Μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, ο Νίκος Παππάς άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης που φαίνεται να υποστηρίζουν πως «όλα πήγανε καλά» και διερωτήθηκε γιατί δεν εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης «γιατί η φωτιά στην Αττική έφτασε στον αστικό ιστό;», ενώ αντέκρουσε την κριτική προς την αντιπολίτευση πως τα όσα υποστηρίζει είναι «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας».
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο αριθμό των 4 εκατ. στρεμμάτων που έχουν καεί από το 2019, στα 3.500 οργανικά κενά στην Πυροσβεστική, στην πλειοψηφία των οχημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος που είναι ηλικίας άνω των 20 και 30 ετών, ενώ παρουσίασε και στοιχεία για υπερκοστολογημένες δαπάνες μίσθωσης και αγοράς αεροσκαφών. «Τι από αυτά είναι προϊόν φαντασίας», διερωτήθηκε, και ζήτησε απαντήσεις από τον πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι για τον ελληνικό λαό δεν είναι «πειστικό» ότι «όλα πάνε ρολόι».
«Στην πολιτική προστασία χρειάζεται πρόληψη, πυρόσβεση, αποκατάσταση», τόνισε ο Ν. Παππάς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των δασικών υπηρεσιών αλλά και της πυροσβεστικής τόσο με προσωπικό όσο και με εξοπλισμό, ενώ επισήμανε πως η αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων μέχρι στιγμής είναι ανεπαρκής. Έντονη κριτική άσκησε στην κυβέρνηση και για τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί στη Θεσσαλία, κάνοντας λόγο για «αδράνεια».
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Ν. Παππάς αναφέρθηκε και σε ζητήματα που αφορούν κατά κύριο λόγο την οικονομία, ενόψει και της ψήφισης του προϋπολογισμού, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πως η πολιτική της επί της ουσίας ευνοεί τους «λίγους», τους «μετόχους εταιριών ενέργειας ή τραπεζών», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, έκανε λόγο για «αναιμική ανάπτυξη», διέψευσε το αφήγημα της κυβέρνησης περί μείωσης των φόρων, τονίζοντας ότι το 2025 «θα πληρώσουμε 2,5 δισ. περισσότερα σε φόρους», ενώ επισήμανε πως η χώρα είναι τελευταία στην Ευρώπη στην αγοραστική δύναμη αλλά και στις ξένες επενδύσεις. «Η Ελλάδα δε ζει κάποιο αναπτυξιακό θαύμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Παππάς, εξηγώντας ότι με την πολιτική της κυβέρνησης, η πλειονότητα των νοικοκυριών βιώνει «ύφεση» και «μείωση του βιοτικού επιπέδου». Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει πρόθεση «τεράστιων ιδιωτικοποιήσεων» και ότι απαντά με νέες εκποιήσεις».
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
«Από το 2010 έως το 2014 είχαμε την απόλυτη κατάρρευση, η περίοδος 2015-2019 χαρακτηρίζεται από την σταθεροποίηση οικονομίας και την ανασυγκρότηση και από το 2019 και μετά έχουμε αναιμική ανάπτυξη για λίγους», είπε, συνοψίζοντας ο Ν. Παππάς, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια «αναθεωρητισμού» με σκοπό να «μην ξανακοιτάξει ο κόσμος Αριστερά».
Αναφερόμενος στο θέμα την εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δήλωσε πως «δεν υπάρχουν άβατα» και πως «έχει η ώρα για έναν πρόεδρο από την Αριστερά ή την ευρύτερη προοδευτική παράταξη», σημειώνοντας πως υπάρχουν προσωπικότητες που έχουν αποδείξει ότι «μπορούν να προστατέψουν την κοινωνία».
Σχετικά με τα εθνικά θέματα, ζήτησε απαντήσεις όσον αφορά τις συζητήσεις της κυβέρνησης με την Τουρκία και συγκεκριμένα απηύθυνε τα εξής ερωτήματα: «πώς μπορούν τα “ήρεμα νερά” να είναι συμβατά με τη στρατηγική της “γαλάζιας πατρίδας”», «αν είναι το Κυπριακό στην κορυφή της ατζέντας», «αν η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Κύπρο είναι οριστική».
Κλείνοντας ο Ν. Παππάς δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «εδώ» και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει στο πλαίσιο της στρατηγικής του για προγραμματικής αντιπολίτευση, ενώ τόνισε πως «η χώρα έχει ανάγκη μια προοδευτική αλλαγή».
«Σε αυτή την κατεύθυνση μόνο ένας ισχυρός και ανασυγκροτημένος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να είναι καταλύτης. Για τη στήριξη της κοινωνίας, την ενίσχυση της οικονομίας, την προστασία της Δημοκρατίας. Εσείς εγγυάστε τον πολλαπλασιασμό των κρίσεων και η Αριστερά την υπέρβασή τους», κατέληξε.