Είπε ότι έναν χρόνο μετά, είμαστε εκεί που βρισκόμασταν όσον αφορά στον Έβρο και τη Θεσσαλία και ότι η κυβέρνηση «διεκδικεί βραβείο στασιμότητας», προσθέτοντας ότι «όλα τα χρονοδιαγράμματα πάνε όλο και πιο πίσω».
Σημείωσε ότι η συζήτηση στη χώρα μας θα έπρεπε να διεξάγεται με βάση το δεδομένο ότι η εποχή μας είναι η εποχή της επιταχυνόμενης κλιματικής κατάρρευσης. Ανέφερε πως η κυβέρνηση γνώριζε όταν ξεκινούσε η φετινή αντιπυρική περίοδος ότι το 2023 ήταν το έτος με την υψηλότερη θερμοκρασία από το 1991 και ότι ο χειμώνας του 2023-2024 ήταν ο θερμότερος στη καταγεγραμμένη ιστορία της χώρας μας. Επίσης, είπε, η Πολιτεία γνώριζε ότι η αντιπυρική περίοδος του 2023 ήταν η δεύτερη χειρότερη στη χώρα μας, μετά από αυτήν του 2007, με περισσότερα από 1.700.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ενώ επικαλείται το πόρισμα Γκολντάμερ, επί της ουσίας το αγνοεί, «γιατί καλεί να ξεβολευτούμε από ένα μοντέλο που οδηγεί στην καταστροφή».
Πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το πρόγραμμα Antinero, το οποίο «βάλατε με εντελώς πρόχειρο τρόπο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για αναδασώσεις και μετά διαπιστώσατε ότι δεν υπήρχε αυτό το μέγεθος εκτάσεων οπότε μεταφέρατε τα 450 εκατ. ευρώ στους καθαρισμούς δασών». Σχολιάζοντας αναφορά του στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, είπε ότι τα στοιχεία μιλούν για συμβασιοποίηση μόλις 23% των διαθέσιμων κονδυλίων, με μεγάλο μέρος αυτών να αφορούν σε συμβουλευτικές υπηρεσίες και όχι σε πραγματικά έργα.
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι για τη Νέα Αριστερά «μια άλλη πολιτική στο πεδίο της πολιτικής προστασίας σημαίνει τη συνειδητοποίηση ότι το Κράτος σε αυτό τον αγώνα δεν μπορεί να είναι broker οικονομικών συμφερόντων που θησαυρίζουν από την καμένη γη, αλλά ένα Κράτος που αναδιοργανώνει την οικονομία του, τη μεταμορφώνει σε “πολεμική οικονομία” θωράκισης και αντιμετώπισης των ακραίων φαινομένων». Σημείωσε ότι όμως αυτά προϋποθέτουν: προσλήψεις σε πυροσβεστική και δασικές υπηρεσίες, ενιαία διοικητική αντιμετώπιση της δασοπροστασίας, εμπλοκή της εγχώριας παραγωγικής υποδομής, ολοκλήρωση της χαρτογράφησης των δασικών οικοσυστημάτων. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των πυροσβεστών για μονιμοποίηση των πυροσβεστών με πενταετή θητεία, προσωποπαγείς θέσεις για τους εποχικούς, βαρέα και ανθυγιεινά, πληρωμή των υπερωριών τους όταν παλεύουν με τις φλόγες, ίση μεταχείριση όταν τραυματίζονται, θεσμούς εκπαίδευσης, μέσα ατομικής προστασίας για όλες και όλους όσους αγωνίζονται.
Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι η «πολιτική της καταστροφής που εκπροσωπεί η ΝΔ πρέπει να ανατραπεί» και πως αυτό «δεν θα γίνει με μια απαξιωμένη αντιπολίτευση, ούτε με το να φύγει ο κ. Μητσοτάκης και να συνεχίσει την πολιτική του ο επόμενος διαχειριστής της εξουσίας, ούτε με κόμματα που βυθίζονται στην τοξικότητα και στην αυτοαναφορικότητα». «Θα γίνει με δυνατή Αριστερά, με ένα αριστερό πρόγραμμα που αμφισβητεί τη Δεξιά και ανοίγει το δρόμο για ένα ελληνικό Λαϊκό Μέτωπο πάνω σε επεξεργασμένες και ριζοσπαστικές πολιτικές που αλλάζουν την εικόνα της χώρας στο σήμερα», ανέφερε.
Υποστήριξε ότι οι πολίτες δυσφορούν με την κυβέρνηση «γιατί δεν αντέχουν άλλο δούλεμα και υποσχέσεις, γιατί ξέρουν, στις ζωές τους, τα αποτελέσματα της πολιτικής σας». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ως λύση για την αύξηση του ποσοστού της έχει βρει «τη στροφή στην άκρα Δεξιά».
Αναφερθείς στο μεταναστευτικό σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός μιλά την ίδια γλώσσα με τη «μεταφασίστρια Μελόνι». Υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης εμπλέκει τις ενδοπαραταξιακές κόντρες στην εξωτερική πολιτική. Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά είπε ότι η Νέα Αριστερά λέει «ναι» στον διάλογο με την Τουρκία χωρίς ξένες επιδιαιτησίες, με τελικό στόχο τη Χάγη και την επίλυση της διαφοράς μας στη βάση της διεθνούς νομιμότητας. Πρόσθεσε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με τη μετατροπή του θέματος των σχέσεων με την Τουρκία σε ζήτημα διαχείρισης των συσχετισμών στο εσωτερικό της Δεξιάς πολυκατοικίας και επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.
Ο κ. Χαρίτσης επανέλαβε και τη θέση της Νέας Αριστεράς για «απερίφραστη καταδίκη της γενοκτονίας στη Γάζα, πλήρη κατάπαυση του πυρός, αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους». «Αυτό επιτάσσει το εθνικό μας συμφέρον για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας», υποστήριξε ρωτώντας πότε η κυβέρνηση ενήργησε ως παράγοντας σταθερότητας.