσεις που επικρατούν ως προς τις προσδοκίες που υπάρχουν για τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου. Ευλόγως, όσοι εκτιμούν ότι «η Ε.Ε. δεν θα κάνει τίποτα» τάσσονται υπέρ των μονομερών πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης. Αντιθέτως, όσοι εκτιμούν ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να παραβλέψει τον τεράστιο πολιτικό -εκτός από τον οικονομικό- κίνδυνο», που πλανάται από πάνω της, «δεν θα μείνει αδρανής» και για το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και για την από κοινού αγορά του.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως εκτιμούν, η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να βγει μπροστά, καθώς:
- Η ελληνική οικονομία παραμένει από τις πιο ευάλωτες της Ε.Ε.
- Παρ’ όλα αυτά στη διάρκεια της πανδημίας έδωσε την τρίτη μεγαλύτερη στήριξη από όλα τα κράτη-μέλη.
Μια βεβιασμένη κίνηση, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, που έχει προγραμματιστεί για τον Αύγουστο.
Ωστόσο διαμορφώνεται μια ενιαία αντίληψη που κινείται στο τρίγωνο «είμαστε με τους πολλούς, όχι με τους λίγους-χρήματα στη τσέπη του πολίτη-μεγαλύτερη ενίσχυση των λογαριασμών του ρεύματος».
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Ζεστό χρήμα
Σε κάθε περίπτωση εκπονούνται παράλληλα σχέδια εθνικής δράσης, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα έως τις 16 Μαΐου, όταν η Κομισιόν θα κάνει την τελική εισήγηση στη Σύνοδο Κορυφής της 31ης Μαΐου. Ενώ στο μεταξύ αναμένονται εξελίξεις και παρεμβάσεις.
Μέχρι στιγμής οι πολίτες το μόνο που έχουν δει είναι η επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος -που δεν κρίνεται επαρκής- και η μείωση της τιμής του ντίζελ στα πρατήρια. Από αύριο και στη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας θα δοθούν 500 εκατ. ζεστό χρήμα, τα οποία θα ενισχύσουν την τσέπη του πολίτη, καθώς και η επιδότηση για τα καύσιμα.
Αμέσως μετά το Πάσχα θα αποφασιστεί η τελική αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα φανεί στη μισθοδοσία στο τέλος Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατώτατος μισθός θα υπερβαίνει τα 700 ευρώ, χωρίς να αποκλείεται και κάποια πιο θετική έκπληξη.
Τα υπερκέρδη
Στο τέλος Απριλίου επίσης η ΡΑΕ θα έχει δώσει τα τελικά στοιχεία για τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας, τα οποία θα φορολογηθούν με 90%, δημιουργώντας νέα περιθώρια για την περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνίας.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, τουλάχιστον για το επόμενο 15ήμερο θα υπάρξει «μια μικρή ανακούφιση», η οποία θα αποσυμπιέσει και την πολιτική πίεση που αισθάνεται η κυβέρνηση. Κι αυτό όπως φαίνεται θα είναι το κρίσιμο 15’ημερο, στο οποίο το Μ. Μαξίμου θα πάρει τις τελικές αποφάσεις με ψυχραιμία, δημιουργώντας την κρίσιμη «γέφυρα για το επόμενο τρίμηνο».
Μέσα στον Μάιο, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την αύξηση στην επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, θα διαμορφωθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις-μέτρα στήριξης, που αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο αισθητά στην τσέπη του πολίτη. Σε αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να βοηθήσει και ο τουρισμός, ο οποίος συνεχίζει να στέλνει ελπιδοφόρα μηνύματα.