Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ που ζητά διπλές εκλογές, δεν τις ζητά για να γίνει κυβέρνηση, αλλά για να… ξαναζυγιστούν τα κόμματα και το «κόμμα Κασσελάκη» να καταγράψει πάνω από 17%. Το οξύμωρο γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, αν συνεκτιμήσει κανείς πως η Ν.Δ., η οποία είναι το κόμμα της σταθερότητας και της κυβερνησιμότητας, δεν έχει άλλον αντίπαλο, πέραν του εαυτού της.
Δημοσκοπήσεις
Ολες οι δημοσκοπήσεις -δημοσιευμένες και «κρυφές»- που έγιναν μετά την τριήμερη μάχη στη Βουλή για τα Τέμπη, δεν αμφισβητούν την άνετη επικράτησή της, με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα. Ωστόσο, η κυβέρνηση μοιάζει να δοκιμάζεται από τον «νόμο του Μέρφι». Μετά τα Τέμπη που, όπως φαίνεται, δεν τέλειωσαν με την πρόταση δυσπιστίας, προέκυψε και η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, η οποία απειλεί να γίνει «τα Τέμπη της ΕΛ.ΑΣ.».
Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση οργανώνει την αντεπίθεσή της. Ολα δείχνουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης «θα πάρει επάνω του» την προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ. Είναι σχεδόν έτοιμο ένα πρόγραμμα περιοδειών και συγκεντρώσεων του πρωθυπουργού σχεδόν σε όλη τη χώρα. Και δεν είναι καθόλου τυχαία η επαναφορά στον λόγο του Κ. Μητσοτάκη του χαρακτηρισμού της Ν.Δ. -εκτός από σταθερά μεταρρυθμιστικής δύναμης- ως «έκφρασης του λαϊκού κόμματος».
Οπως δεν είναι καθόλου τυχαία η αποστροφή της ομιλίας του στο Συνέδριο του κόμματος για την ανάγκη να ισχυροποιηθεί «ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό ρεύμα», το οποίο έχει τις ρίζες του στο κίνημα «Μένουμε Ευρώπη». Το οποίο ήταν η αφετηρία για την αποκαθήλωση του λαϊκισμού και της τοξικότητας, αλλά και για την πολιτική ανατροπή του 2019 και τον διπλό εκλογικό θρίαμβο του 2023. Αλλά θα είναι και η απάντηση στον ακτιβισμό της αντιπολίτευσης, που επιδιώκει την εργαλειοποίηση των τραγωδιών, το εμπόριο του ανθρώπινου πόνου και τη μετατροπή του δημόσιου βίου σε ρωμαϊκή αρένα.
Νέα εκκίνηση
Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός, έχοντας αντιληφθεί τα λάθη και τις παραλείψεις της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης, επιδιώκει να «καθαρίσει» τον ορίζοντα για την τριετία που ακολουθεί μετά τις ευρωεκλογές. Αυτή η προσπάθεια, που κατατείνει στο να τα «αλλάξει όλα» και να γίνει κυβερνητικό restart μετά τις ευρωεκλογές, προϋποθέτει ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, ένα ποσοστό κοντά και πάνω από το 33%, που είχε πάρει η Ν.Δ. στις ευρωεκλογές του 2019. Η πραγματοποίηση ενός μεγάλου ανασχηματισμού μετά τις 9 Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σχεδόν προεξοφληθεί στους κόλπους του Μ. Μαξίμου. Σύμμαχοι του Κ. Μητσοτάκη σε αυτήν την προσπάθεια είναι:
1 Η ανάγκη για σταθερότητα και όχι πισωγύρισμα που θέλει η κοινωνία. Η οποία σε πολύ μεγάλη πλειοψηφία (πάνω από 62%) δεν θέλει διπλές εκλογές.
2 Η σχεδόν παντελής έλλειψη ανταγωνισμού στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής και της προγραμματικής-μεταρρυθμιστικής υπεροχής έναντι της αποσπασματικής ή και ανύπαρκτης πολιτικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
3 Η καταφανής υπεροχή του στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, που έχει έναντι του Στ. Κασσελάκη και του Ν. Ανδρουλάκη.
4 Ο «εμφύλιος» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση.
5 Η διαπίστωση πως οι απώλειες της Ν.Δ. δεν στρέφονται ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά πηγαίνουν κυρίως στην «γκρίζα ζώνη», η οποία είναι «ζώνη τράνζιτ»-ενδιάμεσος σταθμός είτε για την επιστροφή είτε για την έκδοση εισιτηρίου για άλλο προορισμό. Και δευτερευόντως στρέφονται σε κόμματα καταγγελίας, όπως π.χ. η Ελληνική Λύση ή η Φωνή Λογικής, τα οποία όμως δύσκολα αντέχουν σε εθνικές εκλογές, όπου τα διλήμματα είναι πολύ πιο σκληρά και ρεαλιστικά.
Προβληματισμοί
Εμπόδια είναι η αίσθηση «μεταβατικότητας» που έχει δημιουργηθεί στο Μ. Μαξίμου μετά την αποχώρηση των Γ. Μπρατάκου και Στ. Παπασταύρου και η δημιουργία κλίματος αμφισβήτησης του κράτους. Προβληματισμός υπάρχει και για τη ραχοκοκαλιά της Ν.Δ. που είναι η μεσαία τάξη. Τα στοιχεία που επεξεργάζονται οι επιτελείς της κυβέρνησης δείχνουν δείγματα δυσαρέσκειας από τμήματα της μεσαίας τάξης.
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
«Μάχη» με παθογένειες και ακρίβεια
Στις 65 μέρες που απομένουν για τις ευρωεκλογές η Ν.Δ. θα βάλει ως προτεραιότητες:
1 Τη ριζική σύγκρουση με τις χρόνιες παθογένειες του κράτους,
2 Την καθημερινότητα των πολιτών, με άξονες κυρίως την ακρίβεια και την ένταση των ελέγχων και τη συνέχιση της επιβολής μεγάλων προστίμων στην αισχροκέρδεια. Σε συνδυασμό με τη συνεχή και μόνιμη εισοδηματική ενίσχυση των εργαζομένων. Στις προτεραιότητες παραμένουν η ασφάλεια-δημόσια τάξη, η Υγεία και η Παιδεία.
3 Την υλοποίηση κυβερνητικών δεσμεύσεων, που έχουν νομοθετηθεί αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί, όπως η αξιολόγηση. Η αρχή γίνεται με την αντικατάσταση των διευθυντών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων οι οποίοι αρνούνται να πάρουν μέρος στη διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών ή με τη στάση τους παρεμποδίζουν τη διαδικασία αξιολόγησης.
Συσπείρωση
Το κάλεσμα συσπείρωσης της παράταξης, που έκανε ο Κ. Μητσοτάκης από το Ζάππειο, έχει αποδέκτες και στο εσωτερικό της Ν.Δ. και έξω από το κόμμα, δηλαδή στην εκλογική βάση της. Στόχος του είναι πρωτίστως ο «καναπές» και η σιωπηλή διαμαρτυρία διά της αποχής.
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί το σύνολο του γαλάζιου ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υποψηφιότητα του Φρ. Μπελέρη είναι πολύ κοντά στο να «κλειδώσει» και υπάρχει «ακόμα ένα όνομα», που το χειρίζεται προσωπικά ο πρωθυπουργός. Οι τελευταίες πινελιές στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να έχουν και γεωγραφικά κριτήρια. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ενίσχυση της παρουσίας υποψηφίων από τη Β. Ελλάδα, όπου η Ελληνική Λύση διεκδικεί να είναι δεύτερο ή τρίτο κόμμα. Διακριτή θέση στο ευρωψηφοδέλτιο αναμένεται να έχουν η Θεσσαλία, που επλήγη από τον Daniel, αλλά και αγρότες.