Μιας τετραετίας η οποία, παρά το μεγάλο 41%, δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο. Αρρυθμίες, φαινόμενα εφησυχασμού, έλλειψη συντονισμού μιας νέας κυβέρνησης που προέκυψε από rotation, λάθος συμπεριφορές και γρήγορες παραιτήσεις ή αλλαγές. Με αποκορύφωμα την ανεμπόδιστη επέλαση των Κροατών χούλιγκαν, οι οποίοι στέρησαν ακόμα μία ζωή από έναν νέο άνθρωπο. Μία επέλαση που αποκάλυψε και την ανεπάρκεια σημαντικού μέρους των αξιωματικών που ανήκουν στην ευρεία ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Κι αυτό φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, το οποίο είχε γεμίσει με τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.
Το μαχαίρι στο κόκαλο…
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επιστρέφει από τις ολιγοήμερες διακοπές του αποφασισμένος να βάλει «το μαχαίρι στο κόκαλο», όπου έχει εντοπιστεί αποσυντεθειμένος κρατικός ιστός. Και όπως φαίνεται, δεν είναι λίγοι αυτοί οι τομείς. Η εξυγίανση και ο εκσυγχρονισμός του σαθρού κράτους ήταν ούτως ή άλλως στις μεγάλες προτεραιότητες της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης. Τα γεγονότα των τελευταίων 40 ημερών -που ήταν και οι πρώτες της νέας κυβέρνησης-επιταχύνουν και εμβαθύνουν τις επικείμενες αλλαγές.
Εως το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η ΕΔΕ που γίνεται στην ΕΛ.ΑΣ. για το πρωτοφανές φιάσκο που στοίχισε τη ζωή του 28χρονου Μιχάλη. Οι πληροφορίες λένε ότι «θα πέσουν κι άλλα κεφάλια» στην ΕΛ.ΑΣ., ενώ θα επιδιωχθεί το κόψιμο του ομφάλιου λώρου της Αστυνομίας με σκοτεινά συστήματα και κυκλώματα, τα οποία είναι σαν να έχουν τους δικούς τους «στρατούς» στους κόλπους της Αστυνομίας. Ενώ στις 16 Αυγούστου ο πρωθυπουργός θα κάνει την πρώτη σύσκεψη μετά τις διακοπές του στο Μ. Μαξίμου με τον πρόεδρο της UEFA, Αλ. Τσέφεριν, και τους προέδρους των 4 μεγαλύτερων ΠΑΕ (Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ), με την παρουσία του αναπληρωτή υπ. Αθλητισμού, Γ. Βρούτση, και του υπ. Προστασίας του Πολίτη, Γ. Οικονόμου. Παρόντες θα είναι πιθανώς και οι υπ. Επικρατείας, Γ. Μπρατάκος και Στ. Παπασταύρου. Στόχος της σύσκεψης θα είναι η απόλυτη εφαρμογή του αθλητικού νόμου, ο οποίος, παρά την ψήφισή του, εφαρμόζεται πλημμελώς.
Γεροβασίλη για αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ: Η ιστορία θα ξεχάσει τους επίδοξους αποστάτες
Το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί εντός του Σεπτεμβρίου θα είναι αυτό της Ν. Κεραμέως για το νέο επιτελικό κράτος και την αξιολόγηση παντού στο Δημόσιο. Στις άμεσες προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος είναι η ριζική επαναξιολόγηση της δασικής πολιτικής, με στόχο πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές δομές πρόληψης και καταστολής, αλλά και η αποδυνάμωση θυλάκων «αναχρονιστικής εξουσίας», που συνδέονται με συμφέροντα και συντεχνιακές αντιλήψεις. Σταθερό πρόταγμα στις επικείμενες αλλαγές στο κράτος (μαζί με την ενίσχυση του ΕΣΥ και τις αλλαγές στον ΟΣΕ) θα είναι η νομιμότητα, η εφαρμογή των νόμων και η πάταξη φαινομένων διαφθοράς, τα οποία οφείλονται είτε στην αδράνεια ενός κουρασμένου και ηλικιωμένου προσωπικού είτε στην εξυπηρέτηση συμφερόντων.
Κοινωνική πολιτική
Παράλληλα με τις «χειρουργικές επεμβάσεις» που θα γίνουν στο κράτος, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να ενισχύσει την κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική της, που την οδήγησαν στην άνετη επικράτησή της. Μετά το «νόμο Χατζηδάκη» για τις αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, τις φοροελαφρύνσεις και την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον δημόσιο έλεγχο, εξετάζεται σειρά μέτρων ενίσχυσης των ευάλωτων -και όχι μόνο-, λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού στα τρόφιμα και στα καύσιμα. Οι πληροφορίες λένε ότι η εμφάνιση του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα συνοδευτεί από νέα μέτρα. Στο μεταξύ, ο υπ. Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας, «έχει πάρει το όπλο του» και επιβάλλει μεγάλα πρόστιμα είτε σε αλυσίδα τροφίμων είτε σε πρατήρια υγρών καυσίμων που αισχροκερδούν είτε σε μεγάλες εταιρίες (Πλαίσιο, Praktiker, Public) που παραπλάνησαν τους καταναλωτές με εικονικές εκπτώσεις. Μέχρι στιγμής έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 1,5 εκατ. ευρώ κι όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές αναμένεται να αυξηθούν, καθώς εντείνονται οι έλεγχοι σε όλες τις εστίες πιθανής ανεξήγητης κερδοσκοπίας.
Στα «συν» της προσεχούς περιόδου περιλαμβάνεται και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία σχεδόν προεξοφλείται από τις αγορές, καθώς ολοένα και περισσότεροι διεθνείς οίκοι αναβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας.
Τα… φάουλ και η ευθύνη του 41%
Στο Μ. Μαξίμου έχουν συνειδητοποιήσει τα… φάουλ, όπως και το ότι η απουσία αντιπολίτευσης έχει αυξήσει τις ούτως ή άλλως απαιτήσεις-προσδοκίες που έχει η κοινωνία από την ισχυρή κυβέρνηση του 41%. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν γίνει «δύο σε ένα», καθώς η πιο σκληρή και ουσιώδης κριτική για λάθη και παραλείψεις γίνεται από τους ίδιους τους επιτελείς και τα στελέχη της κυβέρνησης.
Αυτό εξηγεί ίσως και τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία ανακόπηκε κάπως η δυναμική της Ν.Δ. μετά τη διπλή νίκη στις πρόσφατες εκλογές, αλλά οι απώλειες που εμφανίζει είναι μικρές. Αντιθέτως, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ εμφανίζουν μεγαλύτερες απώλειες. Η κοινωνία μοιάζει να τα περιμένει όλα από την κυβέρνηση, χωρίς να ελπίζει τίποτα από τον σχεδόν de facto διασπασμένο ΣΥΡΙΖΑ ή από το αμήχανο και νωχελικό ΠΑΣΟΚ, που ψάχνει ακόμη τη νέα ταυτότητά του.