Μεσαία στελέχη των «προεδρικών» παραιτούνται καταγγέλλοντας αυτούς που θέλουν να γίνουν αρχηγοί στη θέση του Τσίπρα και υψηλά ιστάμενα στελέχη (Πολάκης, Τεμπονέρας, Φάμελλος) σκέπτονται να βάλουν υποψηφιότητα ακόμα και την τελευταία στιγμή, διότι βλέπουν ότι ο Νίκος Παππάς αδυνατεί να αντιπαρατεθεί στην Εφη Αχτσιόγλου, που συνεχίζει ως φαβορί.
Στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, τέθηκε ο πολιτικός στόχος οι αυτοδιοικητικές εκλογές να είναι μία πολιτική μάχη φθοράς για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι επιβράβευσής τους.
Λίγες ημέρες μετά, ο στόχος αυτός δείχνει ανέφικτος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με μία ακόμα πολιτική ήττα αλλά και με προβλέψεις ότι μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, ακόμα και με νέο ή νέα πρόεδρο, το ποσοστό του θα βρίσκεται πλέον μακριά ακόμα και από το 17,8% των εκλογών του Ιουνίου.
Πολάκης και Φάμελλος
Ο Παύλος Πολάκης έκανε μία ανάρτηση που συζητήθηκε πολύ και εκλήφθηκε ως προάγγελος ανακοίνωσης υποψηφιότητας. Εκεί ο «αψύς Σφακιανός» τα έβαζε με την «ηγεσία» του κόμματος και ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγε ότι κάνουν τόσα λάθη που τον έχουν βάλει σε σκέψεις να κατέβει, τελικά, για να… διορθώσει τα πράγματα. Αντίστοιχα μηνύματα στέλνει κάθε τόσο ο Σωκράτης Φάμελλος, που είναι και από τα στελέχη που έχουν συχνή παρουσία στα ΜΜΕ, ενώ έγκυρες πληροφορίες επιμένουν ότι και ο Διονύσης Τεμπονέρας σκέπτεται σοβαρά να είναι υποψήφιος. Και σε όσους θεωρούν ότι ο χρόνος που μένει είναι λίγος για νέες υποψηφιότητες, η απάντηση που έρχεται από έμπειρο κομματικό στέλεχος είναι ότι «και οι τέσσερις που είναι επισήμως υποψήφιοι δεν έχουν κερδίσει έδαφος που να μην καλύπτεται…».
Πρόσφατα, αποκαλύφθηκε το κείμενο της παραίτησης του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ικαρίας, Δημήτρη Δουρή, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέδειξε ως βασικούς λόγους της παραίτησής του το αλαλούμ που παρακολούθησε η κοινή γνώμη και στοίχισε πολύ στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη του Κώστα Ζαχαριάδη ως υποψηφίου για τον Δήμο Αθηναίων, αλλά και το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε στη συνέντευξή του στο «Βήμα» τον Κυριάκο Μητσοτάκη «εργατικό πρωθυπουργό, που δίνει έμφαση στην επικοινωνία».
Κανείς από αυτούς δεν κάνει λόγο για λάθη του Τσίπρα, για λάθη του παρελθόντος που στοίχισαν, ενώ αποκρύπτουν τεχνηέντως το πολιτικό γεγονός ότι το 17% του ΣΥΡΙΖΑ συνέβη με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα.
Στην πραγματικότητα, ούτε τα στελέχη που μετέχουν στα ανώτατα κομματικά όργανα είναι τόσο αφελή όσο φαίνονται ούτε οι «προεδρικοί» έχουν τις λύσεις. Το μεγάλο πρόβλημα, που παραμένει άλυτο, είναι αλλού.
«Αποτσιπροποίηση»
Το θέμα που εμφανίζει τους υποψήφιους διαδόχους αδύναμους να τραβήξουν το κάρο μπροστά και την Κουμουνδούρου να συνεχίζει τα παιδαριώδη λάθη που πείθουν την κοινή γνώμη ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ούτε αίσθηση της πραγματικότητας ούτε ικανότητα να ξεπεράσει τη δεινή ήττα των εκλογών, είναι ο Τσίπρας.
Τα στελέχη που βγήκαν μπροστά μετά τις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου έδειξαν ότι θέλουν να συνεχίσουν έναν δρόμο διαφορετικό από αυτόν του Αλέξη Τσίπρα, ενώ πήραν σαφείς αποστάσεις από την περίοδο 2015-2019, θεωρώντας ότι εκεί εντοπίζονται οι βασικές αιτίες της εκλογικής συντριβής. Τη γραμμή της «αποτσιπροποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν, κυρίως, η Εφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και αυτός είναι ο βασικός λόγος που δέχονται και τα περισσότερα χτυπήματα κάτω από τη μέση, κατηγορούνται ως «διαπλεκόμενοι» κ.λπ. Η έκπληξη είναι πως ο υποψήφιος των «προεδρικών», Νίκος Παππάς, δεν υπερασπίζεται τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβερνητική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ όσο περίμεναν οι οπαδοί του Αλέξη Τσίπρα σε κόμμα και κομματική βάση, ενώ και ο Στέφανος Τζουμάκας μιλά συνεχώς για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να τραβήξει «άλλο δρόμο».
Αντώνης Σαμαράς: Ομόφωνα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
Η απαξίωση του Αλέξη Τσίπρα και της κυβερνητικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζεται με σκληρότητα και δολιότητα από τους οπαδούς του Τσίπρα, για δύο λόγους: Εναν προφανή και έναν μη προφανή.
Ο προφανής λόγος είναι ότι αν ο νέος πρόεδρος εκλεγεί στο όνομα της «αποκαθήλωσης» του Αλέξη Τσίπρα και των υποστηρικτών του στο κόμμα, τότε η επόμενη ημέρα θα καθοριστεί από τις αντίπαλες εσωκομματικές δυνάμεις, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη μάχη των συσχετισμών σε ένα κόμμα.
Ο μη προφανής λόγος είναι πως αν στην επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει η «αντι-Τσίπρα» πολιτική γραμμή, τότε κινδυνεύει το πολιτικό μέλλον του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο ο ίδιος ήδη σχεδιάζει χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δηλαδή από όλη αυτήν τη διαδικασία προκύψει πως το πρόβλημα και η αιτία των μεγάλων ηττών ήταν ο Τσίπρας και η ηγετική του ομάδα και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ όπως υποστηρίζουν οι «προεδρικοί», τότε το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα θα καταστεί αβέβαιο, με ή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι «προεδρικοί» «δουλεύουν» για να δικαιωθεί ο πολιτικός χρησμός που λέει ότι «δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Τσίπρα» και μεθοδεύουν το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο από τις αυτοδιοικητικές εκλογές μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, για να δικαιωθεί ο «μεγάλος ηγέτης». Γι’ αυτό σε κείμενα παραίτησης που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όπως του επικεφαλής της Νομαρχιακής Επιτροπής της Ικαρίας, Δημήτρη Δουρή, μαζί με την κριτική για τα όσα συμβαίνουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και απόψεις όπως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα είναι κόμμα που δεν χρειάζεται στο πολιτικό σύστημα και δεν έχει ανάγκη η κοινωνία.
Την ίδια ώρα η «Ομπρέλα» με πυρήνα τους 53+, επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και έτοιμη να συνεργαστεί με την Εφη Αχτσιόγλου, αν εκείνη επικρατήσει, προσπαθεί να αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μεγάλο κόμμα παρά την εκλογική του συντριβή, έχει δεσμούς με την ελληνική κοινωνία, έχει ρόλο, έχει χώρο και μπορεί να ανακάμψει και να διαδραματίσει θετικό ρόλο στα πράγματα, ακόμα και αν δεν ξαναφτάσει το 36%, που, ούτως ή άλλως, όλοι πλέον παραδέχονται ότι ήταν αποτέλεσμα πολιτικής συγκυρίας.
ΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Η… περιπετειώδης ανάδειξη του Κώστα Ζαχαριάδη σε υποψήφιο του κόμματος για τον Δήμο της Αθήνας έκανε αυτούς που ακόμα είχαν στραμμένο το κεφάλι στον ΣΥΡΙΖΑ και παρακολουθούσαν τι γίνεται εκεί, να το στρέψουν προς άλλη κατεύθυνση με αποστροφή.
Το φιάσκο αποτέλεσε μία μεθόδευση των «προεδρικών» -που ακόμα διοικούν την Κουμουνδούρου- στο οποίο δεν κατάφεραν να εντοπίσουν και να απαντήσουν εγκαίρως οι της «Ομπρέλας».
Οι «προεδρικοί» ήταν εκεί όταν στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για τις υποψηφιότητες στις αυτοδιοικητικές εκλογές απορρίφθηκε η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά παρά το ότι πριν από τις εκλογές την είχε ανακοινώσει με κάθε επισημότητα ο Αλέξης Τσίπρας. Εξέλαβαν όμως τη συγκεκριμένη απόφαση ως κίνηση εχθρική κατά του Τσίπρα και προετοίμαζαν την απάντησή τους. Τις ημέρες που η Κουμουνδούρου προσπαθούσε να αποφασίσει ανάμεσα σε Ζαχαριάδη, Φίλη, Τσουκαλά και Μπαλαούρα, ο Χρήστος Σπίρτζης έλεγε στα κανάλια: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποψήφιο για τον Δήμο της Αθήνας τον Νίκο Παππά τον μπασκετμπολίστα».
Με το «έτσι θέλω»
Στην επόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας οι «προεδρικοί» επέβαλαν να ξανασυζητηθεί η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά, λέγοντας μάλιστα ότι έχουν μιλήσει μαζί του και είναι έτοιμος να δεχθεί το χρίσμα και επισήμως, παρά το ότι σε μία συνέντευξή του είχε δείξει σημάδια ότι το ξανασκέπτεται. Τότε έγινε το μεγάλο λάθος. Η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε να στείλει μία επιτροπή για να συζητήσει και να συμφωνήσει με τον Νίκο Παππά. Είχαν πειστεί και άλλοι από το επιχείρημα των «προεδρικών» ότι είναι καλύτερα για το κόμμα να χάσει ένα lifestyle πρόσωπο από ένα πολιτικό πρόσωπο όπως ο Ζαχαριάδης ή ο Φίλης, στον Δήμο της Αθήνας.
Στη συνάντηση όμως με τον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά διαπίστωσαν ότι δεν ήταν «ζεστός», όπως είχαν δεσμευθεί οι «προεδρικοί», ενώ -προφανώς «δασκαλεμένος»- είχε όρους. Δηλαδή, έναν: Να αναδειχθεί η υποψηφιότητά του ομοφώνως. Αυτό δεν προχώρησε, διότι οι της «Ομπρέλας» αντιλήφθηκαν τον εκβιασμό για να επιβληθεί στον «μετά Τσίπρα» ΣΥΡΙΖΑ η επιλογή του Τσίπρα, έγινε ψηφοφορία, ο Ζαχαριάδης νίκησε τον Φίλη με 17-15 και η συνέχεια γνωστή…